URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2016, 13:26

Viaţa ca un chin: Ţintuiţi în scaune cu rotile, orădenii cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor sunt expuşi chinurilor de fiecare dată când ies "în lume"

Viaţa ca un chin: Ţintuiţi în scaune cu rotile, orădenii cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor sunt expuşi chinurilor de fiecare dată când ies 'în lume' SUFERINŢĂ DE MAMĂ. În fiecare zi, Tunde Kiss îşi coboară şi îşi urcă cu greu fetiţa din apartamentul lor, situat la etajul întâi al unui bloc din cartierul Rogerius. În drum spre şcoală, cele două aşteaptă şi 40 de minute până ajunge în staţie unul din cele 10 tramvaie Siemens din parcul OTL, doar acestea fiind dotate cu rampe şi podele joase, spre deosebire de cele mai vechi, care, interzic, prin treptele lor, accesul persoanelor imobilizate
Viaţa ca un chin: Ţintuiţi în scaune cu rotile, orădenii cu dizabilităţi locomotorii şi însoţitorii lor sunt expuşi chinurilor de fiecare dată când ies 'în lume' LA CAPĂTUL SCĂRILOR. Universitatea din Oradea este una dintre instituţiile cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi, având o singură clădire dotată cu rampă optimă. În aceste condiţii, studenţii în scaun cu rotile, cum a fost şi Ioana Erdei (foto), trebuie să fie căraţi de rude sau prieteni la secretariat şi în sălile de cursuri dacă vor să termine o facultate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru cei ţintuiţi în scaune cu rotile, o bordură, cât de mică, se transformă într-un deal uneori greu de escaladat, iar câteva simple trepte devin un obstacol de netrecut.

În Oradea, persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt, deseori, împinse spre izolare în propriile case, fiindu-le aproape imposibil să ajungă de unele singure la magazine, şcoli, farmacii şi instituţii, din cauza infrastructurii vechi şi neadaptate. Cei care se încăpăţânează să pornească, ajutaţi de prieteni şi părinţi, în această aventură riscă să nimerească în situaţii umilitoare, deşi singurul lor "păcat" este acela că nu sunt sănătoşi...

Închişi între betoane

Legal, lucrurile sunt clare. Persoanele cu dizabilităţi locomotorii trebuie să aibă acces nemărginit - prin rampe conforme, ascensoare, bare de sprijin şi locuri de parcare adaptate - la instituţii, şcoli, farmacii, spitale, mijloace de transport în comun, taxiuri, precum şi spre aşa numitele clădiri de utilitate publică, adică muzee şi biblioteci, magazine, restaurante şi hoteluri. În viaţa de zi cu zi, însă, lucrurile stau altfel...

"Avem circa 4.000 de membri, dar 500 care ne şi frecventează. Alţii stau mai mult în case ori s-au mutat la ţară", spune Boros Sarolta, preşedinta Asociaţiei Deficienţilor Locomotori Bihor. Asta şi deoarece blocurile comuniste, fără rampe şi ascensoare, îi împing la izolare. "Nu toţi îşi permit să-şi cumpere alte apartamente, la parter. Şi, oricum, blocurile nu au rampe la intrare", zice femeia.

Pasată de colo, colo...

Chiar şi acolo unde au fost amenajate rampe, acestea sunt prea abrupte sau prea înguste. Deci, pur decorative. Blocul din spatele străzii Corneliu Coposu, în care locuieşte Tunde Kiss, împreună cu fetiţa ei, Kincsö, născută în urmă cu 12 ani cu paralizie cerebrală şi tetrapareză spastică, nu are nici măcar o rampă de formă. Zilnic, femeia trece prin chinuri când o scoate şi când o urcă înapoi pe fetiţă în apartamentul de la etajul întâi.

Cele două trăiesc din indemnizaţia de 300 lei a fetei şi din salariul de asistent personal de 960 lei al mamei. Obosită şi disperată, femeia a cerut sprijinul autorităţilor locale pentru a cumpăra un elevator mobil. "M-au trimis de la unii la alţii, de la Primărie la ASCO şi mai ştiu eu pe unde. Unii mi-au spus să mă mut la parter. Şi dacă aş găsi un apartament la schimb, tot nu mi-aş permite să-l trec pe numele meu", zice Tunde.

Transport cu… răbdare

Nici lumea de dincolo de ziduri nu este mai primitoare. E adevărat, spun persoanele cu handicap, multe dintre piaţetele, străzile şi trotuarele reabilitate din Oradea, sunt adaptate cărucioarelor, dar au rămas destule locuri în care accesul la trecerile de pietoni sunt blocate de borduri înalte, iar trotuarele sunt fie prea înguste, fie ocupate de maşini.

O altă problemă este accesul la transportul în comun. În Oradea, doar 10 din cele 45 de tramvaie ale OTL, mai precis cele marca Siemens, şi 34 din cele 60 de autobuze au podele joase şi rampe de acces. De altfel, în urma unui control al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, primarul Ilie Bolojan a şi fost amendat cu 8.000 lei pentru că oraşul nu asigură condiţii de transport persoanelor cu dizabilităţi. "Legea ne obligă să asigurăm accesul, dar nu ne dă niciun indiciu de unde să scoatem banii pentru achiziţia unor vehicule noi, dotate corespunzător. Analizăm acum o ofertă pentru cumpărarea unor rampe mobile şi pentru tramvaiele vechi", spune directorul OTL Csuzi Istvan (foto).

Acum, cei care iau tramvaiul aşteaptă, în soare sau ploaie, până şi 40 de minute până ajunge un Siemens. "Ori aşteptăm mai bine de jumătate de oră în staţie, ori o duc pe jos până la şcoală. Nu am autobuz de aici din zonă", povesteşte mama lui Kincsö.

Blocaţi în trafic

În plus, persoanele în scaun cu rotile nu pot coborî din tramvai unde vor, căci în unele staţii, spre exemplu cea de lângă Poliţia Municipală, peroanele sunt prea înguste. Altele nu au treceri de pietoni în apropiere, cum este cazul celei de la magazinul Crişul şi celei de lângă Podul Dacia, unde traversarea se face prin pasaje subterane, dotate, evident, doar cu trepte. Soluţia? "Şcoala fetiţei mele este vizavi de Crişul. Sunt obligată să trec strada pe şosea, în cele câteva secunde când prindem roşu la maşinile care circulă pe acolo", povesteşte Tunde Kiss.

Nici cu taxiul nu e mai uşor. Deşi, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), cele trei companii de taxi din Oradea au îndeplinit, în urma unor controale, cerinţa de a avea câte o maşină adaptată transportului persoanelor cu handicap, orădenii în scaun cu rotile povestesc că, de fapt, le sunt trimise maşini cu portbagajul mai mare, în care să-şi pună căruciorul până la destinaţie. Şi autorităţile publice locale au o singură maşină adaptată pentru transportul persoanelor în scaun cu rotile, cea a ASCO, care în urma unor cereri duce gratuit la şcoli 16 copii şi tineri pe zi.

Casa recuperării

O unitate care se confruntă cu problemele persoanelor cu dizabilităţi locomotorii este Centrul de Scleroză Multiplă, reabilitat de Primărie şi administrat de Fundaţia de Scleroză Multiplă. E un loc în care oamenii din scaune cu rotile se simt "acasă". Cu ajutorul unui microbuz adaptat, pacienţii sunt duşi, de trei ori pe săptămână, la sesiuni de recuperare la centru, precum kinetoterapie, drenaj limfatic, psihoterapie şi terapie ocupaţională.

De serviciile acestea nu beneficiază doar bolnavii de scleroză multiplă, ci şi alte persoane care suferă de afecţiuni ce au o recuperare similară. Este şi cazul Ioanei Erdei (37 ani). "Terminasem anul III la Sociologie când m-am operat de scolioză. Mi-a greşit medicul operaţia şi am ajuns în scaun cu rotile", povesteşte tânăra. De atunci, este nevoită să depindă de alţii pentru orice. Când s-a întors, de pildă, la facultate să-şi termine studiile, Ioana a realizat că, pur şi simplu, nu are cum să ajungă în sălile de curs...

Educaţie pe braţe

Universitatea din Oradea este una dintre instituţiile cu cele mai mari neajunsuri privind accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi, o singură clădire din tot campusul fiind dotată cu o rampă corespunzătoare. De altfel, în urma unui control din acest an, AJPIS Bihor a dispus aici nu mai puţin de 35 de măsuri, care se referă la instalarea unor rampe, montarea "mâinilor curente", redimensionarea pragurilor la băi şi a uşilor de acces spre acestea.

"Am dat în proiectare soluţii tehnice pentru clădirile de bază ale Universităţii. Vom licita sisteme de tracţiune, tip balustradă, care înlocuiesc acele rampe, atât pentru accesurile în clădire cât şi la etaj. Este o problemă nerezolvată, care ne frământă", susţine rectorul Constantin Bungău.

Până atunci, însă, studenţii n-au decât să-şi angajeze "cărăuşi" dacă vor să aibă acces la educaţie. "Pe mine m-au dus ai mei pe braţe la examene. Nu aveam cum să merg la toate cursurile. Şi când m-am dus după diplomă, a ieşit secretara în curte să mi-o aducă şi să semnez pentru ea", povesteşte Ioana Erdei.

Discriminaţi de mici

Nici în şcoli situaţia nu este mai bună. Din primăvară, inspectorii sociali ai AJPIS au verificat 250 de unităţi de învăţământ din judeţ, identificând nu mai puţin de 480 de probleme. Multe şcoli au rampe prost gândite, prea abrupte, nu asigură accesul la nivelul superior şi nu au băi dotate cu bare de sprijin.

În Oradea, până şi şcolile speciale, care educă tocmai elevi cu dizabilităţi, îi discriminează pe aceştia. Spre exemplu, Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont" nu are ascensor şi nici grup sanitar adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi. La fel, Centrul de Educaţie Incluzivă în limba maghiară "Bonitas" are elevi în scaun cu rotile cărora nu le asigură accesul la etaj.

"Nu ştiu cine a reglementat că clasele primare să fie la parter şi cele gimnaziale la etaj. Deşi clădirea nu are lift, Kincsö are clasa la etajul I. Directoarea mi-a spus să o duc numai la şcoală, că se descurcă ei. Aşa că în fiecare dimineaţă o urcă doi sau trei angajaţi, uneori chiar şi directoarea, cu căruciorul pe scări", povesteşte Tunde Kiss.

Categorie exclusă

În ceea ce priveşte accesul în spitale, acesta este, în cele mai multe cazuri, asigurat. Nu peste tot, însă. AJPIS a descoperit că secţiile de neurologie, psihiatrie şi pneumoftiziologie ale Spitalului Municipal fie nu asigură accesul persoanelor cu dizabilităţi, prin instalarea de ascensoare, fie nu au băi dotate corespunzător.

Primăria Oradea are abia de ceva vreme un elevator mobil pentru scările din holul principal, după ce, mult timp, persoanele cu dizabilităţi au fost ţinute la poartă sau urcate cu ajutorul poliţiştilor locali pe scări. Dacă Consiliul Judeţean s-a dotat cu rampe, Prefectura, situată la etajul unei clădiri istorice, este practic inaccesibilă unei persoane în cărucior cu rotile. "Dacă există o cerere, coboară o persoană pentru a o prelua. Nu avem altă soluţie", spune prefectul Claudiu Pop. În schimb, Palatul de Justiţie, recent reabilitat, a fost adaptat, la fel şi Teatrul Regina Maria şi Cetatea Oradea, toate fiind dotate cu rampe sau elevatoare mobile.

Orădenii imobilizaţi dau la tot pasul peste farmacii, clinici, magazine, saloane şi chiar sedii de bănci care-i exclud. "Eu locuiesc în zona Calea Aradului şi am în jurul blocului o groază de magazine, dar nu pot intra în niciunul", povesteşte Ioana Erdei. Pe lângă toate dificultăţile pe care le întâmpină, îşi găsesc deseori şi locurile de parcare special rezervate lor ocupate de şoferi prea comozi, semn că mulţi semeni nu le înţeleg şi, mai cu seamă, nu le respectă suferinţa. Acestea sunt condiţiile în care persoanele imobilizate sunt nevoite să trăiască şi să se "dezvolte" în Oradea. O viaţă cu obstacole, în cel mai propriu sens al cuvântului...


ÎN CIUDA DESTINULUI
Performeri la baschet

Persoanele cu dizabilităţi spun că mallurile din Oradea sunt bine pregătite pentru a le primi vizita, precum şi unele restaurante şi cafenele. Nu toate, bineînţeles. Un exemplu frapant este Restaurantul Ciuperca, "dotat" cu o rampă impracticabilă, cu o înclinaţie aproape verticală. "Am fost într-o zi acolo şi ospătarul mi-a spus că mai bine îmi aduce comanda jos, să nu mă risc. Sigur n-aş fi putut urca nici cu căruciorul electric", spune Ghiţă, un tânăr născut cu multiple afecţiuni care-l ţin imobilizat.

În ciuda tuturor obstacolelor pe care le întâlnesc, unii se încăpăţânează să treacă peste handicap. Exemple bune în aceste sens sunt componenţii echipei de baschet în fotoliu rulant ASP Oradea (foto), care nu joacă baschet doar pentru relaxare, ci participă şi la competiţii internaţionale, reuşind astfel să-i râdă în faţă destinului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
de vina sunt intotdeauna altii
Pe langa ca nu se pot urca decat in unele tramvaie sau autobuze, sa zicem ca sunt dispusi sa astepte pana trece unul, dar unde sa astepti?Sub cerul liber, in frig si ploaie? Statiile de autobuz abia daca sunt marcate cu o tablita, nu au acoperis , bancute. As vrea sa ii vad pe habotnicii cu coalitia familiei , sanatosii aceia, pun ei de o manifestatie sa fie respectate drepturile omului, si a celui cu handicap. Acesta nu este argument , ca si in alte orase e la fel.Asta e cea mai mare tampenie.Dar cui ii pasa? Culmea nesimtirii , sunt si biserici cu scari si fara rampe de acces,cine a autorizat aceste bizarerii nu stiu.Nu i-ar strica si bisericii niste amenzi, au de unde plati.
Postat 30 Octombrie 2016, 20:30 de User anonimizat
@hateretards
Ramane precum am scris la prima "postare", pentru tine este tot una. Pupa in continuare!
Postat 30 Octombrie 2016, 13:52 de Altul
,,liberali"? Care ,,liberali"?
Ce legatura este intre adevaratii PNL-isti, ala care au facut zeci de ani istoria Romaniei si adunatura de azi condusa de Alina Gorghiu si Ilie Bolojan?! Niciuna!
Postat 30 Octombrie 2016, 11:56 de pinonel
Postacul
@altul: Nu am spus niciunde ca sustin pnl-ul ci am spus ca e aiurea sa ataci primarul stiind ca situatia e mult mai rea in alte orase din tara. Faptul ca ai dus discutia la politica si doctrina liberala imi demonstreaza ca tu esti de fapt doar un postac de partid pus sa faca gargara pe aici ;)
Postat 30 Octombrie 2016, 09:44 de hateretards
@hateretards
Probabil ca am si alte probleme in afara de handicap, dar cu toate acestea eu nu am atatacat primarul sau partidul pe care-l sustineti asa dupa cum ar putea intelege unii la care se manifesta "retardul", ci am atacat problema pe care nu o rezolva acestia, manifestand o desconsiderare pentru handicapati - "indivizi fara valoare", iar doctrina liberala se bazeaza pe valorea individului, daca ati auzit. Imi pare rau ca unii "fara probleme..." confunda politica, problemele sociale, urgentele de rezolvat cu persoanele vremelnic "suport de pupaciuni...". Pacat, nu au nici ei, la fel ca si handicapati, doua veti de trait!
Postat 30 Octombrie 2016, 09:25 de Altul
Asa e, trȃmbiţaşule...
...nimeni n-a reusit sa rezolve toate problemele comunitatii, nici macar birtinezul! Ce au reusit altii a fost sa ,,cearna" necesitatile in functie de cerintele reale ale comunitatii. Iti dau doua exemple. S-au asfaltat strazi, era o necesitate, inotai in noroaie si-ti rupeai masina prin gropi. Doar ca nu s-au reabilitat retelele de apa si nu s-a introdus gazul metan, sa nu-i ,,ispiteasca" gandul autonomiei pe cei de la blocurile invecinate. Acum strazile, la 4-5 ani, arata ca si cȃrpite dupa bombardament. La aceasta situatie isi aduce o mare contributie si directia tehnica din primarie. Trebuia sa oblige pe furnizorul de gaz sa mearga cu cate o conducta pe fiecare parte a strazii. Acesta insa ,,traverseaza" strada de pe o parte pe cealalta. Urmarea fiind ca mergi cu masina de parca ai merge pe şine, ţac-ţac. Nu mai spun ca daca aduni metrii de conducta necesari pt. a traversa strada iti mai iese de o conducta si mai bine! Alt exemplu este drumul,,expres". Era necesar si si-ar fi atins scopul daca era terminat. Nu comentez ca a fost inceput fara a avea toate hartiile (vezi problema cu cfr-ul!, nu comentez nici ,,intamplarea" ca de 5 ani nu avem arhitect-sef, d-na directoare adjuncta emnand cu apostrof orice i se baga in mapa. Asa imi explic si semnarea autorizatiei de construire fara a face dovada proprietatii asupra terenului pe intreg traseul drumului. Acum vine ce e interesant. In ultimii ani cand ploua, ploua cat pt. o luna si acest fenomen e tot mai des. Deci, cand ploua, apa curge la vale. Simplu! Doar ca in urma lucrarilor cu drumul expres apri i s-au creat conditii de a curge la vale (stiu, pleonasm!), conditii mult mai bune decat inainte de lcrari. Apa curge mai repede pe beton decat pe iarba, asa ca ne trezim cu kkt-ul in centrul orasului. Canalizarea nu face fata! Nu s-a gandit nimeni (Ghitea, tu ai facut hidro si erai bun! Pacat de timpul pierdut!) sa capteze apele pluviale ,,la sursa"! Acum vin si intreb: cum se vor coreca aceste ,,omisiuni"?! Cat vor costa ele prin comparatie cu niste lucrari facute ca la carte? Si mai ales, cine va plati pt. prostia si/sau incompetenta birtinezului si a ,,suitei" lui de colaboratori?! O posibila solutie pt. construirea rampelor de acces: sa se voteze o reducere de X%/an din impozitul datorat primariei de catre locatarii respectivului imobil, bani din care sa se construiasca rampe. Sa nu zica populimea ca numai firmele de casa profita de dezvoltarea Oradiei, ea, populimea, avand voie DOAR sa alimenteze conturile primariei!
Postat 30 Octombrie 2016, 06:29 de pinonel
really?
@altul: Daca asta ai inteles tu din ce am spus eu inseamna ca mai ai si alte probleme in afara de handicap ;)
Postat 30 Octombrie 2016, 01:51 de hateretards
@@hateretards
Ce spune-ti, ATI putea ajunge "asa, dintr-o data" ca noi handicapații? Ar trebui sa priviti în sus cu tot cu cei pe care-i susțineri cu ardoare, dar nu spre functii, ci spre CER.
Postat 29 Octombrie 2016, 21:28 de Altul
Incet si lassan
Suntem un oras plini de ani si ani de oameni profund religiosi in administratia locala si in politica. Pai cum naiba nu-i doare sufletul cand ii vad pe nenorocitii astia de dizabilitati cum se chinuie sa poata iesi din casa, sa aiba si ei mici bucurii de genu sa se dea cu tramvaiul/autobuzul , sa mearga la un spectacol etc ,sa iasa din izolarea la care i-a condamnat soarta ? Ce "incet-incet " ? Texte ieftine ,repetate cu tupeu maxim.
Postat 29 Octombrie 2016, 20:44 de Iness
Corect
Sunt de acord ca trebuie ajutati si Primaria incet incet incearca sa faca ceva in privinta asta, dar nu se poate face totul dintr-o data, insa e penibil sa fie folositi ca sa ataci primarul...
Postat 29 Octombrie 2016, 17:24 de hateretards
TOTUL ESTE SA VREI
@hateretards: Pentru ca articolul este publicat in Bihoreanul si pentru ca e vprba despre oradeni cu probleme! Pentru care nu au nici o vina iar noi, comunitate, trebuie sa ne ingrijim sa le depaseasca ! Sensibilizand autoritatile locale in primul rand ! Aratandu-le ca pot face un efort mic pentru a deveni....MARI!
Postat 29 Octombrie 2016, 16:44 de TDS
masini scumpe, haine cu logouri cat casa, selfies, freze metrosexuale, narcisism, coruptie, minciuna, mitocanie, mizerie, ignoranta...
Printre criteriile care determina gradul de civilizatie a unui popor se numara grija si respectul fata de batrani, persoane cu handicat, natura.
Postat 29 Octombrie 2016, 16:33 de outernational
Da
Pai daca sunt probleme in toata tara de ce vorbim ca si cum ar fi doar in Oradea??
Postat 29 Octombrie 2016, 16:24 de hateretards
!!!
@hateretards: Mai mult ca sigur exista probleme in ( inca ) toata tara ! Dar ai vorbim despre Oradea! Asta e !
Postat 29 Octombrie 2016, 15:26 de TDS
Greu la deal
Amu daca tat s-or apucat sa refaca tat dealu Ciuperca ( capodopera aia de incompententa inginereasca ), sigur vor pune alaturi de scari si rampa acces carucioare ...nu-i asa ?
Postat 29 Octombrie 2016, 15:25 de Iness
tedeseu
Tu esti de partea oricui il ataca pe bolojan pentru orice motiv ;) Arata-mi un singur oras din tara, dar unul singur, unde nu exista astfel de probleme. Blocurile exista de zeci de ani si daca atunci nu au fost prevazute cu rampe ce se poate face acum? Tramvaiele ar trebui schimbate toate ca sa fie ok, dar apoi s-ar scumpi biletele si ati urla pe pe aici ca e scump transportul in comun, asa ca lasa vrajelile astea ca iti pasa de cei afectati, ca pe tine te intereseaza doar sa instigi lumea impotriva lui Bolojan.
Postat 29 Octombrie 2016, 15:22 de hateretards
PREVENTIV...
Sigur vor fi unii care ma vor ataca ! Da, se preface ca este alaturi de cei in suferinta pentru a ataca dinou pe Bolojan si PNL ! Da, i-am pomenit pentru ca asta e situatia! Dar in acest caz sut numai de partea celor cu nevoi speciale !
Postat 29 Octombrie 2016, 14:12 de TDS
DREPTUL LA VIATA NORMALA...CAT DE CAT !
E o realitate ! Printre noi exista oameni cu dizabilitati ! S-au nascut asa sau le-au dobandit ! Nu au nici o vina! Oricare dintre noi puteam fi in locul lor ! ASCO? ASCO prin Arina Mos este prelungirea penelisto-bolojanista ! O intereseaza pe aceasta vajnica penelista problema celor cu dizabilitati? Aiurea ! Bolojan mai bine accesa fonduri europene pentru rezolvarea unor lrobleme! Sunt sigur ca nimeni nu ar fi avut vreo obiectie! Cei cu dizabilitati sunt EGALII nostri! Nimeni sa nu uitea ca puteam fi la fel sau putem deveni in viitor !
Postat 29 Octombrie 2016, 14:05 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON