URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2012, 14:41

Surpriză: Şefa de sindicat de la CJ şi-a dat acordul pentru reţinerea din salarii a sporurilor "necuvenite"

În urma acuzelor pe care liderul Sindicatului Forum din CJ, Kiss Judit, le-a adus conducerii instituţiei, cum că preşedintele CJ şi secretarul judeţului nu au apărat corect interesele salariaţilor, Radu Ţîrle, Carmen Soltănel şi reprezentanţii serviciilor Juridic şi Resurse Umane au ţinut să-şi precizeze poziţia într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Presiuni false

"Angajaţii Consiliului Judeţean sunt într-o situaţie foarte grea, iar eu regret că a trebuit să dispun reţineri pe statele de plată în sarcina lor. N-am făcut-o cu plăcere, dimpotrivă, dar nu puteam proceda altfel, deoarece a trebuit să aplic o decizie a Justiţiei şi una a Camerei de Conturi. Dacă nu aplicam aceste decizii, comiteam o infracţiune", a declarat preşedintele CJ, Radu Ţîrle.

Acesta a mai afirmat că "ceea ce se spune despre faptul că am fi făcut presiuni asupra liderului sindcal ca să nu facă grevă este fals" şi a precizat că nu din cauza unor asemenea presiuni nu au intrat funcţionarii CJ în grevă începând de luni, 12 martie, aşa cum anunţase liderul de sindicat vinerea trecută, ci pentru că liderul de sindicat a notificat Poliţia, Primăria Oradea şi Jandarmeria (deşi aceste instituţii nu aveau nicio legătură cu greva), dar "a omis" să notifice tocmai ITM-ul, aşa cum impune legea.

Juriştii CJ da, sindicatul ba

Atacată de liderul sindical Kiss Judit pentru că ar fi făcut "non-combat" în procesul prin care CJ a contestat deciziile Camerei de Conturi privind caracterul necuvenit al sporurilor băneşti încasate de angajaţi între 2008 şi 2011, precum şi obligarea conducerii Consiliului Judeţean de a recupera banii acordaţi în această perioadă, secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a afirmat că atât ea, cât şi juriştii CJ au făcut toate demersurile, în mod real, pentru a nu se ajunge în această situaţie.

"Cine doreşte să se convingă că la procese am depus toate probele în apărarea acestor drepturi poate să citească dosarele", a spus Soltănel, adăugând că, în schimb, liderul sindical nu a participat la judecată, cel puţin în ce priveşte sporul de dispozitiv. "M-am aşteptat ca în proces să intervină şi Sindicatul, pentru a apăra drepturile membrilor de sindicat dacă ar fi considerat că noi nu le-am apărat corect. Dar n-am văzut nici măcar la o singură înfăţişare să participe liderul de sindicat, un membru de sindicat sau un avocat al sindicatului", a spus Soltănel.

Demisii din sindicat

La conferinţa de presă au participat, pe lângă Ţîrle şi Soltănel, şi şefele serviciilor Juridic şi Resurse Umane din cadrul CJ, care au anunţat că au părăsit sindicatul, ca urmare a acuzelor nefondate aduse de liderul acestuia. "Vineri, când am văzut ce acuze ni s-au adus, am anunţat-o pe doamna Kiss Judit cu privire la demisiile noastre şi am cerut conducerii să nu ni se mai reţină cotizaţia lunară de 25 de lei pentru sindicat", a spus şefa Juridicului, Mihaela Roşan.

Potrivit acesteia, la primirea demisiei, şefa sindicatului a afirmat că nu a intenţionat să-şi acuze colegii de incompetenţă sau rea-credinţă şi a promis că îşi va retrage aceste acuze, ceea ce - însă n-a mai făcut. "Doamna Kiss Judit a spus că nu aşa a vrut să sune, că ne acuză de incompetenţă, şi că va ieşi cu un comunicat ca să facă corecţii şi să-şi ceară scuze, dar n-am mai văzut niciun comunicat", a spus Roşan.

Pe de altă parte, tot în ce priveşte problemele de sindicat, reprezentanţii CJ au făcut public faptul că acesta nu funcţionează legal, deoarece nu are un organ de conducere colectivă, acesta fiind şi motivul pentru care, după expirarea în februarie a Contractului colectiv de muncă, nici acum nu a fost încheiat un nou contract.

Reţinerile, acceptate de sindicat

Întrebaţi de jurnalişti ce simt ştiind că au în subordine angajaţi care în urma tăierilor salariale de 25% şi a reţinerilor sporurilor de dispozitiv şi de sănătate în muncă pe care Camera de Conturi le-a declarat nelegale mai primesc din lefuri sume care s-au micşorat chiar şi până la 200 de lei pe lună, şefii CJ au afirmat că, în realitate, salariul minim net în instituţie nu este atât de mic. "Cei care au primit 200 de lei la ultimul salariu au avut şi alte reţineri, ca de exemplu rate la CAR (n.r. - Casa de Ajutor Reciproc)", a spus Carmen Soltănel. De altfel, secretarul judeţului a pus la dispoziţia presei un tabel din care reiese că cel mai mic salariu net lunar în CJ, pentru un referent III asistent cu un an vechime, este de 510 lei, pentru un consilier principal cu 5 ani vechime - 984 lei, iar pentru un consilier I superior cu 9 ani vechime salariul minim net este de 1.584 lei.

De asemenea, Soltănel a mai prezentat jurnaliştilor şi un angajament de plată din 2 iunie 2010, prin care acelaşi lider sindical, Kiss Judit, s-a obligat în numele tuturor membrilor de sindicat din instituţie să restituie sporurile de sănătate în muncă, ce trebuiau sistate, în cazul în care justiţia va decide acest lucru. "Angajaţii Consiliului Judeţean îşi iau angajamentul să înapoieze angajatorului sumele care urmează a fi acordate de la data semnării prezentului angajament, inclusiv majorările de întârziere aferente acestor sume", se arăta sub semnătura liderului sindical.

În aşteptarea amnistiei fiscale

În finalul explicaţiilor date presei cu privire la situaţia tensionată din instituţie, preşedintele CJ a susţinut că singura soluţie pentru rezolvarea problemei veniturilor salariale ale angajaţilor din subordinea sa este amnistia fiscală, adică ştergerea datoriilor, soluţie pe care a cerut-o atât Guvernului Boc, cât şi Guvernului Ungureanu. "Din câte mi s-a spus, acum se lucrează la nivel de ministere la colectarea datelor din întreaga ţară, pentru a se contura o decizie", a spus Ţîrle.

Preşedintele CJ nu a putut, însă, să avanseze niciun termen la care se va cunoaşte dacă Guvernul va decide sau nu aplicarea unei amnistii fiscale.

Două zile de foame

Situaţia salarizării personalului din CJ a devenit un subiect public şi intens controverat după ce Camera de Conturi Bihor a dispus recuperarea prejudiciilor cauzate instituţiei prin acordarea, în mod "necuvenit", a unor sporuri de dispozitiv şi pentru sănătate în muncă, în perioada 2008-2010, în baza unui Contract colectiv de muncă avizat în urmă cu patru ani de toate instituţiile statului cu competenţe în domeniu (de la Direcţia Muncii până la Prefectură).

Vinerea trecută, la o zi după încasarea salariilor cu reţineri semnificative, angajaţii CJ s-au adunat în curtea instituţiei, iar liderul sindical Kiss Judit a promis că de luni oamenii vor intra în grevă, nerespectând însă paşii legali pentru declanşarea conflictului de muncă. Astfel, luni, în loc să intre toţi angajaţii în grevă, a intrat doar liderul sindical în greva foamei, până marţi, când Kiss Judit a încetat greva foamei afirmând că apreciază că şi-a atins scopul, şi anume de a atrage atenţia asupra situaţiei disperate a colegilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
angajat
putina rabdare si vine razbunarea "stimata" colega, doar pina rabdare.... , abia astept sa-ti ofer ceva, ce-ti doresti tu foate , foarte mult
Postat 19 Martie 2012, 21:53 de angajat
angajat
putina rabdare si vine razbunarea "stimata" colega, doar pina rabdare.... , abia astept sa-ti ofer ceva, ce-ti doresti tu foate , foarte mult
Postat 19 Martie 2012, 21:51 de angajat
eu
imvidiosilor!!!!!!!!!!!!! apa trece ..pietrele raman!!!!!!!!!!
Postat 19 Martie 2012, 21:26 de eu
eu
imvidiosilor!!!!!!!!!!!!! apa trece ..pietrele raman!!!!!!!!!!
Postat 19 Martie 2012, 21:26 de eu
valorosilor
cine a zis ca ea nu e valoroasa? Intreaba-i pe cei care o cunosc.....bine!!!
Postat 16 Martie 2012, 12:31 de coleg
pt. TYURI
Sobolanii pleaca in mediul privat la salarii peste 1000 eur. Tu de ce nu mergi, daca tot te plangi ca nu ai bani? Stii de ce? Pt ca in mediul privat nu se platesc genul de servicii suplimentare pe care le prestezi tu si in urma carora te imbraci ca de la Milano, domnisoara Cartis! In mediul privat, daca nu esti foarte bun si valoros, nu ai ce cauta!
Postat 16 Martie 2012, 12:27 de VALOROSII
BRAVO
In sfarsit face cineva ordine cu bugetarii astia! Normal ca sunt comentarii negative. Astia trebuie sa fie angajatii care nu fac nimic si sunt pusi la treaba! SUNT PENTRU TIRLE
Postat 15 Martie 2012, 23:23 de manu
adevar sau minciuna
Cred ca va deveni un somer. Unul de lux. Il angajeaza Gaciu Camelia, fosta Indrei. O sa se bucure de banii furati de Tirle impreuna cu SC Gacini SRL, firma sotului Cameliei. Se descurca astia doi, nu le plingeti de mila. Daca ati sti cat au furat, precis nu leati mai plinge de mila.
Postat 15 Martie 2012, 20:01 de nelu
fratele
Vazut deafara, tirle pare un om bun. Lumea o musca usor, dar fereascava Dumnezeu sa aveti ceva cu el. Se lauda cu studii in SUA, dar niciodata nu a prezentat diploma, daca chiar a absolvit o facultate. Faceti un exercitiu de imaginatie: daca nu castiga alegerile, ce se intampla cu tirle? Pentru ca acest om nu a muncit in viata lui. A fost doar "ciripitor" la americani. Cine il angajeaza?
Postat 15 Martie 2012, 19:51 de cami
altul
daca si-ar da demisia nu ar demonstra , deatt ca sant slabii si prosti,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,datoria ii va urmarii (asa am inteles), iar locurile le-ar ocupa alti pocaitii si la salar intreg, asa ca .......
Postat 15 Martie 2012, 17:28 de anul
adevar
Sunt curios cati vor mai ramane daca le e asa de greu la cj,sau sunt asa de capabili incat va trebuii sa ramana pe loc si pt. 250l ei fiindca in alta parte nu ii ia nimeni.La privat e dupa capacitate poti lua si 2500 , dar sa demonstrezi ca esti capabil.Va urez bafta la demonstrat .Succes Tirle.
Postat 15 Martie 2012, 15:51 de realitate
Total venituri
Dragi colegi, daca tot nu va convine in CJB de ce nu plecati, sa plece toti cei fara pile si sa ramanem noi cei alesi sa vedem ce va fi. Tot va plangeti de salarii de 200 de lei dar ce ziceti daca as publica lista cu TOTAL VENITURI LUNARE primite de fiecare dintre voi ? .
Postat 15 Martie 2012, 12:19 de financiarul
arici
sefa juridicului, si-a dat examenul la conferinta, si de azi i s-a dat admis la examenul de sef la juridic! Asa, as dori si eu sa ajung sef, sa zic una si sa fac alta numai sa fiu sef, si sa ma intorc impotriva colegei sale care e mai veche in institutie, cu o mai multa experienta, si sa tin trena unuia ca Cmeciu, cu implicari de mita si procese sustinute din afara, ca doar din instutie nu ii ajung banii! halal, colegi! Am ajuns circoteca tarii!
Postat 15 Martie 2012, 03:42 de mascarici
am impresia ca mai ia
Am impresia ca Tirle va mai lua un mandat si toti astia care scriu comentari cam mor de frica ca asta se va intampla. Bravo lui, eu am sa-l votez!!!. Problema e ca se cam stie cine e cu comentarile astea de 2 bani. Daca Tirle nu ramane in Consiliu, mare Branza, dar daca ramane, OARE ce se va intampla cu acesti barfitori puturosi?
Postat 14 Martie 2012, 23:04 de sisu
ingrijorare
Cum sa-l indemni pe Tirle sa faca ordine in CJ cand sub conducerea lui in institutie este dezordine si dezbinare (divide et impera) si dupa cum vad altii ii tin isonul. Sunt multi la CJ pentru ca tot la 4 ani cand sunt alegeri, vin pilele celor proaspat alesi, iar de plecat .....Vom ajunge sa ne pocaim toti din judet daca mai sta 4 ani numai pentru a putea intra pe poarta institutie.
Postat 14 Martie 2012, 22:35 de spectator
maimai
oare Curtea de Conturi nu va sesiza numeroasele licitatii castigate de firmele de (casa a lui tarle, camelia)....?sant foarte curios !!!! sa vedem cat mai avem de asteptat pana vor lua masuri, ...., poate pana la alegerii, cand isi va lua prefecul zborul si toti PD LISTI IIIIi
Postat 14 Martie 2012, 22:32 de am si eu o intrebare
Tyuri
vesti bune.. fug sobolanii din consiliu ( sfarsitul este aproape), inseamna ca simt pericolul si incep sa-si caute loc de munca,,,,,,
Postat 14 Martie 2012, 22:23 de Tyuri
jalnic
JALNIC !!!!!!!!!!!!!!!, PRECIS TOTI CARE SCRIU SANT ANGAJATII STATULUI, ,,,E PACAT CA RESPIRATII AERUL , SANTETI JALNICI , DE LA CEL MAI MIC ANGAJAT DE DOI LEI PANA LA CEL MAI MARE, ..........
Postat 14 Martie 2012, 22:10 de jalcic
nelule
pt nelu, sa sti ca se mai fac angajarii, te asteptam cu mare drag,,,,,,,,,,,,,,
Postat 14 Martie 2012, 22:06 de nelule
tirle
Si pe mai departe Tirle, ca imi placi
Postat 14 Martie 2012, 21:11 de ani
pt corina cartis
Si eu am constatat ce fufa cu acte in regula esti! da fiecare face banii cum poate.
Postat 14 Martie 2012, 21:10 de si eu
Corina Cartis
Draga Corina Cartis, este postul Pastelui si nu vreau sa te jignesc, dar vreau sa spun ca blestemele care le arunci asupra tuturor femeilor, barbatilor, copiilor, nu-i fac cinste nici macar unei curve dar unei femei serioase ca tine, cu atat mai mult?! Dar unei femei serioase cum te dai, nici de cum......
Postat 14 Martie 2012, 20:57 de Barbat
treaba??
Mergeti la privat, cine va tine la STAT? numai sa stati degeaba si sa nu lucrati nimic? sa le dati peste nas dl Radu Tirle, IAR pe jumatate afara cu ei!
Postat 14 Martie 2012, 20:49 de cori
asa le trebuie
Da cand aveau salarii de 3000 de lei si ore suplimentare si nu faceau nimik era bine?????? Putori. puneti-va la lucru!!!!!!!!! LA JUDIT KISS NU II DA NIMENI DE LUCRU???? de are vreme de atatea prosti? Las ca poate vine altu la conducere, sa o vad eu facand figurile astea cu Cornel Popa!!!
Postat 14 Martie 2012, 20:45 de andreea
Pt Tirle
Dl. Tirle nu luati in seama comentarile jegoase..... nu sunt decat niste oameni frustrati care n-au rezistat ca au sef. Ati facut ordine in Consiliul Judetean si asta ii cam sperie. Va urez sa mai luati un mandat! Sa se mai curete consiliul si sa puneti in aplicare reducerea aia de personal de care vorbeati!
Postat 14 Martie 2012, 20:43 de nelu
Bravo soltanel
Bravo Soltanel, nu te lasa.. sa ii ti din scurt ca asta ii cam sperie, cei care n-au de lucru sa dispara..... nu te lasa!!!!!! Fa ordine cu ei
Postat 14 Martie 2012, 20:40 de nelu
soltanel
soltanel ma rog sa-ti dea D-zeu asa dupa cum faci, poate iti va lua toata implinirea asta cu care ne sfidezi, sper din tot sufletul,, iti bati joc de atatia oameni, D-zeu sa-ti bata joc de tine , esti o c......a implinita, sa dea D-zeu sa ramai fara casa ,fara bani si fara SOT, omul ala iti este superior , ma mir ca mai risca sa stea langa tine, si inca ceva \"d-na\" atunci sa te vad cum o sa te mai lauzi, sa sti ca la cat de sus ai reusit sa urci , caderea pt tine va fi foarte dureroasa, ................, acum poti sa mergi la \"pocaiti\", la cat ti-ai batut joc de ei cand au venit in CJ, se vede ca esti un om de cacaracter
Postat 14 Martie 2012, 20:20 de solul pacii
ne-am saturat de pilosi
de soltanel,maria negru,sanda mateias, camelia indrei,pascut, naomi,de hotii adevarati din consiliu, cei care fur cu nerusinare, jeguri penale
Postat 14 Martie 2012, 19:45 de geta
ne-am saturat de pilosi
ne-am saturat de pilosi, de oamenii lui Tirle, de corina cartis, de lia dumiter a lui voloseniuc, de oamenii lui kiss!!!, cei cu pile sunt privilegiati
Postat 14 Martie 2012, 18:08 de geta
!!!!!!!!!!1
asa tirle, fa ordine cu ei, ca toata ziua nu fac nimic
Postat 14 Martie 2012, 18:06 de nelu
Mincinosul
Asta ii un mincions ca ingheata apa. vai samar
Postat 14 Martie 2012, 16:26 de Alex
Surpriza
Surpriza mai mare ar fi fost ca sefii judetului sa spuna adevarul.Nici vointa,nici putinta.
Postat 14 Martie 2012, 15:52 de Lenat Los
nelamurire
Am o intrebare. Cand s-a dispus acordarea drepturilor care acum se iau inapoi in primul rand a fost obligatorie viza de legalitate juridica din partea juristilor CJB ??????, apoi a fost aprobata de care consilierii judeteni??????care au considerat masura legala, nu??????si culmea dupa aceea a primit si viza de legalitate din partea Institutiei Prefectului ca orice hotarare de consiliu, nu???????? Bun si atunci ce vina au salariatii CJB???????? si de ce nu suporta aceste sume primite ilegal cei care au semnat pentru acordarea acestor sume. Sunt sigur ca nici un angajat nu a cerut si nu a luat sub amenintare sumele care le-au primit si care acum trebuie sa le returneze. Consider ca institutia trebuia sa solicite banii de la cei VINOVATI de neaplicarea corespunzatoare a legii. Dupa parerea mea banii trebuiau luati de la cei care au pus viza de legalitate, de la conducerea institutiei de la vremea respectiva, de consilierii judeteni care ca de obicei au semnat fara sa aiba habar ce semneaza si de la cei care au pus viza de legalitate la Prefectura. Astia toti nu au nici o vina???? cred ca angajatii habar nu aveau la vremea respectiva ce fac astia. Da, poate ca ma insel.
Postat 14 Martie 2012, 15:33 de nelamuritul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON