URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2016, 11:10

"Statutul elevului" a fost aprobat: Primul document care reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat "Statutul elevului", primul document naţional care reglementează drepturile şi obligaţiile tuturor elevilor din învăţământul de stat, particular sau confesional din România. 

"Îmi doresc ca Statutul elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa scolii. Îmi doresc, totodată, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi", a scris ministrul pe Facebook, odată cu anunţul că a semnat ordinul care aprobă documentul.

Drepturi şi obligaţii

Capitolul al II-lea este cel care reglementează drepturile elevilor români. Printre altele, sunt prevăzute dreptul la o educaţie de calitate, dreptul de a fi consultaţi şi de a-şi exprima opţiunea pentru disciplinele din curriculumul şcolii, dreptul la manuale gratuite ori dreptul de a beneficia de tratament nediscriminatoriu.

O noutate interesantă introdusă de statut este dreptul elevilor de a contesta o notă primită la o evaluare scrisă. Astfel, în maxim cinci zile de la obţinerea notei, elevul sau părintele poate să-i ceară profesorului să justifice nota, iar dacă aceste argumente nu sunt convingătoare, poate să depună o cerere la conducerea şcolii pentru reevaluarea lucrării. Această reevaluare va fi realizată de două cadre didactice care nu predau la clasa respectivă.

De asemenea, elevii au primit dreptul de a oferi feedback semestrial anonim cadrelor didactice, dreptul de a fi trecuţi absenţi doar în cazul în care lipsesc, nu şi ca un mijloc de coerciţie, dreptul de a participa la proteste, dreptul de a alege opţionale de la alte clase ori dreptul de a primi burse din partea administraţiei locale.

La capitolul obligaţii, Statutul arată, printre altele, că elevilor le este interzis să distrugă materialele şcolare (cataloage, carnete de note, manuale) ori să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs. În schimb, profesorii nu au voie să deposedeze elevii de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală.

Documentul reglementează şi modul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional al Elevilor, respectiv ale consiliilor judeţene şi şcolare.

Statutul elevului va deveni obligatoriu la 30 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial.

"Moment istoric"

Fostul preşedinte al CNE, orădeanul Horia Oniţa, a fost unul dintre elevii care au lucrat alături de reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei la elaborarea Statutului elevilor. "Avem Statutul Elevului, avem drepturi pentru elevi! E un moment istoric pentru preuniversitarul din România, când elevii au demonstrat că îşi pot apăra drepturile şi nu negociază respectarea acestora! Acum e important să ne asigurăm că va fi respectat în şcoli. Iată că după zeci de ore de negocieri la minister, după "lupte seculare" cu cei care considerau că elevii sunt un pion irelevant în formarea lor, după zeci de ore de research şi amendamente, avem un Statut care să prevadă drepturile şi obligațiile elevilor!", a comentat Oniţa, pe Facebook.

"În ciuda rezistenței la schimbare din preuniversitarul românesc şi a mentălității anacronice perpetuate încă în rândul multor actori ai sistemului de învățământ, după 5 ani de la termenul legal am demonstrat că elevii îşi pot apăra drepturile, că nu sunt doar un pion irelevant în formarea lor. De anul următor, elevii vor beneficia de un document robust şi accesibil care să le prevadă drepturile şi obligațiile. Am adăugat drepturi şi obligații de bun-simț, necesare unei educații de secol XXI, centrat pe elev. Important acum e să ne asigurăm că drepturile elevilor vor fi respectate, un deziderat dificil de îndeplinit, din nefericire, în multe şcoli rămase în desuetudine", a mai spus Oniţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON