Deşi au fost în vacanţă, în ultimele două săptămâni universitarii orădeni n-au avut zile prea liniştite. Pe site-ul Universităţii a fost postat un proiect de restructurare a instituţiei care ar putea duce la reducerea numărului de facultăţi de la 15 la 11. O decizie deloc pe placul decanilor, ale căror funcţii vor fi suprimate, la fel cum ar putea dispărea şi 11 sau 15 din cele 48 de funcţii de şefi de departamente.
Cum primii care îşi vor spune cuvântul pentru noua structură a Universităţii vor fi membrii Consiliului de Administraţie, format majoritar din decani, "reformatorii" par să întâmpine o opoziţie grea...
Salvare prin eficientizare
Sărăcită de finanţarea tot mai redusă de la Ministerul Educaţiei şi de numărul tot mai mic de studenţi plătitori de taxe, Universitatea orădeană gâfâie. Anul trecut, cheltuielile cu salariile au depăşit cu 5% veniturile de bază, formate din alocaţiile de la buget şi încasările din taxe. Diferenţa a fost acoperită dintr-un credit bancar, dar anul acesta soluţia nu poate fi repetată. Astfel că n-au încotro decât să-şi reducă cheltuielile...
"Dacă am avea buget european, toate ar fi în bună regulă", zice, rabinic, rectorul Constantin Bungău. Cum, însă, suntem departe de a fi "europeni", nevoia a împins conducerea Universităţii, anul trecut în noiembrie, să formeze o aşa-numită "comisie de eficientizare", alcătuită din 4 colegi numiţi de el (Nagy Ştefan, Cristian Miheş, Madela Abrudan, Gabriel Moisa) şi alţi 4 desemnaţi de Senatul universitar (Simona Bodog, Radu Brejea, Cristian Grava şi Ioan Constantin Ţarcă). Echipa a avut misiunea să propună o nouă structură a instituţiei, în baza căreia să fie organizate şi alegerile în următorul an universitar, respectând trei mari criterii: performanţă în educaţie, rezultate în cercetare şi eficienţă financiară.
Efecte simulate
După două luni de analize, la finalul lunii ianuarie comisia i-a prezentat rectorului propunerea privind "metodologia de eficientizare", cu principalele direcţii de restructurare care ar trebui urmate. În primele zile din februarie, la cererea lui Bungău, documentul a fost postat pe site-ul Universităţii, pentru consultarea corpului profesoral. "Trebuie să se înţeleagă că aceasta e doar o variantă de lucru. Prima, că poate vor mai urma", a precizat, cu multă prudenţă, rectorul.
De ce insistă Bungău să sublinieze că în lucru este doar o propunere, nu o decizie, nu e deloc greu de ghicit. "Comisia de eficientizare" a simulat efectele aplicării propriilor propuneri, rezultatele fiind postate şi ele pe site-ul Universităţii. În aceeaşi zi, însă, la ordinul rectorului, au fost retrase. "Era o ciornă", a explicat Bungău BIHOREANULUI, care a aflat, totuşi, adevărata justificare: simularea i-a agitat pe universitari, indicând negru pe alb ce facultăţi ar urma, pur şi simplu, să dispară. Şi e vorba de 4 din cele 15!
Lot restrâns
O primă măsură propusă de membrii Comisiei prevede ca numărul de studenţi într-o facultate să fie de minim 600. Or, asta presupune că facultăţile de Ştiinţe (având în prezent 537 studenţi), Construcţii şi Arhitectură (492), Arte (331), Inginerie Energetică şi Management Industrial (481), Litere (441) şi Teologie Ortodoxă (297) ar înceta să mai existe sub această formă. Implicit, vor dispărea şi funcţiile de decani, prodecani, secretari şefi, secretare şi administratori, cu salariile aferente cu tot.
Comisia a schiţat şi posibilele comasări: Ştiinţele s-ar alipi cu actuala Facultate de Geografie, Turism şi Sport (devenind astfel Facultatea de Ştiinţe, Turism şi Sport), Artele cu Literele (devenind Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Arte), iar Construcţiile şi Arhitectura ar deveni departamente în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului. Din cele trei facultăţi inginereşti ar urma să rămână două, Energetica urmând să fie împărţită între actualele facultăţi de Inginerie Managerială şi Tehnologică şi de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.
Comisia nu s-a atins, totuşi, de Teologie, care, deşi este cea mai mică facultate, are mari şanse să rămână în picioare. Motivul? Un protocol încheiat în anii 90 între Ministerul Educaţiei şi Patriarhie prevede că o facultate de teologie poate fi desfiinţată doar cu acordul Sfântului Sinod. La fel ca în Evul Mediu, când şcolile erau ale Bisericii, nu administrate de Stat...
Ordine în departamente
Comisia de eficientizare a făcut propuneri şi în ce priveşte numărul departamentelor din Universitate, adică fostele catedre, pe specialităţi. Concret, membrii comisiei au cerut comasarea departamentelor care coordonează aceleaşi programe de studiu sau din aceeaşi ramură de ştiinţă, ceea ce ar însemna unirea departamentelor de Fizică, Biologie şi Chimie, respectiv de Inginerie Mecanică şi Autovechicule cu Mecatronică.
De asemenea, Comisia a stabilit că un departament trebuie să aibă un număr minim de cadre didactice titulare şi a făcut două simulări: cu cel puţin 15 profesori, respectiv cu minim 25. În prima variantă, din cele 48 de departamente existente în prezent, ar rămâne 37, iar în cea de-a doua 33, ceea ce înseamnă că vor dispărea 11 sau 15 funcţii de directori de departamente, cu tot cu indemnizaţiile aferente.
La mâna decanilor
Până la finele săptămânii trecute, Comisia de eficientizare a adunat propuneri de restructurare de la facultăţi, urmând ca în următoarele două săptămâni să creioneze o variantă finală, pe care o va prezenta rectorului Constantin Bungău. Aceasta va fi supusă apoi aprobării Consiliului de Administraţie, format din rector, prorectori şi decani, iar în final, dacă va primi acceptul acestora, va ajunge şi în dezbaterea Senatului universitar. Ulterior, hotărârea va fi trimisă Ministerului Educaţiei, pentru emiterea unei Hotărâri de Guvern care să consacre noua structură a instituţiei.
Mai rămâne de văzut dacă rectorul şi Consiliul de Administraţie vor accepta propunerea comisiei în condiţiile în care decanilor li se cere, practic, să se pronunţe dacă vor sau nu să-şi păstreze scaunele şi beneficiile. Vor fi universitarii în stare să ţină cont de realitate sau vor spune, ca în Caragiale, că acceptă "revizuirea", dar numai cu condiţia "să nu se schimbe nimic"?...
CERCETEAZĂ ŞI VEI CÂŞTIGA!
Avantaje pentru hărnicie
Alături de propunerile vizând comasarea de facultăţi şi departamente, "Comisia de eficientizare" a Universităţii propune şi măsuri menite să ridice standardele calitative ale instituţiei.
Potrivit acestora, cadrele care au o activitate de cercetare recunoscută pe parcursul a 5 ani consecutiv vor avea dreptul la diminuarea normei didactice sub limita minimă impusă de Universitate, adică sub 15 ore pe săptămână. Totodată, cadrele care timp de 3 ani nu ating anumite standarde privind cercetarea vor fi obligate să predea ore suplimentare, fără a primi bani în plus.
În fine, Comisia propune ca programele de studii neperformante, adică fără şcoală doctorală şi fără perspectiva de a o înfiinţa în următorii 3 ani sau care în ultimii 3 ani au avut un număr de studenţi sub media Universităţii, să intre automat în lichidare.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.