URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2013, 11:21

Termenul limită pentru plata impozitului pe teren a fost amânat pentru 31 decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietarii de terenuri au la dispoziţie încă trei luni pentru plata impozitelor. Consiliul Local a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, prelungirea termenului limită de plată a impozitului pe teren datorat de persoanele fizice de pe data de 30 septembrie până pe 31 decembrie.

În cazul în care îşi vor plăti integral impozitele datorate, proprietarii de terenuri vor beneficia de bonificaţia de 10%, la fel ca ceilalţi contribuabili care şi-au stins obligaţiile faţă de bugetul local până la sfârşitul lunii martie.

Se fac verificări!

Măsura a fost luată pentru pentru ca municipalitatea să poată procesa cele 7.700 cereri de stabilire a categoriei de folosinţă a terenurilor depuse de orădeni şi să poată comunica deţinătorilor sumele pe care le au de plată. Până săptămâna trecută Primăria a reuşit să verifice doar 3.360 de cereri.

Consiliul Local a dispus la începutul anului verificarea categoriei de folosinţă a terenurilor după ce Primăria a descoperit în evidenţe că doar o treime din suprafaţa oraşului figurează ca şi teren construibil diferenţa fiind formată din terenuri agricole, livezi sau fânaţe.

Diferenţa de impozitare între aceste categorii de folosinţă este considerabilă. Dacă pentru 850 metri pătraţi de teren agricol proprietarul datorează un impozit de 12 lei pe an, indiferent de zonă, pentru aceeaşi suprafaţă de teren construbil situat în zona D a oraşului, care are cele mai mici impozite, suma datorată sare la 170 lei.

Pace cu Impact

Tot în şedinţa de luni, Consiliul Local a hotărât să stingă conflictul cu firma Impact. Aleşii orădenilor au hotărât cu unanimitate de voturi să perfecteze cu dezvoltatorul imobiliar o înţelegere potrivit căreia firma va plăti municipalităţii despăgubiri în valoare de 221.000 lei pentru terenul folosit în perioada de la expirarea în august 2008 a contractului de asociere până luna trecută când, după negocieri prelungite, părţile au căzut la înţelegere.

După cum a remarcat şi consilierul local Cristian Puşcaş, cele două părţi au căzut la înţelegere pentru un preţ de 25 euro pe metru pătrat, în condiţiile în care evaluatorii au stabilit în urmă cu un an un tarif de 52 euro pe metrul pătrat.

"Nu ştiu cum a fost stabilit vechiul preţ şi dacă acesta conţine sau nu TVA. Preţul de 25 euro a fost stabilit de un evaluator independent. La acest tarif se mai adaugă şi TVA. De altfel la acelaşi preţ s-au vândut şi alte terenuri în zonă. Degeaba cerem 60 de euro pe metrul pătrat, că nu plăteşte nimeni", a spus Cristian Beltechi, directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit înţelegerii făcute de Primărie cu firma Impact, pentru o parte din sumele datorate, Impact va oferi municipalităţii cinci vile în strada Făcliei. Reprezentanţii municipalităţii vor să folosească aceste locuinţe împreună cu un pachet financiar consistent, pentru a atrage în Oradea medici pricepuţi care să pună în valoare noile dotări ale instituţiilor spitaliceşti.

Stadion contra-cost

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi noile tarife pentru închirierea stadionului municipal. Administraţia Imobiliară Oradea va închiria stadionul Iuliu Bolodola pentru suma de 2.000 lei pentru patru ore, 3.000 lei pentru opt ore, 4.000 lei pentru 12 ore, respectiv 5.000 lei pentru o zi întreagă. Tarifele nu sunt purtătoare de TVA.

Stadionul municipal va fi închiriat la cerere pentru activităţi culturale, educative sau sportive.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sus ii luna`n doua coarne,prosti suntem .ute-ne doamne
... ca daca nu, faceam prima data verificarile si ne puneam evidentele la punct (lucru pt. care am si fost platiti) si abia dupa recalculam impozitele. Doar niste tampiti modifica impozitele si abia dupa un an stabilesc realitatea dupa teren.
Postat 10 Septembrie 2013, 12:12 de Contribuabil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON