URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2017, 14:15

Specialiştii locali se contrazic cu OMS de Ziua Mondială a Sănătăţii consacrată combaterii depresiei: este sau nu o boală?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţată în 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fixat data de 7 aprilie ca Zi Mondială a Sănătăţii, marcată anual, începând din 1950, prin dezbaterea pe plan global a câte unei teme de mare interes pentru populaţia lumii, în ultimii ani printre acestea aflându-se diabetul, siguranţa alimentară şi hipertensiunea arterială, pentru ca acum să vină rândul depresiei, care afectează mai mult de 5% din omenire.

La Oradea, de Ziua Mondială a Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a organizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, la sediul acestei instituţii, o reuniune la care au participat nu doar medici, specializaţi nu doar în sănătate publică, ci şi în neuropsihiatrie, precum şi psihologi, asistenţi sociali, artişti, profesori, activişti sociali şi chiar poliţişti, fiecare vorbind despre depresie din propria perspectivă.

Idiotul şi depresia

„Orice depresie trebuie întâmpinată cu un zâmbet. Depresia va crede că eşti un idiot şi va pleca”, l-a citat pe Robert de Niro doctoriţa Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor, a cărei opinie este optimistă, şi anume că depresia este o boală care poate fi, totuşi, prevenită şi tratată.

Potrivit prezentării făcute de dr. Rahotă, obiectivul principal al campaniei despre combaterea depresiei, începută încă de anul trecut din octombrie, este de a acţiona astfel încât în întreaga lume cât mai multe persoane afectate de depresie să primească ajutor. Tot reprezentanta DSP a arătat că, deşi depresia atinge tot mai mulţi oameni, există trei grupe de risc mărit, şi anume adolescenţii şi adulţii, femeile la vârsta procreerii şi vârstnicii peste 60 de ani.

Mesajele OMS transmise de specialistă au ca scop să conştientizeze populaţia că depresia este o boală mintală din ce în ce mai frecventă, ai cărei factori favorizanţi sunt sărăcia, şomajul, evenimentele traumatizante (de pildă moartea unui apropiat, o despărţire, aflarea unui diagnostic medical sever etc), iar netratarea acestei afecţiuni determină imposibilitatea de a munci ori de a fi productiv, primul pas în tratarea ei fiind socializarea.

Tot o atitudine optimistă în privinţa depresiei a afişat şi fostul director adjunct al DSP Bihor, dr. Zoia Bitea, proaspăt pensionar, care într-o expunere despre „Starea de bine ca alegere” a încercat să dea exemplul personal celor de faţă, spunând că în pofida prejudecăţii generale că vârsta pensionării este una „a celor doi „b”, bătrâneţe şi boală, ea poate fi a celor doi „a”, alegere şi acţiune”. Ca să fie convingătoare, dr. Bitea s-a confesat spunând că după pensionare, pentru a nu pica în capcana atrofierilor de tot felul, a început să facă sport, fapt care contribuie nu doar la sănătatea fizică, ci şi la cea mintală.

Depresivii, cei mai...

Spre deosebire de colegele sale, profesorul Gavril Cornuţiu, specialist în neuropsihiatrie, după ce a enumerat câteva personalităţi din istoria şi arta românească atinse de depresii severe, precum Avram Iancu, Mihaei Eminescu ori George Călinescu, a surprins asistenţa afirmând că „structurile depresive sunt cele mai cinstite, harnice şi corecte dintre toate structurile de personalitate”, deoarece „muncesc” cel mai mult ca să-şi depăşească asemenea stări. „Depresia nu este neapărat o boală”, a spus dr. Cornuţiu, adăugând însă că ea este în strânsă legătură cu multe boli, în sensul că majorează cu 50% riscul unei boli cardiovasculare ori cu 30% pe cel al unei leucemii.

Profesorul a făcut şi un excurs cultural în istoria lumii, spectaculos şi pertinent, nu din ambiţia de a epata, arătând că depresia există încă de la începuturile creştinismului, când omul a căpătat noţiunea de păcat, depresia evoluând apoi în funcţie de valorile societăţilor şi căpătând proporţii mărite pe măsura apropierii de epoca modernă, pentru ca în prezent să fie de intensitate maximă tocmai datorită faptului că omul este prizonierul propriei viteze.

De asemenea, dr. Cornuţiu a opinat, şi nu fără argumente, că sărăcia nu este neapărat un factor determinant al depresiei, de vreme ce „în Somalia se moare de foame, nu de depresie, iar numărul persoanelor afectate de depresie este mult mai mare în ţările bogate decât în cele sărace”. Concluzia trasă? Depresia, de fapt, este o variabilă dependentă atât biologic, cât şi cultural, nu doar ori preponderent economic.

Vorbitori mulţi, auditoriu restrâns

La dezbaterea întinsă pe durata a trei ore au mai vorbit Camelia Păşcui, preşedintele Asociaţiei Sănătatea Ta, despre „Combaterea depresiei prin voluntariat”, psihologul Claudia Furak Pop despre „Cum ajutăm copiii să învingă depresia”, directoarea Bibliotecii, Ligia Mirişan, despre „Biblioteca, spaţiu non-formal pentru terapii alternative ale depresiei”, Delia Merce, directoarea Centrului pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, despre „Consecinţele depresiei”, psihologul Daria Barna despre „Prevenirea depresiei într-un serviciu de îngrijiri paleative”, lectorul universitar Olimpia Urdea despre „Arta în terapia depresiei”, comisarul şef Ioana Indrieş, de la Poliţia Bihor, despre „Pericolele la care se expun adolescenţii”, Mioriţa Săteanu, directorul onorific al Uniunii Femeilor, despre „Îmbătrânirea activă”, şi Mihaela Vişan, preşedintele Asociaţiai My Brother’s Keeper, despre „Serviciile sociale ca mijloc de prevenire a depresiei pre şi post natale”.

Din păcate, la dezbateri a participat un auditoriu restrâns, de nici măcar o sută de persoane, lipsind primii beneficiari - elevi, studenţi şi adulţi activi din sectorul privat - tocmai datorită faptului că sunt captivi unui ritm de viaţă intens ce duce, nu arar, la depresie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON