Trista concluzie a fost trasă de specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei. Printr-un comunicat de presă remis vineri, Muzeul anunţă că, deşi în lacul Ochiul Mare nu mai trăiesc niciun exemplar din roşioara termală S. racovitzai şi melcul termal M. Parreyssii, cele două specii au fost totuşi salvate de la dispariţie, graţie unui proiect al MŢC.
În vara anului 2013, Muzeul, având ca parteneri Universitatea Szent István din Gödöllő (Ungaria) şi Acvariul Galaţi (Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi), a obţinut finanţare din partea fundaţiei "The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund", a prinţului Mohamed bin Zayed din Abu Dhabi. Proiectul a fost menit să salveze de la dispariţie cele două specii endemice, prin reproducerea lor în acvarii. Durata proiectului a fost de 18 luni, iar MBZSCF a oferit o finanţare de 13.000 dolari.
Generaţii reproduse în acvarii
În cadrul acestui proiect, cercetătorii au colectat din lac 87 de exemplare de roşioară şi 50 de exemplare de melc termal, care au ajuns la toate cele trei instituţii participante în proiect. "La toate cele trei instituţii participante în proiect, creşterea în acvarii a fost un succes, animalele s-au adaptat bine la condiţiile din captivitate", se arată în comunicatul Muzeului.
În cazul exemplarelor de roşioară termală, cercetătorii au reuşit să declanşeze mai multe depuneri de icre, atât prin simularea condiţiilor naturale din perioada de reproducere, dar şi prin injecţii cu hormoni.
"Din aceste experimente de reproducere în captivitate a rezultat o primă generaţie cu un total de peste 5000 de pui de roşioară termală. O parte dintre aceştia (820 de indivizi) au fost eliberaţi în Ochiul Mare în 18 aprilie 2014, după obţinerea aprobărilor necesare de la Academia Română, MMSC şi APM Bihor. Din păcate însă, scăderea nivelului şi a volumului apei din lac s-a accentuat şi în sezonul cald, pentru prima oară în 2014, ceea ce a compromis obiectivul de consolidare a populaţiei naturale prin aport de indivizi obţinuţi în captivitat", informează MŢC.
Roşioare împărţite
Mai mult, specialiştii de la Universitatea din Gödöllő au conservat probe de lapţi în azot lichid, pe care le-au păstrat ca bancă de gene pentru fertilizări in vitro în cadrul proiectului şi eventuale fertilizări ulterioare.
În plus, instituţii din Ungaria (Tropicarium şi Grădina Zoologică din Budapesta), Austria (Grădina Zoologică Schönbrunn, Viena) şi Germania (Institutul Leibniz de Ecologie Acvatică din Berlin) au contactat Muzeul pentru a-şi arăta disponibilitatea de a prelua în acvariile lor exemplare din roşioară. Muzeografii orădeni spun că, întrucât riscul apariţiei unor boli este mare, este necesară distribuirea stocului de exemplare la cât mai multe instituţii compentente.
Cercetătorii n-au avut aşa mare succes cu reproducerea melcului termal, o specie mai sensibilă şi şi mai puţin cunoscută decât roşioara. "Prima documentare a reproducerii în captivitate la această specie s-a realizat la Univ. din Gödöllő în 8 decembrie 2013, obţinându-se circa 70 de descendenţi, afectaţi însă din februarie 2014 de mortalitate masivă", precizează muzeografii. A doua serie de descendenţi, 15 exemplare, a supravieţuit însă la Universitatea din Gödöllő.
Lac secat de tot
La 1 octombrie 2014, muzeografii orădeni au colectat din lacul Ochiul Mare ultimii supravieţuitori ai roşioarei termale în mediul ei natural, adică 50 de juvenili, probabil dintre cei eliberaţi în aprilie. Aceştia sunt acum ţinuţi în acvariul de la MŢC, alături de adulţi.
"Din păcate, nu s-au mai găsit exemplare vii de M. parreyssii, astfel că în prezent cele două specii endemice sunt dispărute din natură, fiind reprezentate numai de indivizii ţinuţi în acvarii la MTC, Galaţi, Gödöllő, Budapesta şi Viena", arată Muzeul.
Până când habitatul lor natural din rezervaţie nu va fi reconstituit, cele două specii nu vor mai avea cum să trăiască în natură şi vor rămâne doar în acvarii. "Ţinem să mulţumim şi pe această cale valoroaselor colective de specialişti de la instituţiile partenere, conduse de dr. Müller Tamás (Univ. din Gödöllő) şi dr. Gabriela Grigoraş (Acvariul din Galaţi), pentru eforturile şi generozitatea lor în cadrul acestui proiect", mai spun muzeografii orădeni.
Nufărul, păstrat "la borcan"
Proiectul finanţat din Abu Dhabi a vizat strict roşioara şi melcul termal, însă rezervaţia Peţea mai adăposteşte o specie endemică, şi mai cunoscută: nufărul termal. În ultimii ani, pe suprafaţa lacului au înflorit tot mai puţine flori de lotus, iar specialiştii nu exclud ca şi această specie să fi dispărut definitiv din lac.
Din fericire, însă, doi cercetători orădeni, Cristian Blidar şi Ioana Maria Tripon, au salvat nufărul cultivându-l in vitro, în laborator. Astfel, ei au exemplare suficiente cu care să repopuleze lacul, atunci când acesta va putea susţine iar speciile endemice.
În prezent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale efectuează un amplu studiu menit să dezvăluie motivele care au dus la secarea lacului.
Citeşte pe această temă şi articolele:
ANRM pune senzori în fiecare foraj de apă geotermală din Oradea şi Băi (FOTO)
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.