URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2012, 07:31

Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii: "Nu-i voi fi supus rectorului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Titular, de peste 18 ani, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, urcând rând pe rând treptele academice de la gradul de preparator la cel de profesor, Sorin Curilă este de săptămâna trecută preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, calitate în care, cel puţin teoretic, deţine mai multă putere decât însuşi rectorul Cornel Antal.

Absolvent în anii '90 al facultăţilor de Electronică şi Telecomunicaţii, respectiv Matematică-Informatică, urmate la Cluj în paralel şi terminate fără nici o restanţă, şi-a ales cariera renunţând la un viitor promiţător ca fotbalist, convins mai degrabă că doar cine are carte va avea şi parte. A ocupat prima funcţie importantă în mandatul lui Antal, ca secretar ştiinţific al Senatului, dar - deşi e considerat un apropiat al acestuia - promite că nu va fi om de paie.

De la fotbal la carte

- Imediat după absolvire v-aţi angajat la Universitate, iar acum aveţi un CV stufos, cu multe stagii de predare şi cercetare în străinătate. Aţi fost un student eminent sau pur şi simplu unul norocos?

- Am un frate geamăn, Mircea (n.r. - profesor la Protecţia Mediului), cu care am un destin comun. Amândoi am fost sportivi de performanţă, iar în liceu, când am fost selecţionaţi pentru lotul naţional de fotbal, am decis să abandonăm sportul şi să ne apucăm serios de învăţat. Ne-am dat seama că ne putem realiza în viaţă doar muncind. Ne-am înscris la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, iar un an mai târziu la cea de Matematică-Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Când unul mergea la o facultate, celălalt mergea dincolo, ca să avem toate cursurile. Nu s-a pus problema să mergem unul în locul celuilalt la examene, pentru că regulamentul ne cerea să intrăm deodată. N-am avut nici o restanţă în toată studenţia, iar eu am terminat Electronica şi Telecomunicaţiile cu 9,45, al 11-lea din an. Matematica am absolvit-o cu 8,99.

- De ce nu aţi vrut să lucraţi ca inginer, preferând să vă transformaţi în profesor?

- Amândoi am vrut să oferim studenţilor ce ne-au oferit nouă profesorii. Am bătut la uşile Universităţii şi am intrat.

- Cu ce realizări profesionale vă lăudaţi?

- La doi ani după angajare, m-am înscris la doctorat în Franţa. M-am dus pentru 6 luni şi am rămas 5 ani, ca cercetător şi cadru didactic. Marea mea realizare e în domeniul Compresie şi Analize Semnale Multidimensionale, subiect tratat în teza de doctorat, când lucram la Institutul Naţional de Telecomunicaţii din Franţa. A fost începutul activităţii mele ştiinţifice, iar de atunci tot încerc să îmbunătăţesc algoritmii respectivi care se refereau la comunicaţii 2D şi 3D.

Fără descurajare

- Predaţi la Universitate de atâta vreme... Când era mai bine, în epoca Maghiar sau după?

- Fiecare etapă a avut părţi bune şi părţi mai dificile. Atunci am avut multe de câştigat, pentru că atunci m-am format. Acum vine o etapă nouă, cu noi, tinerii, care vrem o Universitate modernă, cu programe de studii adaptate cerinţelor actuale.

- Cum v-aţi simţit când doi foşti rectori, Teodor şi Doru Maghiar, au fost puşi sub acuzare pentru corupţie şi când s-a dovedit că la Oradea s-au eliberat diplome pe bani?

- Nu mi-a venit să cred şi regret că s-a întâmplat aşa, pentru că pe vremea rectorului Maghiar s-au făcut multe pentru Oradea prin Universitate. Dar fiecare răspunde pentru ce a făcut. Totuşi, eu consider Universitatea o mândrie pentru zona noastră. Bihorul şi Oradea numai prin Universitate se pot ridica.

- Cu ce se poate lăuda Universitatea şi la ce capitole are lacune?

- Se poate lăuda cu domenii de studii în multe sectoare. La Medicină sunt performanţe recunoscute naţional şi internaţional, Şcoala Doctorală de Istorie e celebră în ţară şi în străinătate, Ştiinţele şi Economia la fel. Sigur că sunt şi domenii mai puţin performante, dar prefer să nu le nominalizez, pentru a nu le descuraja.

- În plan local au loc numeroase dezbateri pe teme ca aeroportul ori termoficarea. Totuşi, universitarii nu se implică. Nu e Universitatea mai degrabă o instituţie care funcţionează doar pentru ea însăşi?

- Poate că nu se vede din afară, dar colegii mei relaţionează cu mediul socio-economic. Îi ducem pe studenţi în practică la instituţii publice sau private, îşi fac lucrările de diplomă acolo, coordonaţi de cadre didactice şi de angajaţi ai instituţiilor respective. În plus, specialiştii noştri îşi aduc contribuţia prin studii şi proiecte cu fonduri europene care vizează comunitatea, cum sunt cele despre energiile alternative.

Perspective de modernizare

- Poate noua Lege a educaţiei să producă schimbări benefice?

- Dacă le vom aborda în linişte şi le vom gândi bine, modificările vor fi benefice şi ne vor duce spre o universitate modernă, în pas cu lumea. Majoritatea schimbărilor vizează modul de organizare.

- Sunteţi primul preşedinte al Senatului care nu e concomitent şi rector. Concret, ce atribuţii veţi avea şi ce speraţi să reuşiţi până la finalul mandatului?

- Voi avea atribuţii de organizare şi conducere a şedinţelor Senatului, de realizare a legăturii dintre Senat şi rector, de control a activităţii rectorului, Consiliului de Administraţie şi serviciilor administrative. Pentru asta, voi construi comisii cu oameni specializaţi, care să prezinte rapoarte corect întocmite. Dat fiind că în Senat avem colegi fără experienţă managerială, vreau ca toate comisiile să fie bine proporţionate. La final, sper să mă pot lăuda că senatorii au fost bine instruiţi şi să poată prelua pe mai departe funcţionalitatea instituţiei. De asemenea, vreau să îmbunătăţim şi să adaptăm regulamentele şi procedurile şi să eliminăm birocraţia.

- Ce atribuţii îi rămân rectorului, în aceste condiţii?

- Rectorul va trebui să asigure salariile angajaţilor, să gândească investiţii şi să asigure cadrul necesar dezvoltării instituţiei.

Respect, nu supunere

- Sunteţi un apropiat al actualului rector Cornel Antal, dat fiind că aţi fost secretar ştiinţific de-a lungul mandatului 2008-2012. Îi veţi da dispoziţii sau îi veţi fi supus?

- Nici într-un caz nu-i voi fi supus, nu i-am fost nici în ultimii ani. În 2008, am fost foarte surprins când m-a sunat pentru a-mi propune să fac parte din echipa sa, deoarece înainte de asta cred că ne-am salutat de cel mult 4 ori. Ulterior, seara târziu, vedea lumină pe sub uşa biroului meu, aşa că a început să-mi dea tot mai multe sarcini, pe care eu am încercat să le îndeplinesc, iar dânsul m-a sprijinit să mă formez şi în domeniul managementului. Avem o relaţie de respect reciproc.

- Ce se va întâmpla dacă ministrul nu-i va valida alegerea ca rector?

- Dacă va fi invalidat, aşa cum spune legea, vom reorganiza alegerile. Se vor depune iar candidaturi şi se va relua tot procesul electoral.

- Dvs. cum vedeţi candidatura lui Antal pentru un mandat provizoriu? Este legală?

- Legea lasă loc de interpretări. Noi, Senatul universitar, ne-am exprimat deja asupra legalităţii candidaturii, stabilind drept neîntemeiată contestaţia domnului Ionescu.

- Împreună cu soţia dvs., profesoară de liceu, deţineţi 4 apartamente şi o casă în Oradea, toate cumpărate. Aşa bine se câştigă în învăţământ?

- Trei dintre apartamente sunt, de fapt, garsoniere, şi toate sunt rezultatul muncii mele în Franţa. Am muncit ca să ajung aici, dar am fost şi rămân un om simplu şi modest, despre care vreau să se spună ce a făcut, nu ce a vorbit.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Cornel Antal - ambiţios şi inteligent

Gheorghe Ionescu - un om inteligent

Teodor Maghiar - bun manager şi un suflet mare

Daniel Funeriu - ambiţios, în pas cu timpul

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
cosmin
Sunt unul din absolvetii trimisi de prof. Curila in Franta. Peste 30 de colegi au fost in laboratoarele unde a lucrat dansul si majoritatea s-au angajat apoi in domeniu IT. Acolo a lasat o usa deschisa pentru toti care doresc sa munceasca si sa invete intr-o tara occidentala. Va multumim pentru tot, domnule profesor !
Postat 21 Aprilie 2012, 17:53 de cosmin
Dr.
Maica-sa a fost secretara la fosta Facultate se subingineri din Oradea transformata in actuala Sorbonica, taica-su soferul directorului Directiei Agricole, cu grad de ofiter in Securitate. Da... cred ca a avansat pe merit... si el si frate-su.
Postat 09 Martie 2012, 21:44 de emil
@balint
Balint, nu vezi ca a inceput ca preparator, care e mai mic decat asistentul. De ce citesti printre randuri si te pronunti fara sa stii? L-am avut dascal cand era asistent si m-a impresionat prin profesionalismul si seriozitatea care il caracterizeaza. Ii doresc mult succes domnului profesor.
Postat 09 Martie 2012, 00:10 de absolvent Pop Virgil
Felicitari Domn Profesor
Si alti profesori si membri ai facultatii ar trebui sa ia exemplu de la dl. Sorin Curila! Sunteti un profesor foarte bun in acelasi timp, care isi respecta mereu orele avand in vedere ca aveti si alte functii importante la universitate. Respect! Mult succes in continuare! :)
Postat 08 Martie 2012, 21:07 de johnny
!!!
Un om cu un nume care starneste rasul (sunt indulgent !), ce sa rezolve ? Nu-l asculta nimeni, toti se chinuie sa-si innabuse hohotele de ras....
Postat 08 Martie 2012, 14:24 de aiurel
Am bătut la uşile Universităţii şi am intrat.
NIMENI nu intra in facultate ca si profesor, lector, conferentiar fara PILE sau BANI (deobicei pile) mai reuseste cate un asistent, pentru ca a fost foarte bun si il promoveaza un profesor pe post de unealta. Sorin Curilă cum zici ca ai batut tu ? la care usa?
Postat 08 Martie 2012, 13:44 de balint
Sper sa faceti o treaba buna domnule Curila
Mult succes domnule Sorin Curila in mandatul dumneavoastra! Am incredere ca veti reusi destul de multe din functia de presedinte de senat, ca din functia de secretar stiintific ati reusit sa depasiti asteptarile celor mai multi. Ridicati numele universitatii cat mai sus!
Postat 08 Martie 2012, 12:24 de doggy
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON