URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2022, 20:30

Șantiere pe șoselele din Bihor: Încep lucrările la drumul dintre Salonta și Tinca și o bandă nouă pe DN 1, la Topa Criș

Șantiere pe șoselele din Bihor: Încep lucrările la drumul dintre Salonta și Tinca și o bandă nouă pe DN 1, la Topa Criș Bihorenii se plâng de ani de zile de gropile de pe drumul dintre Salonta și Tinca (fotografie din arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul Județean 795, care face legătura între orașul Salonta și comuna Tinca, va intra în reparații.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat, vineri, într-o ședință extraordinară de îndată a forului, că proiectul trebuie ajustat, la cererea Primăriei Salonta. Mai precis, pe tronsonul care străbate orașul, se va realiza și o pistă de ciclism și un sistem nou de iluminat, investiții care vor fi suportate de primăria orașului.

Consilierii județeni și-au dat acordul, în unanimitate.

„În data de 17 octombrie vor începe lucrările la drumul județean Tinca-Salonta, săptămâna viitoare vom da ordinul de începere”, a precizat Bolojan.

DJ 795 va fi în șantier pe o lungime de 23,3 kilometri, executantul lucrării fiind firma Diferit SRL din Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de 86 de milioane lei, fără TVA.

Starea precară a acestei șosele a fost semnalată public de mai multe ori, în ultimii ani. În 2019, BIHOREANUL a arătat că drumul care duce de la Salonta la Tinca este plin de gropi, iar vicepreședintele CJ Bihor din acea vreme, PSD-istul Ioan Mang, dădea vina pe opoziția din PNL, care a refuzat să aprobe modificări în proiectul de reabilitare.

Măsuri anti-accidente

În aceeași ședință, aleșii bihorenilor și-au mai dat acordul pentru reamenajarea intersecției între DN 1 și DJ 108 O, la intersecția cu satul Topa de Criș.

CJ Bihor va cumpăra de la mai mulți proprietari diferite suprafețe de teren, între 220 și 41 mp, pentru care va plăti în total 50.400 de lei, astfel încât Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să poată amenaja o bandă de decelerare și una de accelerare.

„Avem o înțelegere cu Direcția Regională de Drumuri Naționale Cluj ca acolo unde sunt înregistrate frecvent accidente de circulație, în principal pe Drumul Național 1, dar și pe celelalte drumuri naționale, la intersecția cu drumuri comunale sau județene, să încercăm într-o formulă de parteneriat să amenajăm benzi de accelerare-decelerare pentru viraj dreapta și bandă de stocare pentru viraj stânga, peste axul drumului, așa cum este de exemplu la virajul înspre Ineu de Criș.

S-a rezolvat această problemă la Săcădat, și mulțumesc primăriei din Săcădat și DRDP Cluj pentru că primii au pus la dispoziție acel teren gratuit, iar DRDP-ul a amenajat acea intersecție. Mai avem această situație la ieșirea drumului județean la Topa de Criș și de asemenea în alte puncte din județ, începând de anul următor, vom încerca să rezolvăm acest tip de probleme, pentru a reduce numărul de accidente și pentru o fluență mai bună în trafic”, a explicat Bolojan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Realizari.
Mi se pare ciudat ca nici un consilier, in numele “interesului public” desigur, nu pune problema intarzierilor la drumul Alesd-Beius (de departe cel mai important ca durata si complexitate), inceput de vechea administratie si ce trebuia finalizat in iarna trecuta. De asemenea, nimeni nu sesizeaza starea dezastuoasa a drumului Marghita-Suplac de Barcau! Inteleg reticenta jurnalistilor in conferintele de presa, multi avand parti-prisuri politice, dar “opozitie” mai exista cu adevarat? Nu de alta, dar trece timpul si ne vom trezi cu afirmatii de genul: judet de mana a treia (inspirata de afirmatia: oras de mana a treia, facuta dupa 12 ani la conducere).
Postat 08 Octombrie 2022, 09:56 de User anonimizat
Alo PSD
Oamenii din zona au avut speranțe în voi, ați și spus ca faceți drumul dar nu si când ::::))))
Postat 07 Octombrie 2022, 22:58 de Sandu2100
ambele sunt vesti bune si demult asteptate
drumul Salonta-Tinca era deplorabil si necesita renovarea cu siguranta! Pe DN1 benzile pentru viraj stanga sunt o investitie minora cu efecte majore si pentru prevenirea accidentelor, si ptr fluenta traficului. CNAIR demult trebuia sa faca astfel de mici investitii punctuale!
Postat 07 Octombrie 2022, 21:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON