URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2021, 09:35

Studenţii orădeni, ghizi pentru colegii lor din străinătate. Peste 70 de tineri străini au venit la Universitatea din Oradea, cu burse Erasmus (FOTO)

Studenţii orădeni, ghizi pentru colegii lor din străinătate. Peste 70 de tineri străini au venit la Universitatea din Oradea, cu burse Erasmus (FOTO) sursa: Universitatea din Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an universitar, peste 70 de studenţi din străinătate au ales să înveţe temporar, timp de un semestru sau un întreg an academic, la Universitatea din Oradea, în cadrul programului Erasmus. Ei provin din mai multe ţări, precum Turcia, Iordania, Portugalia, Franţa, Spania, Italia sau Germania, după cum a transmis Universitatea din Oradea, printr-un comunicat de presă.

Pentru a-i ajuta să se acomodeze, Departamentul de Relaţii Internaţionale a organizat pentru ei mai multe vizite, în campus, în Oradea şi în judeţ. Pregătiţi de lectorul Vasile Grama, studenţi ai Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului au devenit ghizi ai colegilor din străinătate.

Potrivit comunicatului, în campusul orădean studenţii străini au fost impresionaţi de bisericuţa de lemn, dar au vizitat şi biblioteca ori pendulul lui Foucault, de la parterul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, ansamblu care, la vremea instalării sale, era cel mai vechi de acest gen din România.

În Oradea, studenţii au făcut un tur al clădirilor Secession, aflând despre istoria locului şi specificul multicultural al oraşului, iar la sfârşitul săptămânii trecute, tinerii au făcut o excursie în judeţ, vizitând defileul Crişului Repede, peşterile de la Vadu Crişului şi "Unguru Mare" de la Şuncuiuş.

"Pentru perioada următoare sunt programate două evenimente de promovare a programului Erasmus la Universitatea din Oradea. De această dată, gazdele, studenţii Universităţii din Oradea, vor povesti despre experienţa trăită de ei la facultăţi din străinătate şi, la rândul lor, musafirii străini ai universităţii vor prezenta facultăţile unde învaţă la ei acasă", a mai transmis Universitatea din Oradea.


Declaraţii ale unor studenţi Erasmus veniţi la Oradea:

"Sunt studentă la Universitatea din Coimbra, Portugalia şi am decis să vin la Oradea pentru că am înţeles că acest oraş este foarte diferit de oraşele noastre. Primul lucru pe care l-am observat, imediat ce am sosit, a fost clima, deşi cerul era însorit, vântul era rece. Este evident că oraşul se reconstruieşte, ceea ce e foarte bine, din perspectiva clădirilor istorice, dar şi din cea a noilor obiective ale oraşului. Sunt destul de mulţi cei care nu vorbesc engleza, dar se străduiesc să comunice cu noi, prin gesturi sau mimică, pentru a ne oferi tot ce au mai bun. În concluzie, mi-a făcut plăcere să descopăr Oradea şi oamenii ei. Sunt foarte recunoscătoare că am avut parte de această oportunitate". (Maria)

"După aproape un an, aici în România, drumeţiile în natură s-au dovedit a fi printre cele mai bune experienţe. Ne aduc pe toţi împreună, indiferent de naţionalitate, limbă, origine sau nivel de cunoaştere a limbii engleze. Cred că în asta constă frumuseţea programelor Erasmus: învăţăm mult unii de la ceilalţi, dărâmăm toate stereotipurile cu care am venit. Descoperim modul de viaţă românesc, pas cu pas, fiindcă poate fi chiar derutant la început, şi, încet, ne găsim propria cale. România chiar îţi ajunge la suflet, mai ales când cerul e senin şi cursurile n-au început încă. Cred că această stare va rămâne una din amintirile cele mai dragi mie din România: vizitele la peşteri şi cascade, călătoriile cu trenul şi, mai important, să împărtăşesc aceste momente cu prietenii". (Alicia Feras – Franţa)

"Azi începe cea de a doua mea săptămână în Oradea şi, în timp ce scriu aceste lucruri nu-mi simt picioarele. Am fost într-o drumeţie de patru ore prin defileul Crişului Repede. Mintea mi-a stat locului. Să fiu la Oradea este o experienţă atât de grozavă şi excursia de astăzi m-a ajutat să realizez acest lucru. Vadu Crişului e minunat!". (Bora Dina – Turcia)

"Prima mea experienţă Erasmus în Oradea a început în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2020-2021. În ciuda dificultăţilor create de pandemie, toţi cei din jurul meu au ştiut cum să facă să mă simt binevenit, mi-am făcut mulţi prieteni şi m-am bucurat să descopăr acest frumos oraş. Oradea e plină de surprize. Terenurile de sport, spa-urile, ştrandurile sunt doar câteva exemple. Centrul oraşului e uluitor, adevărată inimă a locului, cu multe evenimente, animat de localnici, cu restaurante şi frumos iluminat noaptea. Universitatea mi-a asigurat cursuri de calitate, iar profesorii sunt foarte disponibili pentru a-i ajuta pe toţi cei care le-o cer. Datorită experienţei de aici am putut să apreciez frumuseţea României şi să mă bucur de o bună pregătire în acelaşi timp. De fapt, am decis să aplic pentru încă o bursă Erasmus şi să mă întorc aici pentru a mă bucura de viaţa universitară, cu toate activităţile rezervate beneficiarilor acestor burse. Îmi doresc să mai petrec cel puţin încă un semestru aici, împreună cu toţi". (Alessandro – Italia, pentru a doua oară la Oradea, cu bursă Erasmus)

"În primul rând, pare greu să-ţi părăseşti ţara. Să mergi într-o altă ţară, nu e nici asta un lucru uşor. Pentru că sunt o sumedenie de lucruri diferite, cum ar fi mâncarea, oamenii şi cultura. În ciuda acestor lucruri, e un sentiment grozav să ieşi din zona de confort, să faci ceva de unul singur şi e o experienţă pe care fiecare ar trebui să o trăiască. Şi să înveţi ceva despre alte culturi, comunicând cu străinii, e unul din cele mai mari avantaje ale programelor Erasmus. Oradea e unul dintre oraşele minunate pe care le-am văzut. Sunt sigură că, dacă n-ar fi fost pandemia, ar fi fost chiar mai bine. Dar, în ciuda acestei realităţi, atmosfera oraşului e caldă şi primitoare. Tocmai potrivită pentru a descoperi mulţimea de clădiri frumoase din centrul oraşului". (Tayfun – Turcia)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON