URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2011, 16:44

Tinerii din centrele de plasament au gătit delicatese cu mere, de Ziua Sănătăţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a organizat vineri două mari evenimente, menite să-i mai scoată din rutină pe copiii şi tinerii din centrele de plasament.

Unul dintre evenimente, "Ziua Mărului - Ziua Sănătăţii", a testat abilităţile culinare a zeci de tineri şi copii din sistemul de asistenţă şi protecţie socială. Ei au trebuit să gătească un fel de mâncare ce să aibă ingredient principal mărul. Fie că au făcut prăjitură cu mere răzuită, tartă cu mere ori că au copt sau caramelizat merele, tinerii şi-au dovedit creativitatea, spre deliciul angajaţilor centrelor de plasament, care au putut gusta din tot ce au pregătit tinerii. La această activitate au participat copiii din Centrul de Plasament nr. 2, Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii, Centru de primire în regim de urgenţă pentru copii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi şi din Centrele de Plasament pentru copii cu dizabilităţi nr. 1, 2, 3 şi 4.

După ce şi-au prezentat creaţiile culinare, copiii s-au lăudat şi cu cele artistice, desene şi obiecte decorative, care au avut ca temă tot mărul. Ultima acţiune a manifestării a fost plantarea de meri la fiecare unitate de asistenţă socială participantă.

Tot vineri, alţi tineri din centrele de plasament au participat la turneul de fotbal Cupa Toamna Orădeană, organizată de DGASPC Bihor şi Direcţia de Sport şi Tineret, competiţie aflată la a cincea ediţie. În concurs s-au înscris opt echipe: a Centrului de plasament nr. 2 Oradea, a Centrului de plasament pentru copii cu dizabilităţi Popeşti, a Liceului cu Program Sportiv Bihorul, a Centrului Şcolar pentru educaţie incluzivă Orient, a Grupului Şcolar Ioan Bococi, a Grupului Şcolar George Bariţiu, a Centrului Şcolar pentru educaţie incluzivă Tileagd şi a Centrului de plasament din Berettyoujfalu, Ungaria.

Cei mai buni fotbalişti s-au dovedit tinerii de la Centrul de plasament nr. 2 din Oradea, în timp ce pe locul doi în clasament s-a plasat echipa tinerilor maghiari, iar pe locul trei cea a Grupului Şcolar Ioan Bococi.

"Turneul de fotbal are ca scop socializarea copiilor aflaţi în centrele de plasament cu alţi tineri. Prin participarea la astfel de competiţii, au posibilitatea să experimenteze regulile fair-play-ului, să deprindă noi abilităţi de convieţuire şi relaţionare în comunitate şi să se bucure de gustul succesului, obţinut prin dăruire, spirit de echipă şi sportivitate", precizează Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON