De ceva vreme, orădenii nu trec pragul Bibliotecii Judeţene doar pentru a împrumuta cărţi ori pentru a citi în linişte, ci şi ca participanţi la mai multe activităţi culturale ori de timp liber.
Vara aceasta nu face excepţie. În fiecare săptămână, cinefilii sunt chemaţi să descopere celebre filme de artă, iar apoi să le dezbată, la întâlnirile singurului cineclub din Oradea. Ceva mai încolo, cei mici sunt aşteptaţi să asculte poveşti şi să vadă desene animate.
Invitaţie la cineclub
Deşi pe holuri e linişte deplină, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai e plină de viaţă. Orădenii care n-au plecat în vacanţe sunt invitaţi să-şi petreacă o parte din timpul liber la activităţile organizate aici. Unic în Oradea, clubul cinematografic Marienbad, botezat după filmul lui Alain Resnais din 1961, programează întâlniri în fiecare zi joi, începând cu ora 16. Moderator este chiar responsabila mediatecii, Mirela Petronie, o mare cinefilă, care alege şi prezintă fiecare film.
"Ne axăm pe pelicule care au făcut din industria cinematografică cea de-a şaptea artă, nu orice film vechi ori premiat", explică Mirela. De altfel, cineclubul, care va împlini trei ani de existenţă în august, a fost înfiinţat tocmai ca alternativă la blockbusterele care rulează în cinematografe. De-a lungul timpului, cinefilii au descoperit aici operele unor monştri sacri precum Orson Welles ori Federico Fellini, dar şi producţii mai recente, de exemplu "Tinereţe fără tinereţe", film bazat pe nuvela lui Mircea Eliade, ecranizată în 2007 de Francis Ford Coppola.
Tărâmul poveştilor
La cele mai recente reuniuni, amatorii au văzut filmele Hollywoodului de altădată. Seria a început cu "Paris when it sizzles" (Parisul zgomotos, 1964), o comedie romantică a cărei protagonistă este Audrey Hepburn, şi a continuat cu "Bulevardul amurgului" (Sunset Blvd, 1950), o producţie noir, cu drama "Fedora" (1978), proiectată chiar săptămâna trecută. Joia aceasta, tot de la ora 16, orădenii sunt chemaţi să descopere "La nuit américaine" (Noaptea americană), un film cu Jacqueline Bisset despre culisele cinematografiei, recompensat în 1973 cu Oscarul pentru cel mai bun film străin. După vizionare, cum se întâmplă de fiecare dată, spectatorii vor fi provocaţi la o discuţie despre film. "În funcţie de pulsul luat la aceste întâlniri vom alege şi alte genuri", explică Mirela.
Bibliotecarii nu i-au uitat nici pe cei mici, care de lunea până vinerea, la orele amiezii (între 12 şi 13.30) sunt aşteptaţi în Ludotecă, unde pot vedea desene animate marca Disney ori asculta poveşti clasice citite de tinerele supraveghetoare. "Pe lângă cărţile copilăriei, avem şi jocuri precum rebus şi integrame adaptate copiilor", spune Mariana Barna, şefa secţiei pentru copii, adăugând că, aproape invariabil, cei mici îşi încep activităţile cu o "sesiune" de joacă în castelul gonflabil.
Parlez-vous français?
În cadrul unui proiect sprijinit de fundaţia spaniolă Grupo Azvi, micuţii orădeni cu vârste între 3 şi 8 ani pot participa şi la cursuri de limba spaniolă şi limba franceză, adaptate vârstei, oferite de lectorul universitar Ioana Alexandrescu. Pe parcursul lunii iulie, cursurile au loc marţea şi vinerea, începând cu ora 16, tot în Ludotecă.
Având în vedere că locurile sunt limitate, părinţii interesaţi trebuie să sune în prealabil la numărul 0359.800.363, interior 119, pentru a vedea dacă şi câte locuri sunt disponibile. După o mică vacanţă în august, întâlnirile vor fi reluate în septembrie. Copiii pasionaţi de franceză, de vârste mai mari, între 10-14 ani, sunt însă chemaţi, pe 26 august, la un club de lectură la care vor participa mai mulţi colaboratori francezi ai Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii orădene.
Ca urmare, chiar de n-ar fi pasionaţi de lectură, atât cei mici cât şi adulţii au o mulţime de motive pentru a călca, şi în plină vară, pragul Bibliotecii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.