URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2023, 15:58

Un tânăr din Bihor a fost rănit, în urma unui nou incendiu izbucnit la un utilaj agricol   

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a fost rănit, după ce un incendiu a cuprins utilajul agricol cu ajutorul căruia făcea baloți de paie, pe un teren din localitatea Ciuhoi, comuna Sâniob.

S-a întâmplat miercuri, în jurul orei 12, după cum arată un comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județuluI Bihor.

„Pompierii militari paramedici au acordat îngrijirile care se impuneau șoferului utilajului, care s-a rănit în timp ce decupla balotiera de tractor, iar echipajele de stingere și membrii SVSU Sâniob au lichidat rapid incendiul, care se manifesta la balotieră și la vegetația uscată din zonă, împiedicând extinderea flăcărilor la tractor”, se explică în comunicat.

Tânărul a suferit arsuri minore la palme, dar a refuzat transportul la spital.

„În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de o defecțiune la utilajul agricol, s-a soldat cu arderea balotierei, în proporție de 80%, și a vegetației uscate, pe o suprafață de circa 600 de metri pătrați”, mai arată ISU.

La caz au intervenit echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii Sălard, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității, alertând totodată și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sâniob (SVSU Sâniob).

Incendiul vine la doar o zi după ce, miercuri, o combină agricolă şi un lan de grâu de patru hectare au fost distruse în urma unui incendiu violent, care a avut loc luni pe un teren din localitatea Bicaci, comuna Gepiu.

Detalii, în articolul „Atenție la utilajele agricole! O combină şi un lan de grâu de patru hectare au ars într-o comună din Bihor (FOTO)

Pentru evitarea unor asemenea evenimente, pompierii au transmis următoarele recomandări:

- Tractoarele, combinele și celelalte mașini agricole folosite la recoltarea și transportul cerealelor, vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecțiunile care ar putea produce incendii;

- Lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei;

- Mecanizatorii și șoferii care participă la campania de recoltare a cerealelor vor fi instruiți în mod special, pentru a cunoaște pericolele, cauzele de incendiu precum și regulile și măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor și modul practic de acțiune în caz de incendiu;

- Toate mașinile și utilajele agricole, precum și cele care au acces în zonele cu vegetație uscată sau deșeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip și mături cu coada de cel puțin doi metri;

- Alimentarea cu carburanți se va face în punctele de alimentare special amenajate. Sunt interzise transportul și transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecționate din material plastic și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 de metri față de acestea, a autovehiculelor, mașinilor ș utilajelor agricole;

- Remedierea unor defecțiuni apărute la mașinile și utilajele agricole se va face la o distanță de cel puțin 100 de metri față de lanurile nerecoltate, miriști sau vegetație uscată;

- La punctele de recoltare se vor asigura tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum și platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleți, stingătoare, butoaie cu apă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON