Tribunalul Bihor a suspendat, miercuri, Regulamentul privind stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, promovat de primarul Ilie Bolojan, care impune firmelor de pe Corso să funcţioneze după un program prelungit, precum şi supraimpozitarea cu 50% a spaţiilor comerciale ţinute închise mai mult de 30 de zile.
"Un regulament nelegal"
Hotărârea de suspendare a regulamentului prevăzut de Hotărârea de Consiliu Local 827 din 28 septembrie 2017 a fost luată la cererea a 12 societăţi comerciale din zona centrală.
Reclamanţii au contestat prelungirea obligatorie a programului de lucru până la ora 21 în timpul verii, respectiv până la 19, în timpul iernii, impusă de municipalitate.
"Primăria a dat un regulament nelegal. Nu poţi să vii tu, administraţie locală, şi să impui unui comerciant între ce ore să ţină deschis", a declarat, pentru BIHOREANUL, reprezentantul reclamanţilor, avocatul Mircea Ursuţa (foto).
Reclamanţii au invocat Ordonanţa Guvernului 99 din 2000, care prevede la articolul 8 că "fiecare comerciant îşi stabileşte programul de funcţionare". Aceştia au arătat că, dacă ar fi avut vânzări seara sau în weekend, ar fi fost primii care ar fi cerut prelungirea programului.
"S-a ajuns în situaţia absurdă să ceri unei plăcintării să ţină deschis duminica fără să se ţină cont de faptul că în weekend aceasta nu are clienţi. Plăcintarul vine la lucru, face 50 de plăcinte şi rămâne cu ele pe cap. Este o pierdere, pe care nu i-o plăteşte nimeni", a spus Ursuţa.
După suspendare, anulare!
În plus, comercianţii au arătat că obligativitatea programului de lucru din weekend le ridică probleme de personal, mulţi angajaţi refuzând să lucreze inclusiv din motive religioase.
Agenţii economici au argumentat că, pentru a putea face faţă programului prelungit, vor fi nevoiţi să facă angajări, în condiţiile în care nivelul încasărilor nu permite creşterea cheltuielilor de personal iar asta îi va duce în faliment.
De altfel, firmele de pe Corso afectate de regulament văd sentinţa de miercuri a Tribunalului Bihor doar ca o victorie intermediară.
"Suspendarea regulamentului produce efecte de îndată şi se aplică pentru un termen de două luni. Acest lucru nu rezolvă problema. Cel mai probabil în săptămânile următoare agenţii economici vor cere anularea Hotărârii de Consiliu Local pentru că altfel vor ajunge în aceeaşi situaţie", a spus Ursuţa.
Comercianţii de pe Corso au atacat regulamentul în contenciosul administrativ după ce Poliţia Locală a început să îi notifice cu privire la obligativitatea prelungirii orarului sub ameninţarea cu amenda, iar ulterior cu suspendarea activităţii.
Odată pornită acţiunea în instanţă, agenţii economici nu au mai dat înapoi, chiar dacă municipalitatea a revenit asupra HCL 287 în sensul scurtării programului obligatoriu de la ora 21 la ora 19 pentru timpul verii, respectiv până la ora 17 pe timp de iarnă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.