URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2013, 09:11

Schimbarea la faţă: Modificarea Legii Udrea deschide calea reabilitării monumentelor istorice din Oradea

Schimbarea la faţă: Modificarea Legii Udrea deschide calea reabilitării monumentelor istorice din Oradea BANI SUNT! Modificarea Legii Udrea face posibilă, după ani de amânări, reabilitarea clădirilor monument din centrul Oradiei. "Odată modificată legea, putem acorda orădenilor împrumuturi inclusiv pentru reabilitarea clădirilor monument. Pentru anul acesta am prevăzut în buget un milion de euro, numai să vedem că încep lucrările", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai fac şi politrucii lucruri bune! Modificarea Legii 153 din 2011, printr-un demers comun al parlamentarilor bihoreni, a deschis săptămâna trecută calea pentru reabilitarea clădirilor din centrul Oradiei. Inclusiv a celor 80 de imobile monument istoric până de curând exceptate de lege.

"Aşa cum e şi normal, clădirile monument vor fi reabilitate cu prioritate. Există deja alocări de fonduri pentru finanţarea proiectelor de reabilitare a palatelor Poynar, Stern şi Vulturul Negru", anunţă primarul Ilie Bolojan.

Un milion de euro

Blondă precum promotoarea, Legea Udrea privind creşterea calităţii arhitecturale a clădirilor excepta de la renovare tocmai imobilele monument istoric. Adică taman cele mai valoroase şi mai degradate! Modificată săptămâna trecută, în urma unei iniţiative a tuturor parlamentarilor bihoreni, datând din decembrie 2011, legea împuterniceşte acum municipalitatea să iniţieze reabilitarea tuturor clădirilor din centrul oraşului.

01 Ilie Bolojan_1.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că, fără a mai aştepta modificarea legii, municipalitatea a şi făcut deja demersuri pentru demararea lucrărilor. "S-a discutat cu proprietarii din palatele Poynar, Stern şi Vulturul Negru, iar aceştia au căzut de acord să îşi reabiliteze imobilele cu ajutorul unui împrumut de la Primărie. Lucrările vor începe cel mai curând în toamnă, după finalizarea documentaţiilor", spune Bolojan. Pentru anul acesta municipalitatea a pus de o parte un milion de euro pentru lucrări de proiectare, dar şi pentru intervenţii la şarpantele şi faţadele clădirilor.

Bunăvoinţă să fie!

Front de lucru este, bani sunt, bunăvoinţă să fie! Directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, spune că municipalitatea pune la dispoziţia orădenilor mai multe facilităţi, numai să vadă schele pe clădirile din centru. "Proiectele tehnice ale lucrărilor vor fi plătite de municipalitate, beneficiarii vor fi scutiţi de plata taxelor de autorizare, iar cei care nu au bani vor beneficia de împrumuturi pe 5 ani, fără dobândă, din partea bugetului local".

Lucrările finanţate din banii oraşului vor fi atribuite prin licitaţie şi urmărite de angajaţii Primăriei cu ajutorul reprezentanţilor proprietarilor de locuinţe. În cazul creditării, municipalitatea se va asigura că îşi recuperează banii prin instituirea unei ipoteci care va fi ridicată imediat ce creditorii şi-au stins datoria. Banii încasaţi vor fi împrumutaţi altor proprietari de imobile, motiv pentru care ar trebui ca în câţiva ani centrul oraşului să se schimbe radical.

Teoretic, lucrurile ar trebui să meargă şnur. Comisia Zonală pentru Monumente Istorice tocmai îşi mută sediul de la Cluj la Oradea, aşa că solicitanţii nu vor mai trebui să urce dealul Feleacului pentru aprobarea documentaţiilor. Comisia Zonală 6 va deservi judeţele Bihor, Arad şi Satu Mare şi îşi va intra în atribuţiuni din 15 mai.

Amendă... în formă continuată

01 Adriana Lipoveanu_3.jpgExistă însă şi o latură neplăcută a procesului de reabilitare. Proprietarii care, deşi somaţi de municipalitate cu privire la starea de degradare a clădirii, refuză să îşi dea acordul pentru reabilitarea imobilului, vor fi amendaţi. Repetat! "Dacă din toată clădirea un singur proprietar de apartament se opune reabilitării, va fi amendat doar acesta. I se va da un termen pentru conformare, după care va fi amendat din nou, şi tot aşa", spune Lipoveanu (foto).

Conform regulamentului de reabilitare al faţadelor adoptat de Consiliul Local la sfârşitul anului trecut, deţinătorii de imobile care pun în pericol trecătorii prin asigurarea necorespunzătoare a antenelor, ghivecelor sau jardinierelor riscă amenzi între 50 şi 100 lei, iar cei care nu îşi repară faţadele pot fi amendaţi cu 500 lei. Iar după mai multe amenzi neplătite, contravenienţii au şanse să scape definitiv de grija reabilitării faţadei imobilului. Pentru că Primăria îl va scoate la vânzare...


FRONT DE LUCRU
3.750
de clădiri, majoritatea în paragină, numără centrul istoric al Oradiei


Ce părere aveţi despre legea care îi obligă pe locatarii clădirilor monument istoric să-şi renoveze faţadele?

02 Ariadna Balaian.jpgMi se pare o decizie bună, care trebuia luată mai demult. Cred că legea aceasta va avea un rol important în cosmetizarea centrului Oradiei.
Ariadna Bălăian (foto), 23 ani, studentă

Oraşul acesta este prea frumos ca să fie stricat de nişte nebuni. Ideea este bună, însă clădirile monument trebuie reabilitate după cum au fost.
Dorin Trifa, 55 ani, consultant economic

02 Irina Tolnai.jpgReglementarea este una bună, însă cel mai probabil îi va costa mult pe locatarii acestor imobile şi cu siguranţă nu le va conveni.
Irina Tolnai (foto), 36 ani, muncitoare

Sper că noile reglementări vor avea efect şi în Oradea pentru că avem clădiri frumoase în centrul oraşului şi ar fi păcat să le lăsăm în paragină.
Norbert Gal, 25 ani, arhitect

02 Aurica Garog.jpgFoarte multe clădiri din centru arată urât, aşa că ideea este una bună. Însă sunt convinsă că oamenilor le va fi greu din punct de vedere financiar.
Aurica Garog (foto), 70 ani, pensionară

Fiecare trebuie să aibă grijă de locuinţa lui, cu atât mai mult cu cât clădirile acestea sunt în centrul oraşului, vizitat des de turişti.
Mihai Botea, 59 ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Solutii ptr. CEI NACAJITI ( pilosii SISTEMULUI)
Solutii pentru \' CEI NACAJITI \"se pare ca se gasesc.O solutie gasita de Primarie ptr ,.pilosii ei este IMPACHETAREA FATADEI,si putem sta asa mult si bine ...pana la Sfantul Asteapta.... si nu mai are numeni nici o treaba cu tine !Amintesc imobilele celor \' NACAJITI \" protejati de Primaria Oradea : Sinagoga evreiasca ( cu ambalaj pictat !) de pe M.Viteazu,-fosta Policlinica de pe Republicii(revendicata de catolici ).... si asa ma departe ....., NU SUNT BANi ? CE SE ASTEAPTA ? Dar sinagoga de pe independentei - nu o remarca nimeni in ce stare este ? Dar sinagoga de pe Primariei ? NU VA DERANJAZA ? Bolojane , te-ai dat pe mana securistilor si a procurorilor MAFIOTI ! Ce poti astepta de la un om care nu s-a putut \" sacrifica \" in pastrarea casniciei ? ...macar de ochii nostrii,al celor care l-am ales ?.. ca in fata lui Dumnezeu nu mai conteaza. Si atunci ASTEPTI SACRIFICIU din partea noastra ? ..al oradenilor? PENTRU CE ? ..pentru binele vostru ? ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU !
Postat 24 Aprilie 2013, 09:00 de Jusritiarul
Amendă... în formă continuată
Ce bine ar fi fost acum sa-l am langa mine pe Andrei Luncan ( fost arh. sef. la Primaria lui Filip )! As fi facut HARAGHIRI cu toti oradenii,cat ai clipi ! ....il lamuresc eu pe Bolo sa il ierte si sa-l reangajeze la Primarie. Si ce daca or sa fie procese,si asa le-a pierdut Primaria pe toate, important este SA NE LUAM PARTEA,( spaga ). Hai ca m-am luat cu vorba,..... va urez \"Amendă... în formă continuată \" si \" Bunăvoinţă să fie! \"
Postat 23 Aprilie 2013, 23:22 de LIPOVEANU
Fatada Baroului neterminata ? DE CE ?
Fatada imobilului Baroul Avocatilor a fost restaurata complet ? Mie mi se pare ca nu . Nu sunt bani suficienti ?Avocatii nu vor sa plateasca toata lucrarea ? Avocatii nu au bani si sunt saraci lipiti pamantului !........ si nu-i bune sa te pui cu ei.........ati vazut ce legaturi stranse si tainice au cu PROCURORII, cu JUDECATORII, cu POLITISTII cu INTERLOPII, Lasa ca au pensionarii aia de pe Avram Iancu. Bolojan , incrancenatul, consiliat fiind de securista injinier constr. LIPOVEANU , ne indeamna sa avem BUNAVOINTA ! Bunavointa cu tupeistii Primariei ?
Postat 23 Aprilie 2013, 19:51 de xyz-q
nu e ura
e realitatea,nu sunt functionar al primariei(ca fapt divers)si nu am spus ca nu veti putea vinde,veti putea,dar la preturi cu care n-o sa puteti trai pana la sfarsitul vietii,pe picior mare,fara sa faceti nimic(revendicaci profesionisti),cum ati visat,stand prin cabinetele avocatesti,in loc sa mergeti la tara sa munciti...voi de-aia ati vrut revendicari,cu scosul iobagilor din ele cu un sut in dos,sa traiti fara griji,iata ca societatea mult visata va pune la munca,culmea,intr-o lume in care nu te obliga nimeni sa muncesti ca si banditii de comunisti,asa a bai baieti,mai puneti mana pe lopeti...
Postat 23 Aprilie 2013, 15:17 de cata ura...
statul de drept si statul degeaba
le-ati revendicat cu eforturi inumane?sa fiu al naibii,ati tras la galere?ati platit niste avocati rupti de foame,care au insirat niste aberatii gen:nu s-a comunicat titlul statului cand le-a luat,cumparatorii sunt de rea credinta,nu erati pe lista celor ce li se confica averile,actiunea in revendicare este imprescriptibila,jurisprudenta cedo,nu s-a respectat constitutia din 1956(parca,wtf) si iata-va calare pe avere...,acumpropuneti o lege prin care voi,neprihanitii sa va repare iobagii casele si averea vostra sa se conserve prin lege,poate tine,in felul acesta voi o sa aveti un capitalism special pt voi,iar restu o sa va dedice poezii si osanale,o puteti pune pe marie rose mociornita presedinte ca si ea povestea cum ta-su plangea pe umerii muncitorilor!
Postat 23 Aprilie 2013, 14:41 de kapitalism
Amenda in forma ...continuata ( PAZEA - APORTEAZA LIPOVEANCA )
Lipoveanu este buna ptr. ca APORTEAZA si musca ( noroc ca nu prea mai are cu ce ),la comanda .Asta stie sa faca,in rest, ZERO BARAT.Daca problema locatarilor care nu-si pot acoperi cheltuielile de restaurare ale fatadelor din centrul istoric ar fi preluata si discutata de anumiti avocati, mai inimosi, altfel greu de gasit in Oradea,amenintarile primariei de genu \"atunci le vom scoate la vanzare \" nu ar crea probleme cardiace unora dintre ei.Bunavointa sa fie !
Postat 23 Aprilie 2013, 12:51 de xyz-q
Capitalism de Romania
Bunicii noştrii şi-au construit / cumparat casele din truda lor la inceputul secolului. Au venit comunistii au dat legi si le-au furat , unii proprietarii au ajuns la canal , altii au putrezit in inchisoarea din Aiud , iar altii la Auschwitz Birkenau, Dachau. Noi nepotii le-am revendicat cu mare greu si eforturi inumane . Acum vin capitalistii si dau alte legi si vor sa ne fure inca o data proprietatile , deoarece nu mai avem nici banii nici forta de a lupta. Cand Statul simte ca omu-i slab ii da in cap, e bine asa?
Postat 23 Aprilie 2013, 09:55 de Capitalism deRomania
SCHIMBAREA LA FATA
Eu zic altfel, dupa LEGEA BUNULUI SIMT ,pe care primarul nostru a cam pierdut-o , coroborata cu Legea 153 modificata :sa plateasca Primaria reabilitarea fatadelor ptr. imobilele considerate monument istoric ( ceea ce implica studiu , proiect,, executanti constructori specialisti in domeniul restaurarilor,deci costuri foarte mari ),ramanand ca locatarii impricinati sa plateasca Primariei costurile reabilitarii ca ptr. o cladire obisnuita {atatia lei/mp}.Daca lucrarile de reabilitare vor fi contravizate si urmarite de LIPOVEANU - ing constructor,arh.sef,dir.adj.- atunci PRAFUL SI PULBEREA de banii alocati. Ce SCHIMBARE LA FATA au luat alesii nostrii ,ce ziceti ?
Postat 23 Aprilie 2013, 09:23 de Adi
statul sugaci
Da tu mai ai oo ca in anii 50?nu le vrei inapoi?sa se faca transplant gratuit si sa f00ti ca iepurii,asa-i?
Postat 22 Aprilie 2013, 23:17 de hap.sanu
Statul hapsan
Cand ne-a furat statul casele in anii 50 aceste case erau noi , aratau impecabil. Acum tot asa le vrem inapoi. Dupa ce a exploatat casele noastre si a luat bani de pe ele saptezecide ani si le-a distrus, acum tot noi sa dam bani statului pentru reinoire. Alo brussellu auziti ce face primaru nostru! statul ne fura inca o data casele.
Postat 22 Aprilie 2013, 19:46 de Statul hapsan
Câtă ură!
Incredibil ce gânduri negre şi ce ură sălăşluieşte în funcţionarii de la Primărie! Adică dacă cineva întâmplător stă în centru trebuie pedepsit cu obligaţii imposibil de realizat , dat afară din casă , batjocurat şi îndatorat pe viaţă ? Statul a avut în proprietate timp de 50-60 de ani aceste imobile şi a încasat timp de 50-60 de ani chirii plus preţul preluat de la SCCTI , plus bani europeni , unde sunt banii ?Le-aţi furat? Degradarea imobilelor intervenită din cauza Statului impasibil şi delăsător trebuie corectat pe banii şi munca de o viaţă a unor oameni sărmani , nu ? Ce ură viscerală aveţi împotriva celor care şi-au revendicat imobilele şi care au proprietăţi în centru , nici dacă ar fi animale nu le-aţi trata aşa ! Ce nu a făcut Statul timp de 50-60 de ani trebuie să realizeze actualii proprietari din veniturile lor modeste: să restaureze monumente arhitecturale . Chiar Dvs. recunoaşteţi că e o foame de nedescris , atunci în foamea aceasta cum se vor plati rate de 500 de Euro timp de 5 ani pe lângă traiul de zi cu zi. Ce bucurie aveţi în glas că unii oameni vor ajunge în faliment , pe străzi , în deznădejde şi îşi vor pierde casele . Aşa le trebuie , nu ? Aveţi grijă că pe lângă toate instituţiile Dvs. mai există şi CEDO şi CJUE , iar lor nu le place deloc ca nici un Stat să se joace cu dreptul de proprietate al oamenilor.
Postat 22 Aprilie 2013, 19:36 de Câtă ură!
jaf sau normalitate?
Chiar asa!ca mare dreptate ai!constitutia garanteaza dreptul la proprietate!atentie si iar atentie!dar e curat constitutional sa-ti plateasca statul fatada sa nu cada pe oameni...sau n-ai bani de stat in centru,da constitutia garanteaza ca tu sa stai?ce-i impiedica sa vanda si sa se mute la tara?sau constitutia garanteaza pt aia fara bani sa stea in centru,vezi ca aceeasi constitutie garanteaza un trai decent,invatamant,sanatate sau banii de p-aici sa mearga la fatadele revendicacilor?nu va place adevarul,a-ti revendicat toate hurubele vechi de 100 de ani ,cu gand de imbogatire,iar acum s-au imbarligat lucrurile,acuma nu mai vindeti nimic inca zeci de ani pe foamea asta,dar platiti impozite pt zona 0...capitalism a-ti vrut,acum descoperiti si gustul dulce al falimentului...
Postat 22 Aprilie 2013, 14:47 de jaf la drumul mare?
Jaf la drumul mare !
Ceea ce vrea Municipalitatea este naţionalizarea apartamentelor celor care nu pot plăti restaurarea imobilelor patrimoniu naţional şi deservirea intereselor samsarilor de casă ale primăriei. Este simplu de constatat că un palat cum e Stern sau Apollo poate fi restaurat cu circa 1 milion de euro.Dacă Municipalitatea suportă 20% din factura restauratorului restul de 80% adică 800.000 de euro cade pe spinarea locatarilor ,care sunt in numar de 25-30 , cei mai mulţi pensionari ,care niciodată nu o să poată suporta rate lunare de aproape 500 de Euro timp de 5 ani. Astfel îşi pierd apartamentele. Şi tot astfel se realizează în mod organizat jefuirea orădenilor proprietari cu acte în regulă, dar fără posibilităţi financiare .Aceştia dacă vor să mai salveze ceva, decât să rămână pe străzi , vor fi obligaţi să vândă urgent samsarilor imobiliari la jumătate de preţ , care au început deja să dea târcoale pe la proprietari.În toată Europa restaurarea monumentelor de patrimoniu se realizează exclusiv de către Stat,doar la noi se vrea restaurarea pe banii pensionarilor ,care dacă nu pot plăti vor ajunge pe străzi.Cei din Primărie de mult doresc să pună mâna pe câteva apartamente din aceste palate , acum doar aşteaptă momentul să vadă care cedează primul presiunilor financiare şi unde trebuie trimişi samsarii . Atenţie, Constituţia garantează dreptul de proprietate, nu uitaţi asta!!
Postat 22 Aprilie 2013, 12:14 de Jaf la drumul mare !
gata cu joaca de a Romania !
PPDD este important si prioritar pentru ROMANI, implicati va si si votati STOP CRIMELOR si JAFURILOR impuse de 23 de ani, analfabeti sau PROSTI ei vor salva ROMANIA, restul o BATJOCORESC ! GATA cu joaca de a ROMANIA !
Postat 22 Aprilie 2013, 09:30 de inscrieti va in part
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON