URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2017, 19:37

Tiberiu Uşeriu a câştigat, a doua oară, Ultramaratonul Arctic, cel mai dur maraton din lume

Tiberiu Uşeriu a câştigat, a doua oară, Ultramaratonul Arctic, cel mai dur maraton din lume sursa foto: www.digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un român a reuşit o performanţă pentru care îl laudă lumea întreagă. Bistriţeanul Tiberiu Uşeriu a câştigat, pentru al doilea an la rând, Ultramaratonul Arctic, cel mai dur maraton din lume desfăşurat la Cercul polar, în ciuda faptului că avea ambele picioare degerate, iar medicii i-au recomandat să renunţe.

Steagul României a fluturat din nou, la Tuktoyaktuk, unde a fost finalul celui mai greu maraton din lume - "6633 Arctic Ultra", scrie mediafax.ro. Astfel, singurul român care a participat la ediţia din acest an a maratonului a reuşit să îşi păstreze titlul de campion obţinut anul trecut, când a reuşit să străbată traseul, lung de 566 de kilometri în 173 de ore şi 40 de minute.

"Tibi a trecut linia de sosire la 1.25 (ora.9.25 ora României)", anunţă organizatorii, care spun că temperatura la Tuktoyaktuk, unde se încheie maratonul este de minus 36 de grade.

Competiţia de anul acesta a fost cu mult mai grea decât cea de anul trecut, temperaturile fiind mult mai scăzute. Sportivii au avut probleme serioase din cauza vântului puternic.

La start s-au înscris 23 de maratonişti, din care 17 pentru cursa de 350 de mile (566 de kilometri), însă numai nouă au rămas în cursă.

Din cauza temperaturilor extreme, Tibi Uşeriu a început să aibă probleme cu degerăturile la picioare încă de la jumătatea traseului, însă nu a abandonat. În ultimul punct de control, după 491 de kilometri parcurşi, medicii i-au interzis lui Tibi Uşeriu să mai continue cursa după ce ambele picioare, pline de degerături, s-au infectat.

Totuşi, organizatorii cursei au stabilit că Tibi poate continua cursa, mai având 75 de kilometri până la final, pe propria sa răspundere. Fără să stea pe gânduri, acesta a pornit la drum.

“Acuma nu mă mai opresc. Am dormit patru ore şi merg până la capăt. Doctorul a zis că mă scoate afară din cursă şi am stabilit să vină Martin (organizatorul cursei -n.r.) să vadă ce face cu mine. Mi-au dat antibiotice pentru că mi s-a infectat rănile. Doctorul a spus că mă scoate afară, că el nu mă mai lasă. Am stat până a venit Martin şi a spus ok, pe răspunderea mea să mă duc. Dar dacă am probleme să îl anunţ... Nu am febră, nu am nimic, dar mi s-au infectat picioarele de la degerături. A fost foarte frig. Ieri am mers 80 de kilometri fără să mănânc şi fără să beau apă. Efectiv nu puteai, nu puteai să faci nimic... Cum scoteai afară ceva îţi şi îngheţa până să-l bagi în gură... Când am plecat din ultimul punct de control erau - 39° C şi bate vântul.. Acuma e gata, nu mai am ce face... E ultima porţiune şi merg înainte”, a fost ultimul mesaj transmis în ţară de Tibi Uşeriu.

Maratonul s-a desfăşurat în Canada, dincolo de Cercul Polar şi presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheaţă, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.

Startul s-a dat pe 10 martie, la Engle Plain şi competiţia se va încheia pe 18 martie la Tuktoyaktuk.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON