URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2010, 13:16

Uzul de substanţe opioide II

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Utilizarea persistentă a opioidelor determină dependenţă fizică cu consecinţe serioase. Cam 25% dintre dependenţi decedează în decurs de 10 până la 25 de ani de abuz activ, decesul producându-se prin sinucidere, accidente, TBC, iar la toxicomanii care utilizează calea intravenoasă, prin hepatită B şi SIDA.

Renunţarea la drog determină sindromul de abstinenţă, caracterizat prin simptome cunoscute sub numele de sevraj şi anume: greaţă, diaree, tuse, lăcrimare, secreţii nazale, transpiraţii, contracturi musculare, uşoară creştere a temperaturii, tensiunii arteriale şi a pulsului, insomnie şi nevoie imperioasă de drog.

Morfina şi heroina determină apariţia acestor simptome în decurs de 8-16 ore de la ultima doză, cu un vârf la 36-72 de ore de la întrerupere şi cu dispariţia simptomelor în 5 până la 8 zile. Sindromul de sevraj se tratează în centre de specialitate şi sub atent control, necesitând readministrarea unei medicaţii opioide suficiente, cu întrerupere gradată.

Reabilitarea celor care abuzează de opioide se face ca la alcoolici, strategia de bază fiind dezintoxicarea conştientă şi sprijinul familial. Dependentul trebuie să înţeleagă gravitatea continuării consumului de droguri, pentru a coopera cu medicul şi a accepta tratamentul. Importanţa educaţiei sanitare este foarte mare.

Învăţământul de toate gradele, mass media şi medicii trebuie să evidenţieze riscurile mari la care se supun dependenţii şi costurile sociale aferente. Despre cocaină, marijuana şi canabis în numărul viitor.

Atenţie! Dezintoxicarea este deseori urmată de reluarea consumului de opioide, studiile arătând că doar o treime dintre dependenţi nu consumă droguri un an. Pacienţii cu un grad mai mare de şcolarizare renunţă mai repede la droguri şi au şanse mai mari la sistarea uzului de opioide, la fel precum cei reintegraţi socio-economic.

Reţineţi! Psihoterapia este utilă în cazul dependenţilor, ca acupunctura, dar cazurile trebuie selecţionate. Existenţa centrelor de recuperare a narcomanilor este benefică prin utilizarea terapiei de grup.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON