URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2021, 13:01

Salariu record în sectorul public: Peste 50.000 de lei pe lună, a dezvăluit ministrul Muncii (VIDEO)

Salariu record în sectorul public: Peste 50.000 de lei pe lună, a dezvăluit ministrul Muncii (VIDEO) sursa foto: www.puterea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e de mirare că mulţi români visează la un job la stat: ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezvăluit că există în sectorul public cel puţin un angajat care are un venit lunar 50.000 de lei, adică peste 10.000 de euro, din care 80% reprezintă sporurile.

Ministrul a făcut surprinzătorul anunţ într-o emisiune la Digi24. „Venituri de 50.000 de lei în mână, da, sunt. Pe puţin atât”, a declarat Turcan. Întrebată în ce instituţie lucrează angajatul care câştigă lunar o asemenea sumă uriaşă, ministrul a refuzat să spună: „N-aş vrea să încep să spun instituţiile, că ne trezim cu reacţii adverse, în loc să construim o lege a salarizării. E o categorie profesională respectată”.

În schimb, Turcan a explicat că, în acest exemplu pe care l-a oferit, 80% din sumă este venitul record este compus din sporuri. „Sunt instituţii care au nivelul de salarizare la nivelul anului 2022 şi sporuri de 85%”, a spus ministrul, completând că dorinţa sa este să limiteze sporurile la cel mult 20% din salariile publice.

„Să fie acelaşi salariu de bază pentru toate salariile în plată, sporurile să fie la maximum 20% din nivelul salariului de bază, premierul Cîţu consideră chiar că am putea să avem 15%. Să facem o reaşezare a salariilor pe grilă, unele sporuri să fie complet anulate, altele să fie acordate în sumă fixă, cum ar fi sporul pentru condiţii vătămătoare”, a declarat Turcan.

Ministrul a mai spus că aceste salarii uriaşe declanşează şi pensii pe măsură, oferind exemplul celei mai mari pensii publice pe care statul român o plăteşte acum unui fost angajat al Statului, care nu beneficiază de o pensie specială: 39.000 de lei.

Raluca Turcan a mai spus că, prin noua lege a salarizării publice, la care se lucrează acum, în instituţiile publice trebuie să crească salariile mici, arătând că sunt numeroşi angajaţi ai statului plătiţi cu salariul minim pe economie, dar în acelaşi timp să scadă veniturile foarte mari, adesea „stimulate” de foarte multe sporuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dragii de ei...
Cum au reformat ei salariile la stat,de la 1 la 12 factor de multiplicare a salariului minim.Ca nu era de ajuns 1...5. Ca tin ei tara pe umerii lor, cu 3 facultati,doua masterate,3 doctorate. Si,pentru ca viata e lunga si grea, au translatat recompensele si in pensii.Gargara goala pnl&psd&usr&udmr.Grila de salarizare de la 1 la 5 salariul minim. Grila de pensii de la 1 la 3 pensia minima.Simplu,fara discutii,fara negocieri.
Postat 21 Martie 2021, 13:52 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON