URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2019, 15:12

USR Bihor cere suspendarea „de îndată” a managerului Termoficare, Stănel Necula, condamnat pentru corupţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

USR Bihor cere suspendarea „de îndată” a mandatului managerului Termoficare, Stănel Necula.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de USR Bihor, mandatul managerului Termoficare, Stănel Necula „trebuie să înceteze de îndată având în vedere condamnarea definitivă a acestuia la închisoare cu suspendare pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene”.

Ajutoare între liberali

În plus, USR Bihor i-a acuzat pe managerul Stănel Necula cât și Primăria Oradea de lipsă de transparență în procesul de tranzacționare a certificatelor verzi către CET-urile din Timișoara și Motru, conduse de administrații liberale, la fel ca și cea condusă de primarul Ilie Bolojan.

USR Bihor a arătat că în anul 2019 Termoficare Oradea a ajutat Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu, împrumutând Colterm cu 219.000 certificate de carbon în valoare de 5.700.570 euro, și Primăria Motru, condusă de liberalul Gigel Jianu, dând împrumut UATAA SA Motru 12.600 certificate de carbon cu o valoare de 340.200 euro.

Cele două CET-uri aveau nevoie de certificate de carbon pentru a le depune până la sfârșitul lunii aprilie în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, câte un certificat pentru fiecare tonă de gaze cu efect de seră emise în atmosferă în anul precedent. Neîncadrarea în termenul limită ar fi atras amenzi de 100 euro pentru fiecare certificat nedepus la timp, ceea ce ar fi dus în faliment cele două unități, după cum s-a întâmplat în anul 2014 cu Electrocentrale Oradea.

Tranzacții la secret

Necula și Primăria au refuzat să dea curs cererii USR Bihor de a face publice documentele tranzacțiilor.

„În ambele cazuri, Termoficare SA Oradea a desfășurat procedurile de achiziție și vânzare certificate de carbon ocolind Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin încheierea unui alt tip de act juridic, un acord de asociere cu un intermediar, TDR Energy. Din documentele pe care le avem până acum la dispoziție nu reies însă termenii asocierii dintre cele două entități juridice și nici cotele participării la asociere și ale împărțirii profitului între cei doi parteneri”, acuză USR Bihor.

În vreme ce reprezentanții Termoficare și ai Primăriei Oradea au justificat tranzacția prin profitul de 420.000 euro produs în timp de doar câteva luni, USR susține că profitul real a fost mult mai mare.

Unde-s banii?

Consultând documentele emise de administrațiile locale din Oradea, Timișoara și Motru, USR Bihor a ajuns la concluzia că certificatele împrumutate CET-ului timișorean au produs un profit 1.197.930 euro, iar cele împrumutate celui din Motru 44.100 euro, rezultând un total de 1.242.030 euro.

„În aceste condiții, este firesc să ne întrebăm unde este restul de 822.030 euro și am solicitat, conform legii, documente în acest sens. Cererile noastre s-au lovit însă până acum de refuzul celor chestionați, cu motivarea că nu ne pot fi furnizate deoarece conțin clauze de confidențialitate cu traderul TDR Energy și cu precizarea că putem să le vedem doar cu condiția semnării unui acord de confidențialitate. Adică putem să aflăm ce s-a făcut cu banii orădenilor, dar nu vă putem spune”, a transmis USR Bihor.

Potrivit comunicatului anul acesta, până în luna octombrie, inclusiv, Termoficare a virat către TDR Energy 49.445.804 lei.

„Publicarea” prin instanță

Formațiunea a catalogat ca absurdă secretizarea unor contract pe bani publici și a decis să ceară „desecretizarea” prin instanța de judecată. „Față de situația descrisă anterior, USR Bihor a decis solicitarea documentelor respective prin intermediul instanțelor judecătorești competente, dacă acestea nu vor fi furnizate conform prevederilor legale în vigoare”, a transmis USR Bihor.

Reprezentanții formațiunii au evitat să se pronunțe cu privire la legalitatea sau oportunitatea tranzacțiilor, dar contestă folosirea „la secret” a banilor publici.

”Putem pune sub semnul îndoielii legitimitatea folosirii “la secret” a banilor orădenilor pentru a salva alte administrații liberale din țară în timp ce, iarnă de iarnă, orădenii plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din țară pentru gigacalorie cu justificarea că suntem nevoiți să facem asta pentru a acumula bani de investiții în sistemul de termoficare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Așa da ... asta e politică reală, ca de la USR la PNL !?!
Dacă-i așa, Bolojan și Necula (ordonatori de credite), respectiv Florea și Borbey (cosemnatari contractuali) ... La Mulți Ani, cu executare !?! Sfârșit de mandat !?!
Postat 04 Decembrie 2019, 19:03 de CrisDumi
Wow...
Incepe sa se faca lumina.In sfirsit cineva cere actele termoficare, via instanta de judecata.Fabulos.Primaria oradea este actionar 99% .Primaria nu e a orasului,nici a cetatenilor.E un srl-pnl,partener de afaceri cu TDR Energy.Confidential.Adica cel mai modern si eficient cet din tara nu-si poate cumpara certificatele decit printr-un srl micut,cu un laptop,prin care se tranzactioneaza sute de mii de euro...Romania e o tara vesela, e chiar pacat sa n-o (copulare).Si-acum ,intr-un final apoteotic,USR bihor va cere desigur bilantul contabil al termoficare sa, cu calculul gigacaloriei,pentru oradeni,in numele dreptului de acces la informațiile de interes public.Sorry,Stanel,ai o fata bonoma,poate nu esti tu vinovat,de data asta...let it go
Postat 03 Decembrie 2019, 20:32 de excalibur
Ha ha ha ha
Ce banc bun! Penele? Ăstia care acum cativa ani faceau aliante cu psd, sa isi tradeze protejatul? Păi ori suntem jmecheri, ori nu mai suntem!
Postat 03 Decembrie 2019, 19:22 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON