URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Iulie 2015, 18:17

Vacanţă la Bibliotecă: Pe timpul verii, Biblioteca Judeţeană îi invită pe orădeni la filme, iar pe copii la joacă şi poveşti

Vacanţă la Bibliotecă: Pe timpul verii, Biblioteca Judeţeană îi invită pe orădeni la filme, iar pe copii la joacă şi poveşti NOAPTEA AMERICANĂ. Săptămâna aceasta, în mediateca Bibliotecii cinefilii pot viziona o peliculă de Oscar: "La nuit américaine", produs în 1973, cu Jacqueline Bisset prezentând tocmai culisele realizării unui film...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ceva vreme, orădenii nu trec pragul Bibliotecii Judeţene doar pentru a împrumuta cărţi ori pentru a citi în linişte, ci şi ca participanţi la mai multe activităţi culturale ori de timp liber.

Vara aceasta nu face excepţie. În fiecare săptămână, cinefilii sunt chemaţi să descopere celebre filme de artă, iar apoi să le dezbată, la întâlnirile singurului cineclub din Oradea. Ceva mai încolo, cei mici sunt aşteptaţi să asculte poveşti şi să vadă desene animate.

Invitaţie la cineclub

Deşi pe holuri e linişte deplină, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai e plină de viaţă. Orădenii care n-au plecat în vacanţe sunt invitaţi să-şi petreacă o parte din timpul liber la activităţile organizate aici. Unic în Oradea, clubul cinematografic Marienbad, botezat după filmul lui Alain Resnais din 1961, programează întâlniri în fiecare zi joi, începând cu ora 16. Moderator este chiar responsabila mediatecii, Mirela Petronie, o mare cinefilă, care alege şi prezintă fiecare film.

"Ne axăm pe pelicule care au făcut din industria cinematografică cea de-a şaptea artă, nu orice film vechi ori premiat", explică Mirela. De altfel, cineclubul, care va împlini trei ani de existenţă în august, a fost înfiinţat tocmai ca alternativă la blockbusterele care rulează în cinematografe. De-a lungul timpului, cinefilii au descoperit aici operele unor monştri sacri precum Orson Welles ori Federico Fellini, dar şi producţii mai recente, de exemplu "Tinereţe fără tinereţe", film bazat pe nuvela lui Mircea Eliade, ecranizată în 2007 de Francis Ford Coppola. 

Tărâmul poveştilor

La cele mai recente reuniuni, amatorii au văzut filmele Hollywoodului de altădată. Seria a început cu "Paris when it sizzles" (Parisul zgomotos, 1964), o comedie romantică a cărei protagonistă este Audrey Hepburn, şi a continuat cu "Bulevardul amurgului" (Sunset Blvd, 1950), o producţie noir, cu drama "Fedora" (1978), proiectată chiar săptămâna trecută.  Joia aceasta, tot de la ora 16, orădenii sunt chemaţi să descopere "La nuit américaine" (Noaptea americană), un film cu Jacqueline Bisset despre culisele cinematografiei, recompensat în 1973 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin. După vizionare, cum se întâmplă de fiecare dată, spectatorii vor fi provocaţi la o discuţie despre film. "În funcţie de pulsul luat la aceste întâlniri vom alege şi alte genuri", explică Mirela.

Bibliotecarii nu i-au uitat nici pe cei mici, care de lunea până vinerea, la orele amiezii (între 12 şi 13.30) sunt aşteptaţi în Ludotecă, unde pot vedea desene animate marca Disney ori asculta poveşti clasice citite de tinerele supraveghetoare. "Pe lângă cărţile copilăriei, avem şi jocuri precum rebus şi integrame adaptate copiilor", spune Mariana Barna, şefa secţiei pentru copii, adăugând că, aproape invariabil, cei mici îşi încep activităţile cu o "sesiune" de joacă în castelul gonflabil.

Parlez-vous français?

În cadrul unui proiect sprijinit de fundaţia spaniolă Grupo Azvi, micuţii orădeni cu vârste între 3 şi 8 ani pot participa şi la cursuri de limba spaniolă şi limba franceză, adaptate vârstei, oferite de lectorul universitar Ioana Alexandrescu. Pe parcursul lunii iulie, cursurile au loc marţea şi vinerea, începând cu ora 16, tot în Ludotecă.

Având în vedere că locurile sunt limitate, părinţii interesaţi trebuie să sune în prealabil la numărul 0359.800.363, interior 119, pentru a vedea dacă şi câte locuri sunt disponibile. După o mică vacanţă în august, întâlnirile vor fi reluate în septembrie. Copiii pasionaţi de franceză, de vârste mai mari, între 10-14 ani, sunt însă chemaţi, pe 26 august, la un club de lectură la care vor participa mai mulţi colaboratori francezi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene.

Ca urmare, chiar de n-ar fi pasionaţi de lectură, atât cei mici cât şi adulţii au o mulţime de motive pentru a călca, şi în plină vară, pragul Bibliotecii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON