URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2021, 15:05

Scenarii oficiale pentru valul 5 al pandemiei în România: Am putea avea peste 25.000 de îmbolnăviri în fiecare zi, iar varianta Omicron să fie predominantă

Scenarii oficiale pentru valul 5 al pandemiei în România: Am putea avea peste 25.000 de îmbolnăviri în fiecare zi, iar varianta Omicron să fie predominantă (Sursa foto: G4media.ro, credit: Andrei Ilona)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat, miercuri, măsurile pe care specialiştii le-au pregătit pentru ca sistemul medical din România să facă faţă valului 5 al pandemiei de Covid-19.

La conferinţa de presă a luat parte şi Adriana Pistol (foto principală), şefa Centrului pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor din cadrul Institutului de Sănătate Publică (INSP), care a prezentat trei scenarii posibile de evoluţie a tulpinei Omicron în România, cel mai sumbru fiind unul în care ar urma să apară 25.000 de cazuri noi de Covid în fiecare zi. 

"Din păcate..."

În cadrul conferinţei, medicul Alexadru Rafila a explicat că Ministerul Sănătăţii are instrumente limitate pentru a opri răspândirea noii tulpini şi că unul dintre acestea ar putea fi impunerea certificatului verde la locul de muncă, propunere care însă nu a fost adoptată până acum de coaliţia PNL - PSD - UDMR.

"Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea virusului, impunerea certificatului verde, nu a fost adoptată. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm în România. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică care să ducă la adoptarea acestui document, încât să evităm trei lucruri: un lockdown, închiderea şcolilor şi un număr cât mai mic de decese", a spus ministrul Sănătăţii, potrivit Digi24.ro.

Medicul a subliniat faptul că, în cel mai recent val al pandemiei, generat de tulpina Delta, România a fost nepregătită. "Ştiţi bine că ne-am aflat în cursul celui de-al patrulea val în situaţia în care sistemul medical a fost depăşit. Am avut cea mai mare mortalitate din UE, practic 3% din pacienţii infectaţi în România au decedat. Un procent foarte mare", a precizat Rafila.

Medicamente noi

Printre măsurile enumerate de ministru a fost demararea unor proceduri pentru cumpărarea de medicamente noi. "Am avut deja discuţii avansate cu producătorii de medicamente inovative (n.r. - Paxlovid, produs de Pfizer, şi Molnupiravir, produs de Merk, pastile noi anume realizate pentru tratarea Covid). Sperăm să avem la dispoziţie cât mai repede medicaţia care se poate administra în sistem ambulatoriu şi care este deja disponibilă în unele ţări, cum ar fi Israel", a declarat Rafila, mai notează sursa citată. 

Acesta a mai spus şi că printre măsuri se numără şi creşterea capacităţii de testare inclusiv în cabinetele medicilor de familie, precum şi elaborarea unui nou protocol de tratament al pacienţilor în spitale.

Rafila a mai promis şi o creştere în bugetul pentru anul 2022 a resurselor pentru secţiile ATI, mai exact cu 65% mai mult faţă de 2021. "În prezent, sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi ATI pentru pacienţi COVID-19 şi cu alte patologii. Vom suplimenta numărul de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul «Acţiuni Prioritare ATI», în scopul creşterii capacităţii de răspuns a sistemului medical", a mai spus acesta.

Citește planul de măsuri al Ministerului Sănătății:

3 scenarii

La rândul ei, din partea INSP, Adriana Pistol a prezentat o posibilă evoluţie a pandemiei de Covid-19 în România şi impactul pe care varianta Omicron l-ar putea avea asupra sistemului public de sănătate din ţară.

Potrivit acesteia, este posibil ca maximul din valul anterior al pandemiei, cel produs de tulpina Delta, să fie atins mult mai repede, în doar 31 zile.

”Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. - pe zi), pot fi mai multe”, a afirmat Adriana Pistol.

Reprezentanta INSP a descris trei scenarii posibile ale evoluţiei pandemiei (foto): cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist. Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicron faţă de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5%.

Al doilea scenariu porneşte de la rata de creştere de 6% cu o nevoie de spitalizare de 20% în ATI. Cel mai sumbru scenariu vizează un număr de cazuri zilnice care creşte cu 10%, număr de spitalizări de peste 20% şi o rată de peste 10 - 12,5% care ar necesita internare în ATI.

"Pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău", a declarat Adriana Pistol.

Populaţie expusă 

Aceasta a mai precizat că circa 60% din populaţia vulnerabilă a României este nevaccinată şi doar 25% dintre cei vaccinaţi au şi doza booster ceea ce arată că "avem o populaţie receptivă numeroasă, care se poate îmbolnăvi oricând" şi că la sfârşitul lunii ianuarie 2022 este posibilă ca transmiterea tulpinii Omicron să devină comunitară, iar infecţia cu această tulpină să devină chiar predominantă.

"Chiar în condițiile măsurilor non-farmaceutice implementate în prezent, este posibil ca, după jumătatea lunii ianuarie 2022, Omicron să depășească 50% din totalul săptămânal al probelor secvențiate la nivel național. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție scăzută oferită de schema completă de vaccinare împotriva infecției, va duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioada scurtă de timp", se arată în documentul pregătit de INSP privind posibila evoluţie a Omicron în România. 

Citeşte documentul integral pregătit de INSP despre posibila evoluţie a valului 5 în România: 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DSP-ul,Prosectura(Prefectura)Bihor,ne aduc si noua,bihorenilor mult ravnitulOmicronul...
Asteptam cu nerabdare aparitia surorilor Kessler,Elena si Smaranda....statisticienele noastre experimentate,cu informatii proaspete, culese exact de la susrsa si redate cu fidetitate, constiintiozitate si competenta cu care ne-au obisnuit,zi de zi....
Postat 31 Decembrie 2021, 14:00 de platona
Ipocrizie
Nu se mai teemina ipocrisia ,psihoza si paranoia indusa prin plandemia ,care predictiile surselor oficiale depasesc mult cele afirmate de Nostradamus ,sau cum mama dracului stiu inainte de a aparea valul cati, cum si unde???
Postat 29 Decembrie 2021, 21:26 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON