URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2023, 14:14

Se lansează Pragul Vaida, club de lectură orădean. Cine a fost poetul care dă numele proiectului

Se lansează Pragul Vaida, club de lectură orădean. Cine a fost poetul care dă numele proiectului (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 14 martie, orădenii sunt așteptați la lansarea clubului de lectură Pragul Vaida, înființat de un grup de restrâns de tineri, redactori în reviste de cultură sau alumni ai Facultății de Litere din Oradea.

Înființarea Pragului Vaida are loc în contextul în care, de mulți ani, există în oraș așteptări pentru un club de lectură local, mai cu seamă că Oradea n-a mai avut un grup literar consistent de la cenaclurile „Iosif Vulcan” și „Ady Endre” încoace, după cum explică inițiatorii pe pagina de Facebook a clubului.

„Pragul Vaida, denumit după fascinantul poet bistrițeano-orădean cvasi-necunoscut Sergiu Vaida (1957-1997), se vrea un nod literar conectat la rețeaua cluburilor de lectură fervente din țară. Ne referim la frații noștri mai mari (căci deja cu o istorie de 3-15 ani) precum Institutul Blecher (București), Nepotu’ lui Thoreau (Cluj-Napoca), Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets (Brașov) sau Reflector (Iași)”, se mai arată în mesaj.

Clubul va fi lansat pe 14 martie, de la ora 18.30, în sala mare a cafenelei Moszkva de pe strada Moscovei, nr. 12. Cu acest prilej, poetul Mihai Vieru, „una dintre cele mai explozive voci poetice ale plaiurilor bihorene”, va citi un grupaj din noile sale scrieri.

„Încurajăm manifestarea critică a publicului. Orice text citit poate suporta critici negative argumentate, însă nu vom tolera atacurile la persoană”, au mai spus organizatorii.

Intrarea va fi gratuită, dar se va face pe bază de rezervare, prin trimiterea unui e-mail cu numele celor interesați la adresa pragul.vaida@gmail.com.

Cine a fost Sergiu Vaida

„Sergiu Vaida, figura tutelară a noului club de lectură al Oradiei, este un poet a cărui biografie rămâne, chiar și la trei decenii de la fulgerătoarea sa trecere în neființă, învăluită într-o aură de mister, prezentând numeroase necunoscute, dar și o certitudine: valoarea operei poetice”, se arată într-un articol publicat de Revista Familia.

Născut în 1956, Vaida a locuit o parte din viață în Oradea. Poetul și jurnalistul Alexandru Seres a relatat, într-un articol publicat în 2007 pe blogul său, că l-a cunoscut pe Vaida la cenaclul literar Iosif Vulcan, la începutul anilor ’80.

„Am petrecut împreună multe ceasuri, discutând nopţi întregi despre literatură. De publicat în reviste aproape că nu putea fi vorba în acele vremuri, iar în ce priveşte cărţile, acestea erau mai mult un vis. Singurele noastre clipe de “glorie” literară erau lecturile de la cenaclu. Felul în care îşi recita Sergiu versurile producea o puternică impresie: te simţeai cuprins de vârtejul cuvintelor, care te purtau cu o forţă de nestăvilit, tălăzuind ca o mare zbuciumată. Îşi scria poemele în transă, strigând în creierul nopţii, electrizând întunericul din jur. Îl chinuia demonul – şi nu putea scăpa de strânsoarea lui grozavă decât aşternându-şi chinul pe hârtie”, a scris Seres.

După 1989, Sergiu Vaida a devenit ziarist la Gazeta de Vest, unde a fost și redactor-șef. Ulterior, a colaborat și cu Jurnal bihorean.

În 1997, la doar 40 de ani, poetul și gazetarul a murit subit, în urma unei comoții cerebrale. „Pe prima pagină a Jurnalului bihorean din 2 iulie am publicat poza sa, cu titlul: “S-a stins o voce a presei orădene”. Ultimul articol scris de Sergiu, o cronică a volumului de povestiri “Încăperea diacului” de amicul nostru comun, Horia Al. Căbuţi, a apărut în acelaşi număr. Prea puţini ştiau însă că se stinsese un mare poet”, a mai scris Seres.

Cu excepția unor apariții în reviste literare, Sergiu Vaida nu a apucat să-și publice poemele. Manuscrisele au fost regăsite de fiul său, Matei Vaida, și îngrijite de același Seres, care a publicat, în 2017, un volum postum al lui Vaida, „Într-o lumină aurie”.


(sursa foto: https://citestema.ro/)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON