URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2018, 20:47

Lovitură anti-Bolojan! Tribunalul Bihor a suspendat regulamentul privind programul obligatoriu al firmelor de pe Corso

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, Regulamentul privind stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, promovat de primarul Ilie Bolojan, care impune firmelor de pe Corso să funcţioneze după un program prelungit, precum şi supraimpozitarea cu 50% a spaţiilor comerciale ţinute închise mai mult de 30 de zile.

"Un regulament nelegal"

Hotărârea de suspendare a regulamentului prevăzut de Hotărârea de Consiliu Local 827 din 28 septembrie 2017 a fost luată la cererea a 12 societăţi comerciale din zona centrală.

Reclamanţii au contestat prelungirea obligatorie a programului de lucru până la ora 21 în timpul verii, respectiv până la 19, în timpul iernii, impusă de municipalitate.

Mircea Ursuța, avocat Oradea"Primăria a dat un regulament nelegal. Nu poţi să vii tu, administraţie locală, şi să impui unui comerciant între ce ore să ţină deschis", a declarat, pentru BIHOREANUL, reprezentantul reclamanţilor, avocatul Mircea Ursuţa (foto).

Reclamanţii au invocat Ordonanţa Guvernului 99 din 2000, care prevede la articolul 8 că "fiecare comerciant îşi stabileşte programul de funcţionare". Aceştia au arătat că, dacă ar fi avut vânzări seara sau în weekend, ar fi fost primii care ar fi cerut prelungirea programului.

"S-a ajuns în situaţia absurdă să ceri unei plăcintării să ţină deschis duminica fără să se ţină cont de faptul că în weekend aceasta nu are clienţi. Plăcintarul vine la lucru, face 50 de plăcinte şi rămâne cu ele pe cap. Este o pierdere, pe care nu i-o plăteşte nimeni", a spus Ursuţa.

După suspendare, anulare!

În plus, comercianţii au arătat că obligativitatea programului de lucru din weekend le ridică probleme de personal, mulţi angajaţi refuzând să lucreze inclusiv din motive religioase.

Agenţii economici au argumentat că, pentru a putea face faţă programului prelungit, vor fi nevoiţi să facă angajări, în condiţiile în care nivelul încasărilor nu permite creşterea cheltuielilor de personal iar asta îi va duce în faliment.

De altfel, firmele de pe Corso afectate de regulament văd sentinţa de miercuri a Tribunalului Bihor doar ca o victorie intermediară.

"Suspendarea regulamentului produce efecte de îndată şi se aplică pentru un termen de două luni. Acest lucru nu rezolvă problema. Cel mai probabil în săptămânile următoare agenţii economici vor cere anularea Hotărârii de Consiliu Local pentru că altfel vor ajunge în aceeaşi situaţie", a spus Ursuţa.

Comercianţii de pe Corso au atacat regulamentul în contenciosul administrativ după ce Poliţia Locală a început să îi notifice cu privire la obligativitatea prelungirii orarului sub ameninţarea cu amenda, iar ulterior cu suspendarea activităţii.

Odată pornită acţiunea în instanţă, agenţii economici nu au mai dat înapoi, chiar dacă municipalitatea a revenit asupra HCL 287 în sensul scurtării programului obligatoriu de la ora 21 la ora 19 pentru timpul verii, respectiv până la ora 17 pe timp de iarnă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@ sandu
Normal ca-i merge bine, atâta timp cât cu banii de kebab la Turcu, restaurantele de pe corso îți dau cel mult o apa plata și o felie de pită unsa dar care are denumire pompoasă.
Postat 22 Septembrie 2018, 07:51 de User anonimizat
Plăcintarul , sa facă plăcinte bune
Că la TURCU ii merge foarte bine.
Postat 21 Septembrie 2018, 10:52 de Sandu1206
Prejudiciul cauzat firmelor de pe Corso cine îl plătește ?
Prejudiciul să fie imputat inițiatorului, Dorel Ilie Bolojan și yesmanilor din Consiliul Local al PMO,care aprobă, în total dispreț față de nevoile reale ale orădenilor,toate tâmpeniile propuse de birtinezul ajuns primar de Oradea.
Postat 21 Septembrie 2018, 08:53 de platona
Romania vesela
Ce poate fi mai distractiv in toata povestea asta decit decizia ca regulamentul va fi "suspendat pentru 2 luni".Trebunalul are dubii meditative.E normal sa aiba, aceasta aberatie,ca multe altele are totusi "unanimitatea consilierilor pnl". Nu pot fi toti defecti...Va fi nevoie de multi avocati si de multa determinare sa ne scoata din regulamentele "celei mai eficiente administratii din tara"
Postat 21 Septembrie 2018, 08:34 de excalibur
La Sibiu, pe artera pietonală a centrului sunt toate spațiile comerciale deschise în weekend, la fel ca în cursul săptămânii de la 9:00 la 18:00 !?!
Evident că restaurantele sunt acolo deschise până la ora 23:00 !?! Cum s-a ajuns la asta, simplu și firesc !?! Nu cu supraimpozitare și obligativitate, ci prin bonificații la cuantumul taxelor, tarifelor și impozitelor firmelor ... respectiv scăderea acestora până la "zero", pentru plata acestora raportată la zilele totale ale lunii !?! Adică, la 100 lei, firma care ține deschis în weekend are o bonificație de reducere de până-n 15%, care se adaugă celor 10% pentru plata anticipată pe tot anul ... rezultând mai puțin cu un sfert la impozit, salubritate, apă, gaz, etc !?!
Postat 20 Septembrie 2018, 21:53 de CrisDumi
Logic și de așteptat ...
... mai ales că protocoalele sunt "în aer", iar beneficiarul lor de la PMO nu mai e "în cărți" !?!
Postat 20 Septembrie 2018, 21:42 de CrisDumi
!!!
Stimabilul Primar trebuie să priceapă că: 1. Nu trăim în Venezuela 2. Ca nu poate delega totul, mai trebuie să țină și audiențe 3. Ca dacă a promis ceva trebuie să și facă/ autobuz la cimitir/ 4. Ca Oradea este un oraș cu străzi înguste, deci nu poate fi pietonal în totalitate! 5. Crisul Repede trebuia sa ramana zonă verde 6. Piata Unirii trebuia sa rămână zona verde, nu impanzita ca terase...aici ar urma niste nume de penelei ! 7. Arhitect sef inseamna altceva decat obscur inginer in constructii 8. Strada Universității nu poate deveni Pietonala deoarece duce spre cimitir! Acolo sunt ingropati / vor fi ingropati si PĂRINȚII rectorului sau ai Pradei! In veci Cagliari-ul averilor incuscrite!
Postat 20 Septembrie 2018, 21:15 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON