URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2012, 11:25

Universitatea, înainte de alegerea noului rector: Ionescu crede că se vor fura voturi

Toate cadrele didactice şi cercetătorii titulari, precum şi reprezentanţii studenţilor orădeni, în total 1.143 de persoane din Universitatea Oradea, sunt chemate miercuri să-şi aleagă noul rector. De asemenea, universitarii îşi vor vota şi noul Senat, la aceste alegeri neavând drept de vot studenţii.

Antal: Manifestaţi-vă puterea!

După cum se ştie, pentru funcţia de rector şi-au depus candidatura două persoane: actualul deţinător Cornel Antal şi liderul sindical Gheorghe Ionescu, care poartă un război de ani de zile. În timp ce Ionescu l-a reclamat pe Antal la Ministerul Educaţiei şi la Poliţie că şi-a plagiat teza de doctorat, acesta a sesizat procurorii că Universitatea nu a primit banii aferenţi unor contracte de cercetare încheiate de Ionescu.

"Acum e momentul ca fiecare să-şi decidă viitorul şi să aleagă soluţia pe care o crede cea mai bună pentru Universitate şi pentru el personal", a declarat Antal, marţi, pentru BIHOREANUL. Actualul rector a subliniat că e important ca universitarii să vină la vot, deoarece "acum îşi pot manifesta puterea".

Ionescu e convins că va fi furat

La rându-i, un mesaj similar pentru electoratul Universităţii are şi celălalt candidat, Gheorghe Ionescu. "Să vină la vot, indiferent cu cine votează. Indiferent cine va ieşi rector, trebuie să aibă legitimitatea votului cadrelor didactice şi a studenţilor", a spus Ionescu. "Fiecare să voteze cum consideră. Dacă a fost mulţumit în toţi aceşti ani şi vrea în continuare tot asta, aşa să voteze. Dacă vrea o Universitate cu alte perspective, cu alte şanse pentru viitor, atunci aşa să voteze", a adăugat el.

Contracandidatul lui Antal crede însă că votul nu va exprima în totalitate dorinţa electoratului, sugerând că rezultatul va fi deturnat în favoarea actulului rector. "Eu nu cred că în România există vreo votare unde nu se fură. Mai ales când eu îmi organizez alegerea mea...", a spus Ionescu. În opinia sa, corect pentru ambii candidaţi ar fi fost ca prima oară să aibă loc alegerile pentru Senat, iar senatorii să-şi voteze preşedintele, iar acesta - odată ales - să suspende rectorul şi să organizeze alegerile cu imparţialitate.

Atenţie la buletine

Alegerile vor avea loc miercuri, între orele 8 şi 18, la sala de jocuri sportive a Universităţii, pe malul Peţei, spre Piaţa Obor, la urne fiind aşteptate 1.143 de persoane. Ca urmare, cvorumul necesar pentru validarea alegerilor pentru rector este de 572 de persoane.

Pentru alegerea Senatului, vor avea drept de vot au doar cadrele didactice şi cercetătorii, întrucât studenţii şi-au votat deja reprezentanţii în Senat, cvorumul necesar pentru aceasta fiind ca 536 de persoane să se prezinte la urne. În caz contrar, alegerile vor fi reluate pe 11 februarie, în acelaşi interval orar şi în acelaşi loc.

Fiecare elector va primi două buletine de vot: unul pentru alegerea rectorului şi altul pentru alegerea Senatului. Pentru această structură de conducere unde, în premieră, nu mai pot accede universitarii cu funcţii executive, şi-au depus candidatura 90 de persoane, pentru un total de 57 de locuri. Pentru ca buletinul de vot să fie valid, fiecare elector trebuie să voteze la fiecare facultate în parte atâţia candidaţi câte locuri are facultatea în Senat. De pildă, dacă Facultatea de Arte are patru locuri în Senat şi sunt cinci candidaţi, trebuie votaţi patru dintre aceştia, în caz contrar buletinul de vot urmând să fie anulat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
furt?
Hotzul striga "Hotzii" ! Daca iese el (valabil pt oricare): "Am castigat in ciuda furturilor/opozitiei ...". Daca iese celalalt: "S-a furat! Reclam totul la Rer, Primarie, minister, Cedo si ...la sefu' ". Atunci sa vezi reclamatii, plangeri si contestatii... Tipic unor oameni care nu stiu sa piarda! Din fericire astia nici nu castiga, dar fac mult rau celor pe care vor sa ii conduca ... Mi-ar place sa aud si in Romania in orice competitie (inclusiv cele electorale) si sa fie spus sincer si constructiv: "Ai invins continua! Ai pierdut continua !" Din pacate ai nostri continua cu balacareli, reclamatii, plangeri si contestatii ...
Postat 08 Februarie 2012, 08:52 de dinte
efemera erectie
Dupa cum era previzibil, ionesculatu catindat se va blegi la loc imediat dupa....votare. Asta e viata, cu varsta erectiile sunt mai rare dar rapide.
Postat 07 Februarie 2012, 18:57 de polutia academica
sigur?
SIGUR???? <Pentru ca buletinul de vot să fie valid, fiecare elector trebuie să voteze la fiecare facultate în parte atâţia candidaţi câte locuri are facultatea în Senat. De pildă, dacă Facultatea de Arte are patru locuri în Senat şi sunt cinci candidaţi, trebuie votaţi patru dintre aceştia, în caz contrar buletinul de vot urmând să fie anulat.> DIN CATE STIU BULETINUL D EVOT SE ANULEAZA NUMAI DACA SUNT MAI MULTE STAMPILE. DACA AI 4 LOCURI DAR TU PUI O SINGURA STAMPILA, VOTUL ESTE OK.
Postat 07 Februarie 2012, 12:36 de sorbonel
OK
OK, orice greseala poate fi corectata!
Postat 07 Februarie 2012, 11:58 de dante
mea culpa
Greseala mea, e vorba de sala de jocuri sportive de pe malul Petei. Multumesc de atentionare. Adriana Tic
Postat 07 Februarie 2012, 11:50 de @dante
?
care naiba e sala de jocuri sportive a universitatii de pe malul Crisului Repede?
Postat 07 Februarie 2012, 11:38 de dante
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON