URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2019, 18:33

"Smart campus" la Universitatea din Oradea: Investiţii de 6 milioane de euro, din fonduri europene, în clădirile facultăţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veşti bune la Universitatea din Oradea: instituţia a câştigat finanţare europeană pentru un proiect de aproape 30 de milioane de lei, care vizează lucrări de reabilitare, modernizare, extindere şi dotare în clădirile facultăţilor orădene.

Potrivit unui comunicat transmis marţi sub semnătura rectorului Constantin Bungău, contractul de finanţare pentru proiectul "Smart campus – Universitatea din Oradea", în valoare totală de 29,9 milioane lei, adică aproape 6 milioane de euro, a fost semnat luni. Universitatea va cofinanţa proiectul cu aproape 600.000 de lei.

În cadrul acestui proiect, se vor face "investiţii de infrastructură relevante pentru îmbunătăţirea ofertei de formare universitară" şi mai buna pregătire a studenţilor orădeni în domenii de specializare inteligentă, adică energie şi management de mediu, tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor, industria auto şi componente, sănătate şi produse farmaceutice, turism şi ecoturism, industrii creative.

Concret, proiectul prevede lucrări de reabilitare, modernizare, extindere, echipare sau dotare în mai multe clădiri din campusul central şi campusul II, aflat peste drum. Mai precis, se vor face investiţii în clădirile E, F, V3, C49, C53, C54 şi C55, pe o suprafaţă totală de 5.027 mp. Universitatea nu a precizat este destinaţia acestor clădiri în prezent.

De asemenea, se vor face dotări cu echipamente specifice infrastructurii educaţionale universitare în diverse amfiteatre, săli de curs şi seminar, laboratoare şi săli de studiu, şi se vor implementa măsuri de eficientizare pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Campusul II va fi dotat cu un punct termic independent cu energie geotermală, iar în întreg campusul se vor crea facilităţi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi.  

"Pentru încălzirea spaţiilor reabilitate şi modernizate prin proiect, se va utiliza apa geotermală reziduală (care a trecut deja prin schimbătoarele de căldură) şi cu "baterii" de pompe de căldură", se mai arată în comunicatul transmis de Universitate.

Rectorul Bungău a ţinut să mulţumească echipei care s-a implicat în scrierea proiectului, formată din prorectorul Marcela Prada, profesoara Anca Dodescu şi directorul general administrativ al Universităţii, Adrian Nicula.

Proiectul va fi implementat în Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale. Universitatea a mai depus o cerere de finanţare, tot din fonduri externe nerambursabile, pentru reabilitarea corpurilor A, B, C şi M, în valoare totală tot de 6 milioane de euro. Potrivit comunicatului, acest proiect se află în procedura de evaluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sobornica
Sper sa isi revina din moartea clinica instaurată..de câțiva ani
Postat 20 Februarie 2019, 20:25 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON