Arestat de câteva luni în dosarul Microsoft, în care e acuzat că a primit o mită de 9 milioane de euro, omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar putea scăpa de după gratii, după ce procurorii DNA au solicitat, vineri, schimbarea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu, omul de afaceri recunoscându-şi vinovăţia.
Unul dintre motivele pentru care procurorii anticorupţie s-au răzgândit ar putea fi denunţul pe care Cocoş copreşedintele PNL Vasile Blaga, scrie presa centrală.
Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, care citează surse judiciare, omul de afaceri Dorin Cocoş a făcut un denunţ în dosarul Microsoft în care a inclus relatări privindu-l pe Vasile Blaga, dar nu a făcut nicio referire la Elena Udrea. Sursele citate nu au precizat care sunt persoanele nominalizate de Cocoş, în schimb au menţionat că firul mărturisilor acestuia duce până la Vasile Blaga, fost preşedinte al PDL, în prezent copreşedinte PNL.
Cum se ştie, Cocoş este arestat preventiv în dosarul Microsoft, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.
Vineri, Dorin Cocoş a fost audiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Digi24.ro arată că în cursul zilei de vineri, Dorin Cocoş şi-ar fi recunoscut toate faptele penale, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi: suspiciuni de trafic de influenţă, spălare de bani, luare şi dare de mită. El ar fi anunţat că a decis să colaboreze cu procurorii de la DNA în dosarul Microsoft, în care este suspectat că ar fi cerut 9 milioane de euro mită de la omul de afaceri Claudiu Florică, pentru a interveni la oficiali din Guvern - cărora le-ar fi dat o parte din aceşti bani - ca să asigure în primăvara anului 2009 trecerea unei hotărâri de guvern care să asigure prelungirea contractelor între statul român şi compania Microsoft.
Instanţa supremă va lua o decizie privind solicitarea DNA luni după amiază. Pe de altă parte, însă, Dorin Cocoş mai are însă un mandat de arestare preventivă, în al doilea dosar de corupţie al Alinei Bica, fostul procuror-şef al DIICOT.
Conform site-ului de ştiri, care citează referatul procurorilor, o parte importantă a mitei vehiculată în cazul contractelor Microsoft a ajuns la PDL. Este vorba despre mita de 9 milioane de euro, despre care anchetatorii susţin că ar fi fost primită de Dorin Cocoş şi Elena Udrea.
În schimbul banilor, fostul ministru şi-ar fi folosit influenţa în partid şi în Guvern pentru a obţine aprobarea hotărârii de guvern prin care au fost alocate fondurile cu care, în 2009, Ministerul Comunicaţiilor a prelungit contractul pentru licenţele Microsoft.
9 milioane de euro ar fi primit mită Dorin Cocoş de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens pentru ca fosta sa soţie să tragă sfori în Guvern pentru semnarea contractelor de licenţiere Microsoft. Din referatul procurorilor reiese că o parte din mită a finanţat campania electorală a PDL.
"Beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, inculpatul Sandu Gabriel, inculpatul Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal, care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul inculpatului Sandu Gabriel", se arată în referatul DNA.
Elena Udrea declara cât încă era în libertate că nu ştie ce bani a primit Dorin Cocoş. Procurorii au însă probe care arată că ea ştia de la cine sunt banii şi ce trebuie să facă în schimbul lor.
"Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela şi-a traficat funcţia şi influenţa la nivel guvernamental (...) şi a primit foloase necuvenite constând în suma de 9.000.000 de euro", se mai arată în referatul DNA.
Anchetatorii spun că Elena Udrea şi-a îndeplinit rolul. A intervenit într-o şedinţă de Guvern şi l-a convins inclusiv pe premierul din 2009, Emil Boc, să semneze contractul pentru cumpărarea licenţelor Microsoft. Banii urmau să fie plătiţi de Ministerul Comunicaţiilor, condus atunci de Gabriel Sandu.
"Pentru promovarea hotărârii de guvern nr. 460/2009 şi alocarea bugetului necesar, inculpatul Gabriel Sandu a beneficiat de susţinerea ministrului Udrea Elena Gabriela şi a prim-ministrului", precizează procurorii în referat.
Premierul de la acea vreme pretinde că nu a făcut decât ce trebuia.
"Vreau să ştiţi că nimeni n-a exercitat niciun fel de presiune asupra mea să se încheie acel contract. Eu n-am exercitat niciun fel de presiune asupra nimănui să se încheie acel contract. Dacă îmi amintesc bine, acea hotărâre de guvern avea vreo şapte semnături, de la miniştri PSD sau PDL, care erau competenţi în materie şi, ca atare, contractul s-a derulat conform prerogativelor legale stabilite de către specialişti. Şi, repet, tot ce am discutat despre acest contract în 2009 se regăseşte pe stenogramele din şedinta de Guvern", a declarat Emil Boc.
Povestea contractelor Microsoft începe în urmă cu 12 ani. În septembrie 2003, Guvernul României încheie un acord cadru cu Microsoft pentru cumpărarea a 50.000 de licenţe la preţ redus pentru computerele din întreaga administraţie publică centrală. Anchetatorii susţin că întreaga afacere stă sub semnul corupţiei şi a fost pusă la cale de Claudiu Florică, directorul Fujitsu Siemens Computers România. El ar fi pus bazele unei reţele care urmărea cumpărarea politicienilor ce urmau să facă lobby pentru semnarea unui contract din care dispărea preţul redus.
Trei guverne, cel puţin zece miniştri şi trei prim-miniştri au avizat, timp de zece ani, unul dintre cele mai mari contracte din istoria Romaniei moderne. 105 milioane de dolari şi 110 de milioane de euro au fost plătite pentru închirierea unor programe de computer, cu preţuri duble faţă de cele ale pieţei de profil, mai arată Digi24.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.