URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2019, 10:33

Primarul Craiovei vrea să „salveze” statuia lui Mihai Viteazul, "dată jos" la Oradea. Bolojan îi transmite să-şi vadă de-ale lui!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţiativa Primăriei orădene de relocare a statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii continuă să stârnească reacţii, care de care mai curioase. Primarul PSD-ist al Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat că vrea strămutarea, în Cetatea Băniei, a statuii voievodului, motiv pentru care îi va contacta pe proprietarii acestei statui, Asociaţia Mihai Viteazul, pentru a le propune o locaţie centrală. În replică, Ilie Bolojan consideră demersul "un gest electoral ieftin" şi îi transmite edilului oltean să îşi vadă de ale lui.

"Craiova îl serbează pe Mihai Viteazul"

"În timp ce Craiova îl omagiază pe Mihai Viteazul, întâiul unificator al Ţărilor Române, într-un alt oraş din ţară statuia acestuia este dată jos pentru a face loc alteia, lucru care mă întristează profund. Motiv pentru care am luat decizia de a contacta proprietarii acestei statui, Asociaţia Mihai Viteazul din oraşul respectiv, pentru a le propune strămutarea acesteia la Craiova, într-o locaţie centrală stabilită de comun acord", a scris Miahi Genoiu (foto), duminică, pe Facebook.

Edilul a făcut acest anunţ în contextul în care, în weekend, la Craiova a fost organizată cea de a VII-a ediţie a Zilelor "Mihai Viteazul", cu spectacole de muzică şi teatru, ateliere, expoziţii de arme, jonglerii, meşteşuguri medievale.

"În acest weekend, Craiova a devenit o aşezare medievală. Craiova îl serbează pe Mihai Viteazul, voievodul care a transformat Cetatea Băniei într-unul din cele mai înfloritoare oraşe, al doilea centru politic şi militar al Ţării Româneşti. Soldaţi îmbrăcaţi în costume de luptă, domniţe, jupâni, cavaleri sau prinţese, cu toţii au fost prezenţi în centrul vechi al oraşului pentru a prezenta tuturor vizitatorilor vremurile de odinioară", a mai scris primarul Craiovei. 

Primarul Craiovei se aliniază corului de contestatari ai mutării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea, format din rezervişti militari care au contribuit financiar la realizarea statuii şi la instalarea ei în piaţa centrală, dar şi de exponenţi de seamă ai PSD, preponderent olteni şi munteni.

"Să restabilim un adevăr istoric"

Statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată în Piaţa Unirii din Oradea în 1994, pe locul unde, în perioada interbelică, a fost statuia Regelui Ferdinand I, cel sub care s-a desvărşit Marea Unire şi care a preluat, sun "patronajul" său ţinutul Bihorului, făcând o vizită istorică la Oradea, în 23 mai 1919, împreună cu Regina Maria. La împlinirea a 100 de ani de al acel moment, administraţia liberală a Oradiei a decis să reamplaseze o statuie ecvestră a Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii, urmând ca statuia lui Mihai Viteazul să fie restaurată şi instalată în viitoarea Piaţă Mihai Viteazul din Centrul Civic. În acest sens, Primăria Oradea a obţinut toate avizele necesare.

"Nu puteam să sărbătorim Centenarul fără să reinstalăm pe vechiul amplasament statuia ecvestră a Regelui Întregitor. Joi, 23 mai, la ora 17.00, vom dezveli în Piaţa Unirii statuia Regelui Ferdinand, pe locul în care a fost amplasată în 1924, de către generalul Traian Moşoiu. La 30 de ani de la Revoluţia din 1989, eliberaţi de orice prejudecăţi, se cuvine să restabilim un adevăr istoric. Această statuie, alături de cea a Reginei Maria, ale episcopilor Roman Ciorogariu şi Demetriu Radu, a lui Aurel Lazăr, conducători ai românilor bihoreni, precum şi cele ale generalului Traian Moşoiu, Ionel Brătianu şi Iuliu Maniu completează zestrea publică a Oradiei, aducându-le aminte trecătorilor despre oameni care în timpuri grele au făcut lucruri mari pentru România. Alături de cele 100 de proiecte de investiţii pe care le derulăm, respectăm în acest fel Centenarul", a explicat primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

"Statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie amplasată în piaţa care-i poartă numele din faţa Catedralei Ortodoxe din Centrul Civic. Această zonă urmează să fie transformată într-o piaţă pietonală, pe baza unui proiect european câştigat de oraşul Oradea, lucrările de amenajare urmând să înceapă anul următor, în luna iunie urmând să semnăm contractul de proiectare a pieţei. Această locaţie are toate avizele obţinute de la Ministerul Culturii", a completat edilul liberal.

UPDATE: "Un gest electoral ieftin"

Solicitat de BIHOREANUL să comenteze demersul primarului din Craiova, edilul orădean a declarat, luni, că acesta este, în opinia sa, un gest de tip electoral "ieftin". "Poate domnul primar din Craiova nu ştie că statuia lui Mihai Viteazul se află nu în proprietatea vreunei asociaţii, ci în proprietatea publică a municipiului Oradea, şi nici că monumentul va fi amplasat în piaţa care poartă numele voivodului pe care îl reprezintă", a spus, sec, Ilie Bolojan, continuând ironic, că "poate domnul primar din Craiova a fost încălzit electoral".

În final, însă, revenind la tonul serios, edilul orădean a apreciat că omologul său oltean ar trebui să se ocupe de gestionarea problemelor de care răspunde în Craiova, nu să se "apuce" de cele de aici. "Eu cred că domnul primar din Craiova are foarte multe lucruri de făcut acolo, ca să aibă timp acum de lucrări edilitare ale oraşului Oradea. Este, din păcate, un demers cu iz electoral ieftin ceea ce face dumnealui".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
SGA
Bai mincinosule, cui i-am adreesat eu comentariul de mai jos ? Crapi de ciuda.... Te deranjeaza adevarul ungur ciudos. YOUTUBE: TRANSILVANIA ISTORIE FURATA". Hai ca acuma il dai tu jos pe Bolojan si umpli orasul cu statuile navalitorilor.
Postat 21 Mai 2019, 05:30 de ZIP
ZIP
``Pe YOUTUBE gasiti documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA..`` Hai serios ?! Tu ai probleme serioase baiatule.. Ce legatura are articolul asta cu maghiarii ?!?! Vai s-amar de tine .
Postat 21 Mai 2019, 00:54 de User anonimizat
Co'ect
La urma urmei sa tot puna primarul diverse statui, prin rotatie sau in bucla deschisa, sa satisfaca pe toata lumea...
Postat 20 Mai 2019, 21:19 de excalibur
Dummy
Ba! Bolojan are treaba cu statuia lui MV pentru ca e primarul orasului, de aia! Proprietarii de vor si-o pot pune in curtea din spatele casei. Piata centrala e a orasului asa ca primarul si CL are dreptul sa hotarasca destinul statuii
Postat 20 Mai 2019, 21:01 de cetateanbihorean
Ce treabă are Bolojan cu proprietatea altuia ?!?
Mentalitate de bolșevic convertit la monarhism, că dă mai bine la "stăpâni" !?!
Postat 20 Mai 2019, 19:50 de CrisDumi
In atentia corului revizionist, separatist, izolationist unguresc
Pe YOUTUBE gasiti documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA". Istoria asa cum a fost inclusiv din surse unguresti ale vremii. Vad ca puneti problema mutarii statuilor din Transilvania in diferite alte partii ale tarii. Sa va luati voi statuile din Oradea si sa le duceti in pusta sau si mai bine in Mongolia. Vremelnica ocupatie ungureasca din Transilvania reprezinta o imensa pata neagra (cu tot ceea ce inseamna asta) in istoria acestor stravechi teritorii romanesti.
Postat 20 Mai 2019, 16:05 de ZIP
Sā salveze mai multe
Dacā poate dl primar al Craiovei sā salveze si asociatia comunist-sovinā "Colonel Izmanā" sā-i duca drq-lui ....."depacilea"
Postat 20 Mai 2019, 15:15 de shareware
Campania PSD
Nu ii e rușine primarului ăla din Craiova de cum arată . In primul rând arată ca un porc, în al doilea lea rând să-și vadă de drumul Craiova-Pitesti altfel pleacă și Ford și Dacia. Statuia se mută în fața catedralei loc de cinste .
Postat 20 Mai 2019, 14:13 de Sandu1206
Are pe undeva dreptate...
Mihai inainte de a fi domnitor al Tarii Romanesti a fost ban al Craiovei. Cred ca locul statuii este mai degraba acolo decat aici! PSD-istii il cinstesc, Mihai este cel care a dat legea legarii de glie a taranilor, ei nemaiputand parasi mosia pe care i-a ,,prins" ordonanta de urgenta. Era o lege care servea intereselor boierilor, aceştia folosind-o din plin pentru a-şi instaura un regim puternic, bazat pe acumularea de averi (vedeti, nu s-au schimbat prea multe in trei sute de ani!). Una peste alta, dati-le statuia si in locul unde urma aceasta sa fie amplasata, sa se puna una inchinata celor care au luptat impotriva comunistilor si a comunizarii tarii! A avut si Bihorul eroii lui, prea putin cunoscuti. P.S. @cetatean... Excelenta descrierea facuta insului!
Postat 20 Mai 2019, 12:37 de pinonel
Ce reprezentativ arata primarul Craiovei!
Pentru partidul de guvernamant! Ceafa lata, cap de taur, hranit bine omul! Mai bine-l ruga Mang sa-l ajute cu Aeroportul si sa-i cedeze o cursa internationala pe Oradea. Mihai Viteazul a fost banul Craiovei si are o conotatie diferita pentru olteni. Nici macar nu se stie daca a vizitat cetatea sau zonele locului. Ferdinand cu Regina Maria au o conotatie mai speciala pentru acest oras decat MV.
Postat 20 Mai 2019, 12:26 de cetateanbihorean
Fix in coor il doare pe pesedist de Mihăiță bătăiosul
Da na e campanie si a cerut mang sa zica si ala ceva amu. Că oricum is vocali numai la infractiuni si minciuni
Postat 20 Mai 2019, 11:40 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON