URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2011, 12:08

Te uiţi şi câştigi... eco-educaţie: Oradea, gazda primului festival de film eco din ţară (VIDEO)

O imagine face cât o mie de cuvinte. Deci nimic nu poate să-i facă pe oameni să înţeleagă mai bine importanţa ecologiei decât un film pe această temă. Sau mai multe!

Cu această convingere, Asociaţia Pro Family şi politicianul Lavinia Şandru aduc la Oradea primul festival de film ecologist, menit să atragă atenţia asupra problemelor bătrânei planete. De joi până duminică, în oraş vor rula zeci de pelicule cu subiecte ecologiste, intrarea fiind liberă. Aşa că orădenii n-au motive să refuze invitaţia la film!

Oradea internaţională

02 lavinia sandru.jpgFestivalul Internaţional de Film Ecologist "Pentru sănătatea pământului" a fost iniţiat de Lavinia Şandru (foto), preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională, de Asociaţia Pro Family şi Primăria Oradea, fiind susţinut şi de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service.

Un astfel de festival n-a mai avut loc nicăieri în ţară, chiar dacă în străinătate asemenea manifestări sunt frecvente. Şandru, care totodată este şi directorul festivalului, afirmă că oamenii trebuie să înţeleagă importanţa protejării naturii. "A fi ecologist nu e ceva trendy, o simplă modă sau o opţiune, ci o realitate şi o necesitate", spune ea.

Alegerea Oradiei ca loc de desfăşurare se datorează poziţionării sale la graniţa cu Occidentul. "Oradea e un oraş care trebuie să intre în circuitul internaţional al ecologiei", motivează Şandru. Organizat pe două secţiuni, panorama şi concurs, festivalul va începe la 27 octombrie şi va ţine patru zile, până pe 30 octombrie. Filmele în concurs vor rula la Casa de Cultură Oradea (CCO), iar celelalte la Cinema Libertatea, din Pasajul Vulturul Negru.

Depinde de fiecare!

Toate peliculele din festival abordează diferite aspecte ale ecologiei şi dezvoltării durabile. Ele vor rula, de joi, în ambele locaţii, în calupuri de cel puţin două ore, cu combinaţii de lung şi scurt-metraje.

Gala de deschidere se va ţine joi, 27 octombrie, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria, unde vor lua cuvântul şi invitaţii, între care Gaetano Capizzi, directorul Festivalului CinemAmbiente, un important festival de film eco din Italia, realizatoarea TV Carmen Avram, producătorul de film Sorin Ştefan Stanciu şi folk-iştii Emeric Imre şi Andrei Păunescu. Cel din urmă a scris imnul ecologiştilor români, "Depinde doar de noi", pe care, cel mai probabil, îl va şi cânta la Oradea. Pentru secţiunea concurs, juriul festivalului e format din specialişti ai industriei internaţionale şi autohtone de film, între care şi un regizor de la Hollywood.

Printre filmele care nu ar trebui ratate de orădeni se numără peliculele româneşti "Copşa Mică - Povestea unei speranţe" şi "Copiii Uraniului", un documentar despre efectele iradierii cu uraniu, problemă specifică şi zonei Bihorului. Totodată, în cadrul festivalului va fi prezentat şi scurt-metrajul "Floarea uitată", dedicat niferilor din Băile Felix.

Începutul unei tradiţii

Orice vizitator va putea intra pe gratis la toate filmele, inclusiv la spectacolele de deschidere şi închidere a festivalului.

Primarul Ilie Bolojan e convins că festivalul va aduce notorietate Oradiei. "Este un câştig, deoarece vom intra în circuitul european al oraşelor care se preocupă de protecţia mediului înconjurător şi de dezvoltarea durabilă", spune el.

Organizatorii vor ca festivalul să devină o tradiţie, iar în timp străinii să vină la Oradea expres pentru acest eveniment. Mai trebuie doar ca şi orădenii de rând să se dovedească interesaţi de cinematografia eco...


PATRU ZILE DE FILME
Programul complet Eco Fest

27 octombrie - CCO, ora 14: "99% Rugină", "Planeta de Plastic"; ora 16: "Cântecul păsărilor rămase", "Teclopolis", "Viaţa de vânzare". Cinema Libertatea, ora 14: "Pescuitul la Coteţ", "Ocupat"; ora 16: "Am cumpărat o pădure", "Petrol". Teatrul Regina Maria, ora 19: Gala de deschidere - "Acasă", "Oraşul otrăvit".

28 octombrie - CCO, ora 16: "Nota de plată & Farfuria", "Pulbere - Marele proces al azbestului"; ora 18: "Pădurea în mişcare", "Vestul în Est", "Gustaţi gunoiul". Cinema Libertatea, ora 16: "Pâinea la Ţest", "O lume absentă"; ora 18: "Păduri şi oameni", "Pădurea albastră", "Tăcere pe drumul către oamenii-reni".

29 octombrie - CCO, ora 16: "Copşa Mică - Povestea unei speranţe", "Copiii Uraniului"; ora 18: "Uşi sfărâmate", "Case albe", "Energia nucleară - Nimic de raportat". Cinema Libertatea, ora 16: "Floarea uitată", "Locuri fierbinţi"; ora 18: "Împreună", "Baraka".

30 octombrie - CCO, ora 14: "Cei rămaşi în urmă", "Hei, tu!"; ora 16: "Fructele iernii", "Macauba", "Tărâmul gunoaielor". Cinema Libertatea, ora 14: "Evadare în Tahiti", "Evadare în Mauritius"; ora 16: "Naţiunea de carbon", "Plus 2 Celsius";  ora 19: Gala de închidere şi festivitatea de premiere, "Epoca proştilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON