URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2013, 16:27

Tuberculoza

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tuberculoza este o infecţie bacteriană cronică determinată de Mycobacterium tuberculosis, caracterizată prin formarea de granuloame în ţesuturile infectate. Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar există şi alte organe care pot fi implicate, cum sunt pleura, pericardul, peritoneul, laringele, bronhiile, unii ganglioni, oasele, organele genito-urinare, meningele, ochii, glandele suprarenale şi pielea.

Tuberculoza continuă să fie o importantă cauză de deces, existând o creştere a cazurilor mai ales în rândul vârstnicilor, săracilor şi a celor cu SIDA. Din păcate şi la noi tuberculoza afectează tot mai multe persoane, inclusiv adulţi tineri, datorită condiţiilor socio-economice tot mai precare. Se estimează că există circa 30 de milioane de cazuri de tuberculoză activă în lume, 10 milioane de cazuri noi apărute anual şi 3 milioane de decese pe an, ceea ce reprezintă cam 6% din totalitatea deceselor din lume.

Transmiterea bolii se face de la om la om, aproape exclusiv pe cale respiratorie. Bacilii tuberculoşi se elimină din secreţiile respiratorii prin tuse, stănut sau vorbire, rămânând în aer sub formă deshidratată mult timp şi putând astfel infecta prin inhalare alte persoane. Oamenii prezintă imunitate nativă la tuberculoză, cu variaţii individuale. Există 2 forme clinice de tuberculoză: primară şi de reactivare. Infecţia primară aparte de obicei în copilărie şi se manifestă ca o pneumonie nespecifică.

Tuberculoza de reactivare este o boală cronică consumptivă, cu pierdere în greutate, febră moderată şi transpiraţii nocturne la nivelul jumătăţii superioare a corpului. În absenţa unei terapii eficiente, tuberculoza pulmonară post-primară evoluează progresiv, cu perioade de stabilitate; rata deceselor este în aceste cazuri de aproape 60%, iar durata medie până la moarte este de 2 ani şi jumătate; simptomul respirator principal este tusea cronică cu spută redusă, nepurulentă, la care se adaugă hemoptizia (eliminare de sânge prin tuse).

Atenţie! În afara metodelor clasice de diagnostic, există noi teste serologice rapide bazate pe recunoaşterea anticorpilor serici sau a ADN-ului micobacterian, care sunt de mare eficienţă, dar disponibile doar în centre supraspecializate. Tratamentul modern al tuberculozei este bazat pe administrarea unei medicaţii eficiente la recomandarea şi sub strictul control al medicilor specialişti ftiziologi, reglementat la noi prin lege.

Reţineţi! Profilaxia tuberculozei se realizează în primul rând prin vaccinare. Vaccinul BCG s-a utilizat până în prezent la peste 2 miliarde de persoane, administrarea făcându-se după 4 zile de la naştere până la vârsta de 2 luni precum şi la copiii între 5 şi 10 luni care nu prezintă cicatricea vaccinală sau au o cicatrice sub 3 milimetri, fără testare tuberculinică prealabilă.

Revaccinările se fac la grupele de vârstă stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru persoanele care după testarea tuberculinică prezintă o reacţie cutanată sub 9 milimetri în diametru. Chimioprofilaxia cu izoniazidă se efectuează persoanelor cu test tuberculinic pozitiv şi celor cu SIDA. O măsură de profilaxie reprezintă reducerea infecţiozităţii mediului prin ventilare adecvată. Fiecare stat adoptă programe naţionale de control al TBC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON