URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2016, 16:32

Fără bază legală. Primarul Bolojan a obţinut la limită votul Consiliului Local pentru organizarea referendumului din 5 iunie

Soarta referendumului pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin va fi hotărâtă până la sfârşitul acestei săptămâni. Consiliul Local a aprobat marţi, în ultima şedinţă ordinară din actualul mandat, calendarul referendumului programat să se desfăşoare pe 5 iunie, simultan cu alegerile locale.

Hotărârea a fost luată în ciuda opoziţiei grupurilor PSD şi UDMR, care au votat "împotrivă" argumentând că, în condiţiile în care poziţia Biroului Electoral Central a fost că referendumul local nu se poate organiza simultan cu alegerile, nu există bază legală pentru organizarea consultării publice.

Consilierul local Adrian Stângă a fost cât se poate de clar: "Nu vom vota calendarul referendumului câtă vreme nu există bază legală pentru organizarea acestuia".

Primarul Ilie Bolojan a făcut însă un apel către consilierii locali să aprobe calendarul consultării publice, arătând că, în ciuda eşecului demersurilor făcute de municipalitate pe lângă Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Municipal, există încă şanse ca referendumul să se desfăşoare în condiţii perfect legale.

"Am solicitat pe 27 aprilie Guvernului României promovarea unei ordonanţe de urgenţă, întrucât prin interzicerea organizării unui referendum autorităţilor locale li se încalcă autonomia locală", a declarat primarul.

Edilul speră că Guvernul va iniţia un OUG având în vedere că legislaţia în vigoare permite organizarea unui referendum naţional simultan cu orice formă de alegeri, iar interzicerea organizării unui referendum local ar însemna o dublă măsură.

"În condiţiile în care până în 12 mai Guvernul României nu va emite un OUG care să clarifice această situaţie, referendumul nu va avea loc", a spus primarul.

Edilul le-a cerut consilierilor să voteze calendarul referendumului pentru a economisi timp şi a nu fi nevoit să convoace peste trei zile încă o şedinţă extraordinară având ca punct unic pe ordinea de zi subiectul consultării publice.

Bolojan i-a asigurat pe consilieri că, în cazul în care modificarea legislativă nu va veni în timp util, va cere revocarea Hotărârii de Consiliul Local privind calendarul referendumului sau nici nu va mai fi nevoie, pentru că aceasta va fi atacată în contencios de către Instituţia Prefectului ca fiind nelegală.

Potrivit calendarului votat, campania electorală pentru referendum ar urma să înceapă pe 12 mai, iar consultarea publică ar urma să se desfăşoare pe 5 iunie între orele 7 şi 23.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@pinonel
pinonele ne doare la spate de optiunea ta electorala. enumera cateva din lucrurile pe care le-a realizat herchi pentru acest oras si dupa aia mai vorbim.
Postat 11 Mai 2016, 10:00 de User anonimizat
Errare humanum est, perseverare diabolicum!
A sperat ca ponta&dragnea ii vor da cetul II printr-o hotarare de guvern... Si cand ar fi putut inzeci usor banii, l-au sunat de la partid, de la ,,centru" si s-a retras de la licitatie!!! A sperat ca ministerul transporturilor ii va ceda terenul de la depou pt. drumul rapid... Acum spera iar la cai verzi pe pereti! Culmea e ca mult prea multi il vor!!! Am mai spus-o, pt. mine alegerea primarului e simpla: dl.prof. dr. Herchi, macar cunoaste legile! Cu consilierii e mai dificil! Cu exceptia catorva, raspanditi pe la toate partidele, restul sunt pur si simplu niste nulitati (ma exprim elegant!). Se vede ce-i mana pe ei in ,,lupta": sfantul interes propriu! Asta e si biciusca si zaharelul cu care-i face orice primar sa joace cum le canta el... ce legaliatate... povesti!
Postat 11 Mai 2016, 05:07 de pinonel
-))))
Trompeta t,d si cu s la datorie...medicamentele...
Postat 10 Mai 2016, 21:37 de gogul
mulţumesc
Am postat erata din nou fără să verific corectura făcută de voi. Nu mă aşteptam!
Postat 10 Mai 2016, 20:01 de eutanasiu
RE: mulţumesc
Mai facem şi fapte bune...
Postat 11 Mai 2016, 00:16 de Moderator
PE
@manu144x : ...pe care ! Obsesia PE CARE ! Asa se scrie corect ! " Decat "!
Postat 10 Mai 2016, 18:50 de TDS
LA LIMITĂ
Suporterii lui Bolojan pot fi din toate categoriile sociale. Paradoxal, nu pot fi oameni cu respect faţă de semenii lor. Asta nu înseamnă că nu sunt inteligenţi sau capabili la locul de muncă. Dar în privinţa opţiunii pentru funcţia de edil nu aplică aceleaşi criterii ca şi în meseriile lor. De pildă, un profesor, care îl pică la examen după două minute pe un elev care turuie singura lecţie învăţată dar fără legătură cu subiectul, îl place pe Bolojan. Aş putea crede că o face din spirit de castă. Deducţia logică nu face decât să întărească ideea că nici unul şi nici celălalt nu are vocaţia meseriei „alese”. Dacă profesorul l-ar privi pe Bolojan cu ochii profesorului, atunci ar mai sta pe gânduri… Dacă i s-ar permite şi luxul celor două minute acordate de edil pentru expunerea oricărei probleme dedusă judecăţii cezarului şi minutul de aur în care debitează soluţia cu putere de axiomă ar fi convins că nu merită nici una dintre diplomele din dotare. De neînţeles este cum profesorii cu vocaţie, modeşti dar verticali, pasionaţi şi distinşi, care au format reprezentanţi ai multor generaţii, nu au reuşit să transmită şi codul prin care foştii elevi să anuleze comenzile celor ce vor să formateze memoria valorilor, principiilor şi moralităţii. Preferinţa politică pare că este un lux, ceea ce îi duce pe mulţi la ideea de nobil, care, fără explicaţii, şi cu atât mai puţin argumente, este asociat în zilele noastre cu liberalismul. Legile gândirii par anacronice în raport cu legile capitalismului ca formă finală a liberalismului dus la extrem. Onanismul politic al primarului Bolojan la a treia reprezentaţie, cel mai probabil fără finalizare, practicat în public, întăreşte dorinţa acestuia de ceva mare, fie şi Oradea. E pe cale să fugă dezbrăcat la fel ca şi cei prinşi în fapt. Poate de aceea, cu o grimasă cauzată de curea, dar şi cu dispreţ pentru cei ce-l doresc primar, anunţă băsescian că al treilea mandat nu este pentru el o muză/miză. Un alt fel de: Adio orădeni! Adio PNL! La fel cum pesedeii îl implorau pe Ponta să rămână atunci când a demisionat, partiţioniştii îl vor implora să candideze, pentru ca imediat după aceea să-l poată sacrifica magistral.
Postat 10 Mai 2016, 18:50 de eutanasiu
unirea ar fi bună.
Are o obsesie care o avem toţi orădenii care au ceva cât de cât în cap. Să facă staţiunea aia demnă de vizitatori străini. E absolut infectă, veche, murdară, hoteluri din fericire sunt, noi, moderne, dar în contrast cu străzile e absolut dezastruos. Sper să se reuşească unirea, ar putea deveni oradea ceva ce fac şi ungurii de la haidu bihari.
Postat 10 Mai 2016, 18:40 de manu144x
swag
spurcati oameni is psd-istii.
Postat 10 Mai 2016, 17:52 de leclick
PEARIPI DE VANT
Nu cred ca pe Ciolos il...grija de asa ceva ! Nu cred ca va promova o astfel de OUG ! Este insa clar ca Ilie Gavril Bolojan are o OBSESIE ! Nu am inteles inca de ce ! S-au dat unele explicatii dar prefer sa am convingerile mele ! Sigur vor urma comentarii in care voi fi acuzat ca si eu am OBSESIILE mele ( doua la numar ). Diferenta insa consta in aceea ca eu nu sunt om politic , nu sunt persoana publica deci pot avea si OBSESII. Ilie Gavril Bolojan insa este ! CEDO a statuat ca politicienii pot fi subiecti ai unor critici excesive pentru si-au asumat acest lucru. Eu pe Ilie Gavril Bolojan nu l-am injurat , nu l-am etichetat din punct de vedere al ooriginilor si altele ! Daca l-am crticat am facut-o cu argumentele mele dar si cu declaratiile sale rasucite dupa cum bate vantul !
Postat 10 Mai 2016, 17:31 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON