URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2011, 17:44

Spitalul Judeţean vs presa mincinoasă: Gemenii "ucişi" de soţii Şandor erau... unul singur şi trăieşte

La începutul acestei săptămâni, Jurnal bihorean publica, sub semnătura Otiliei Şandor, un articol cu titlul "Gravidă nebăgată în seamă la Maternitatea Oradea", iar portalul de ştiri la care lucrează soţul acesteia, Andrei Şandor, a postat sub pseudonimul Florin Coman un articol intitulat "A pierdut un făt după ce Maternitatea Oradea a ignorat-o timp de 2 zile".

Poveste în familie

În ciuda titlurilor puţin diferite, conţinutul ştirilor era identic. Potrivit ambelor texte, "în aceste zile", o orădeancă în vârstă de 27 de ani însărcinată în 13 săptămâni, cu doi gemeni, şi care are un medic curant din Ungaria, aflându-se în pericol de a pierde sarcina, s-a prezentat de urgenţă la Maternitate, unde din acest motiv niciun medic nu ar fi vrut să-i acorde îngrijirile la care avea dreptul.

"O doctoriţă rezident a consultat-o, a investigat-o ecografic şi i-a prescris tratament. Se pare că femeia, cu sarcină gemelară, ar fi suferit pierderea unuia din cei doi feţi. (...) De duminică seara şi până marţi, niciun medic nu a mai venit să consulte pacienta, care declară că nu a mai fost consultată timp de două zile de alt medic pe motiv că are medic din Ungaria", scria Otilia Şandor în Jurnal bihorean, în timp ce portalul la care lucrează soţul acesteia arăta acelaşi lucru: "După 24 de ore, un alt rezident (n.r. - decât primul, care i-a făcut internarea) i-a făcut o vizită, după care, timp de două zile, niciun doctor nu s-ar fi arătat interesat de soarta ei".

Concluzia ambilor autori era şi ea identică: "Până acum nu s-a înregistrat nicio reacţie oficială a conducerii unităţii spitaliceşti orădene", respectiv "Managerul Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, nu a putut fi ieri contactat telefonic pentru a explica de ce o femeie internată nu e băgată în seamă de medicii de la Maternitate".

Nu i s-a luat, ci i s-a dat...

Povestea plăsmuită de cei doi soţi jurnalişti, a căror ostilitate faţă de actuala conducere a unităţii şi apreciere faţă de fosta conducere sunt notorii a fost demontată, însă, printr-un comunicat asumat, miercuri, de către medicii Kricsfalussy Vasile, şeful secţiei OB III, şi Petru Chitulea, coordonatorul Maternităţii, precum şi de managerul Spitalului Judeţean, Gavril Grebenişan.

Potrivit acestora, pacienta de 27 de ani internată în 20 noiembrie la ora 5.21 din cauza unei metroragii (adică pierderi de sânge) a fost consultată de doctoriţa Anca Huniadi, medic rezident, sub supravegherea conf. univ. dr. Tiberiu Pop, care era de gardă, diagnosticul stabilit femeii fiind de sarcină în 12 spre 13 săptămâni cu ameninţare de avort.

"Medicii de gardă au instituit tratament de urgenţă adecvat, conform ghidurilor de specialitate în vigoare. Ca urmare, evoluţia pacientei a fost favorabilă, metroragia reducându-se progresiv şi pacienta devenind asimptomatică (n.r. - adică nu mai avea simptomele care să indice vreun risc) în data de 22.11.2011, ceea ce dovedeşte corectitudinea diagnosticului şi a tratamentului instituit".

De asemenea, conducerea Spitalului Judeţean arată că în tot acest timp pacienta "a fost monitorizată" pe secţia OB III, iar în data de 23 noiembrie cazul a fost reexaminat şi reevaluat de încă un medic, asistentul universitar Cătălin Noja, medic primar, care "a constatat evoluţia cazului spre vindecare, motiv pentru care pacienta a fost externată" cu recomandările de "repaus fizic relativ, tratament, concediu medical şi control clinic în ambulatorul de specialitate peste 14 zile".

Doi "feţi" deloc isteţi

Culmea, comunicatul conducerii Spitalului Judeţean precizează că nici măcar "informaţia" că femeia ar fi pierdut unul din cei doi feţi nu este reală, din simplul motiv că pacienta era însărcinată cu... un singur copil.

În concluzie, arată documentul, "cazul relatat nu a fost o sarcină gemelară, ci una monofetală. Pe parcursul internării, pacienta a fost îngrijită de un medic rezident anul IV, de un conferenţiar universitar şi de un asistent universitar, şi nu doar de doi rezidenţi. Cazul nu a fost neglijat sub nicio formă, ca dovadă fiind chiar evoluţia favorabilă rapidă spre vindecare, pacienta externându-se cu sarcina de 13 săptămâni în evoluţie, care este cea mai bună dovadă a unei atitudini medicale corecte".

Inutil de precizat că, până în prezent, nici Jurnalul bihorean şi nici portalul incriminat nu au publicat poziţia conducerii Spitalului Judeţean...

Denigratori din "interese strict personale"

În comunicatul conducerii Spitalului Judeţean se arată că reacţia acesteia "se înscrie în cadrul extrem de transparent al informării oneste şi corecte asupra tuturor problemelor apărute în unitatea noastră", dar în acelaşi timp se arată că cei doi jurnalişti şi-au scris textele mânaţi de interese personale, cunoscută fiind apropierea soţilor Şandor de fosta conducere a Maternităţii, dar şi obiceiul lor de a nu verifica informaţiile în mod voit. 

În comunicat se arată că "denaturarea voită de către ziarista de la Jurnal bihorean, din considerente strict personale, fără un minim respect faţă de cititori şi faţă de corpul medical al unităţii noastre nu face decât să demonstreze incompetenţa şi reaua-voinţă a semnatarei articolului".

De asemenea, conducerea spitalului arată că "avem toată consideraţia pentru lucrătorii din presa din Oradea care îşi fac cu profesionalism meseria, dar în acelaşi timp dezavuăm şi apreciem ca fiind respingătoare campania de denigrare a unităţii noastre prin articolele lipsite de documentare publicate în ultima vreme în Jurnalul bihorean".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@medic apolitic
Rau frustrat esti din cauza lui Chitulea.Remedii sunt.Intri in politica sa nu mai fii apolitic,sau,chiar practici medicina macar pe jumatate cum o face el si atunci vei scapa de o parte din complexele de inferioritate pe care EVIDENT le ai.Hai pa!
Postat 07 Decembrie 2011, 10:31 de sorin
Chitulea
Toate atacurile si barfele despre colegii sai medici pornesc de fapt de la Chitulea. Sa ne reamintim cine este omul (politic) Chitulea: www.crisana.ro/stiri/actualitate-13/un-medic-pediatru-din-oradea-s-a-aruncat-icirc-n-apele-crisului-repede-17069.html si www.crisana.ro/stiri/actualitate-13/icirc-n-familia-chitulea-iese-foc-si-fara-fum-17121.html
Postat 05 Decembrie 2011, 15:13 de medic apolitic
Foarte adevarat ce scria in JB
Conducerea maternitati nu mai stie cum sa acopere neregulile care se fac in maternitatea din oradea ,si asta o spun dupa ce in iulie am nascut un copil sanatos cu nota 9/10 care dupa 3 zile se imbolnaveste grav si dupa alte 3 zile moare in conditii suspecte .ei spun ca e boala metabolica ,dar pe certificatul constatator de deces apare la plamani Focare de alverolita ,Hemoragii pleurale si .....,am facut reclamatie la Colegiul medicilor in septembrie si nici acum nu am primit raspuns ,eu si sotul am facut analizele din care reiese ca copilul nu a avut nici un fel de boala metabolica,dar nici acum nu am primit nici un raspuns,ba mai mult maternitatea se simte ofensata de ce am facut reclamatie la colegiul medicilor.asa ca aveti foarte mare grija cand mergeti la noi im maternitate si nu de geaba se spune maternitatea morti
Postat 03 Decembrie 2011, 23:16 de Claudia
In loc de concluzie
Incompetenta si coruptia sunt endemice in Ro asa ca daca un ziarist relateaza un eveniment, real sau inventat, din orice domeniu, sunt sanse de 50% sa fie adevarat. In cazul de fata totul e adevarat si totul e fals. Asta e nonsens, asa ca sa fie jumi-juma. Ziaristii Sandor sunt incompetenti dar si obstetricienii sunt corupti si/sau incompetenti. Sunt sotii Sandor partinitori (Craiut e nasul copilului lor)? Dar cei din corpul medical au interese individuale si de grup si sunt solidari. Asta e problema: e rau pe toata linia, toti o apa si-un pamant. Nu intamplator si acest articol e semnat cu pseudonim. Stiti care e cel mai bun MEDIC din Oradea? Trenul spre Cluj! In loc de "medic" puteti pune orice profesie, iar in loc de Cluj poate fi Bucuresti, Timisoara, Iasi etc. @Un cetatean: e rau sa nu stii limba romana, dar si un analfabet are dreptul la un tratament corect! Sau nu?
Postat 02 Decembrie 2011, 07:16 de Hope
n-am obiectii
si ... nod in papura putem sa gasim oricui. spunea cineva mai inainte ca toate sesizarile trebuie facute pe loc, la conducerea spitalului. sa nu imi spuna cineva ca nu stie cum si ca nu are rost. daca e ceva nasol, daca apare vreo nemultumire, de ce tace lumea? ca sa vina sa spuna dupa o vreme pe nush ce site ca a avut o experienta neplacuta? si asta cum rezolva situatia? mai bine ar merge fiecare cu reclamatiile pana la capat si atunci ar beneficia si persoana in cauza si altii, la randul lor si sorboneii nu ar mai profesa la un moment dat.
Postat 01 Decembrie 2011, 21:51 de oradeanca
n-am obiectii
eu am nascut recent la aceasta maternitate si n-am obiectii; nu am platit nici un leu. am incercat sa dau asistentelor ceva si m-au refuzat categoric. pe bune. si la medci am vrut sa dau dar m-au refuzat si ei. am fost multumita de servicii, cu toate ca la etajul 1 si 2 nu e renovat ca si la 3 si 4. acolo e super. vroiam sa mai zic ca nu am fost cu inima impacata ca nu a luat nimeni bani, credeam ca e ceva de rau, dar stand de vb cu cineva mi-a zis ca nu mai e ca altadata. in fine ... sorboneii sunt sorbonei si vor disparea la un moment dat. dar sunt si medici foarte buni. conteaza la cine te nimeresti, asta e tot.
Postat 01 Decembrie 2011, 21:46 de oradeanca
asasini in halate albe
pai cu felceri criminali ca si craiut, szidonia, antal si alti sorbonei care s au aciuat aici nu are cum sa nu se intimple tragedii la maternitatea din Oradea, acolo e un fel de ghilotina care reteaza capete de bebelusi cind nu e alimentata cu bani de pacienti...
Postat 01 Decembrie 2011, 20:36 de a
yyyy
deci in concluzie eu daca pateam ceva dupa externare si vroiam sa ii dau in judecata pt malpraxis nu puteam pt ca s-a scris ca am plecat pe propria raspundere si cu amenintare de avort.Iar POP TIBERIU aveti mare grija cu omul asta ca va nenoroceste pe viata,pe cumnata mea a tinut-o in travaliu gravida in 7 luni pt ca i s-a rupt apa in loc sa ii faca cezariana si are un copil cum nu si-ar dori nimeni pe lumea asta!!
Postat 01 Decembrie 2011, 14:41 de ff
yyyy
si eu am patit la fel,m-am prezentat la urgente cu dureri de burta,m-a consultat si mi-a spus ca am facut o colica biliara si ca trebuie sa ma internez,mai tarziu a venit doamna asistenta si mi-a dat o injectie cu no spa si niste aspirina,eu fiind gravida atunci in 23 de saptamani stiam ca nu am voie sa iau aspirina,cand i-am d-nei ca nu le iau mi le-a smuls din mana si a zis sa merg sa ma externe daca nu imi convine.Mai tarziu vine si doamna doctor (nu mai stiu cum o cheama) si ma intreaba cine mi-e medic curant,eu i-am raspuns ca am medic in Ungaria ,atunci a izbucnic si a inceput sa vorbeasca flegmatic zicandu-mi cu ce is mai buni AIA din Ungaria?ca de ce nu ma duc la ei si de ce am venit aici la spital.eU i-am zis ca nu veneam nici cat vedeam cu ochii la spitalul asta daca nu ar fi fost in concediu doctorita mea.2 zile n-a mai venit nimeni sa ma vada,m-am dus sa imi faca externarea ca nu mai stau nicio zi ,mi-au dat scrisoarea medicala in care se specifica ca mi-au facut enshpe mii de analize si ca gravida in 2e de saptamani se externeaza pe propria raspundere cu amenintare de avort(n-a fost caz de avort)
Postat 01 Decembrie 2011, 14:35 de ff
de ce anonimat ?
aceasta practica ,sub anonimat, de a prezenta anumite probleme nu este corecta si nu duce la schimbarea atitudinii cadrelor medicale; atunci cand ni se intampla sa nu fim multumiti prezentam situatia si nemultumirea imediat nu asteptam sa treaca timpul si sa ne amintim cate ceva; daca continuam asa fara sa aducem dovezi imediate si sa ne spunem parerea, credibilitatea ca om are de suferit, asa ca postarile facute de client sunt cel putin dubioase si nu are nici un motiv sa le "ascunda"!!!!!
Postat 01 Decembrie 2011, 08:50 de alt cetatean
@client_serv2003@yaho
Pana una-alta va rog sa invatati limba romana. Multumesc anticipat!
Postat 30 Noiembrie 2011, 22:53 de Un cetatean
NU-I MINCIUNA!!!!!!!!!!
Pute-am sa mor,iar operatia si acum dupa 5 luni arata oribil,ma simpt rau,m-au distrus pe viata.te trateaza ca pe un caine,din partea lor poti sa mori,sper sa nu mai ajung nicioadata pe mainile lor si nu va recomand nici voua sa mergeti aici decat doar daca aveti un doctor din Oradea si daca aveti mare incredere in el,altfel NU .Eu ii multumesc la d-zeu ca am scapat cu viata
Postat 30 Noiembrie 2011, 20:15 de client_serv2003@yaho
NU-I MINCIUNA!!!!!!!!!!
Este adevarat tot ce se scrie rau despre maternitatea din Oradea,din pacate am simtit-o si eu pe pielea mea.Daca nu le dai bani,nu se ocupa de tine,te lasa sa mori sub ochii lor.Am fost la urgenta intr-o noapte deoarece m-am simtit foarte rau,acolo mi s-a spus ca am sarcina extrauterina.Nu mi-a venit sa cred,am cerut sa fiu trimisa la timisoara si am rugat sa-mi de-a o salvare pe cheltuiala mea,dar mi sa spus ca nu este posibil pt ca si ei pot sa faca operatia.A trebuit sa ma las operata de ei si rau am facut pt ca si-au batut joc de mine,mi-au facut o operatie exact asa cum se facea pe vremea lui,, bunica''.Am la doua zile am avut hemoragie iar ei mi-au spus ca nu am nimic ca sunt la ciclu.Am sunat pe doctorul meu din Timisoara si i-am spus ce se intampla cu mine,iar el a ramas stupefiat ,nu i-a venit sa creada ca aici la Oradea te lasa sa mori daca nu le dai ce trebuie si daca nu ai un doctor care sa fie din Oradea.La insistentele doctorului meu i-am cerut asistentei sa cheme pe doctorul de garda sa ma consulteAsistenta a venit,m-a vazut si a plecat iar de mine a uitat.A venit o alta asistenta care s-a speriat cand m-a vazut cum arat si a chemat doctorul.A fost groaznit,pute-am sa
Postat 30 Noiembrie 2011, 20:09 de client_serv2003@yaho
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON