Partidul Popularilor Maghiari din Transilvania cere Guvernului României să îşi securizeze frontiera verde cu Serbia, pentru a evita un eventual exod a zeci de mii de refugianţi care, opriţi la graniţa cu Ungaria, ar putea încerca să ajungă în occident prin România.
"Cerem Guvernului să ridice preventiv garduri de sârmă ghimpată, de tip NATO, pe frontiera verde, pentru că dacă nu o va face o să ne trezim cu zeci de mii de emigranţi care e posibil să rămână aici", a declarat preşedintele PPMT la nivel naţional, bihoreanul Szilagyi Zsolt, joi, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, "România trebuie să transmită un mesaj ferm: Fraţilor, nu veniţi că nu aveţi şanse!".
Szilagyi a ţinut să precizeze că s-a referit strict la securizarea graniţei, lucru care nu aduce atingere drepului la liberă circulaţie. "Nu se pune problema de închiderea punctelor de trecere a frontierei, ci doar de frontiera verde pe unde nici până acum nimeni nu avea dreptul să treacă", a spus acesta.
Liderul popularilor maghiari a arătat că securizarea cu sârmă ghimpată a frontierei şi modificarea Codului Penal prin transformarea traversării ilegale a frontierei din contravenţie în infracţiune a redus cu 90% numărul refugiaţilor care intră în Ungaria. "Experienţa Ungariei este valoroasă. Preventiv trebuie să luăm măsuri ca să ne pregătim de un flux de emigranţi", a declarat preşedintele PPMT.
Szilagyi Zsolt a lăudat joi poziţia preşedintelui României, Klaus Johannis, care a refuzat cotelele obligatorii de refugiaţi, şi a cerut premierului Victor Ponta să se pronunţe public cu privire la planul privind cazarea acestora în şcolile şi internatele din ţară. "Guvernul ar trebui să îşi clarifice poziţia. Oare domnul prim ministru Victor Ponta şi-ar trimite copiii dânsului într-un internat unde sunt plasaţi migranţi din Siria sau Afganistan?", a întrebat Szilagyi.
Pe de altă parte, în cadrul conferinţei de joi, Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, a vorbit de pregătirile pentru alegerile locale de anul viitor. PPMT nu a decis încă dacă va colabora cu UDMR pentru a promova în comun un candidat sau o listă de candidaţi.
"Înţelegerea maghiaro-maghiară este foarte importantă, dar tot aşa de importantă este şi lupta împotriva corupţiei", a spus Csomortanyi cu trimitere la problemele penale ale unor lideri UDMR, în frunte cu preşedintele Alexandru Kiss. Prin comparaţie, în Târgu Mureş, cele două formaţiuni şi un ONG vor susţine împreună un candidat unic care va fi stabilit prin prealegeri pe 11 octombrie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.