URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2017, 16:08

Tu știi ce mănânci? Rămâi surprins să vezi câte E-uri are o banană! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o lume obsedată de E-uri şi de calorii, cu o adevărată fobie colectivă pentru "chimicale", un chimist demonstrează că inclusiv în fructele consumate frecvent se găsesc substanţe chimice.

Este vorba despre chimistul australian James Kennedy, care a făcut un tabel ale unor alimente naturale, demonstrând că acestea conţin chiar mai multe ingrediente decât cele create în laborator.

Potrivit Digi24.ro, care preia date din studiul lui Kennedy, chimistul face referire la fructele în starea lor naturală, care nu conţin urme de pesticide, insecticide sau îngrăşământ chimic.

"Din imaginea de mai jos (foto) puteţi vedea că o banană conţine nu mai puţin de şase E-uri şi ingrediente cu denumiri îngrijorătoare. Iar printre denumirile "obişnuite" găsim cenuşa", arată sursa citată.

"Aţi mânca un aliment care conţine E 460, E 306 (tocopherol), butanoat de metiletil, agent natural de afânare (etilenă), E 515? Ei bine, astfel de ingrediente se găsesc în banane", scrie Digi24.ro, care precizează că orice obiect pe care îl folosim, orice aliment, orice băutură – toate sunt formate din elemente chimice.

Sursa citată, scrie că printre "ingredientele" afinelor, considerate un soi de super aliment pentru că au proprietăţi antioxidante, se află şi "aerul proaspăt" - E941 (nitrogen), E948 (oxigen) şi E290 (dioxid de carbon).

Şi compoziţia ananasului şi căpşunilor sunt interesante: Pe lângă coloranţi, aici găsim şi conservanţi – E 236 şi E 296, şi arome. Printre aromele găsite în ouă sunt nominalizate formaldehida şi acetona.

Chimistul subliniază şi că multe substanţe potenţial periculoase se găsesc în alimentaţia noastră, dar că acestea sunt prezente în doze mult prea mici pentru a fi dăunătoare. James Kennedy încearcă să combată "chimiofobia", care înseamnă teama sau dezgustul faţă de ceea ce este perceput a fi chimic. El pregăteşte şi o carte pe această temă, pe care vrea să o publice anul acesta, arată Digi24.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Really ?!?
An attempt to totally brainwash ;)
Postat 20 Ianuarie 2017, 12:48 de Stef
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON