URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2019, 17:34

Termen, 1 iunie! Reabilitarea cinematografului Transilvania va trebui finalizată până în vară

Sala fostului cinematograf Transilvania ar putea să revină în circuitul public din cea de-a doua jumătate a anului 2019.

Lucrările de reabilitare a imobilului, începute în anul 2016 şi tărăgănate de-a lungul timpului de precaritatea finanţării iar apoi de viciile de proiectare demonstrate în timpul lucrărilor, vor trebui să fie finalizate până în vară.

"Am discutat cu executantul lucrărilor şi în 1 iunie lucrarea va fi deja predată. Şantierul s-a prelungit din cauza unor probleme legate de proiectare care au ieşit la iveală pe măsură ce au înaintat lucrările", a declarat pentru BIHOREANUL, șeful Direcţiei Patrimoiu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Potrivit directorului, după reabilitare, clădirea fostului cinematograf va fi pusă la dispoziţia teatrelor orădene cu destinaţia de sală multifuncţională pentru spectacole şi repetiţii.

Investiţia în valoare de 5,3 milioane lei se află pe lista lucrărilor municipalităţii pentru anul 2019 cu un rest de plată de 4,4 milioane lei.

Grădiniţe, şcoli, licee...

Potrivit raportului de activitate al DPI pe anul trecut, pe lista lucrărilor programate pentru 2019 se mai numără investiţii de 2,2 milioane lei, care implică de la reabilitarea faţadelor până la înlocuirea instalaţiilor a unui număr de 18 grădiniţe orădene, printre care Grădiniţa 18 (300.000 lei), Grădiniţa 49 (250.000 lei), Grădiniţa 19 (200.000 lei) şi 42 (200.000 lei).

La fel, municipalitatea îşi propune să investească 5,2 milioane lei în refacerea a 10 şcoli gimnaziale din municipiu. Grosul banilor, 3 milioane lei, ar putea fi alocaţi pentru reabilitarea clădirii şi curţii şcolii Szacszvay Imre, urmată la mare distanţă de reabilitarea unui corp de clădire a şcolii Dimitrie Cantemir (500.000 lei) şi refacerea faţadelor clădirii şcolii Nicolae Bălcescu (350.000 lei).

Cele mai mari investiţii din domeniul învăţământului ar putea fi absorbite însă de 18 colegii şi licee orădene pentru care DPI pregăteşte lucrări în valoare de 15,2 milioane lei.

Lista clădirilor care necesită reabilitare este deschisă de Colegiul Naţional Mihai Eminescu (10 milioane lei) pentru care municipalitatea caută încă finanţare europenană sau guvernamentală. La mare distanţă pe listă mai figurează Liceul Teoretic Aurel Lazăr (500.000 lei) cu înlocuirea reţelelor de apă, canalizare şi termoficare, Colegiul Naţional Iosif Vulcan cu reabilitarea unui corp de clădire (500.000 lei) şi Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, care necesită refacerea faţadelor (300.000 lei).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON