Nu e de mirare că mulţi români visează la un job la stat: ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezvăluit că există în sectorul public cel puţin un angajat care are un venit lunar 50.000 de lei, adică peste 10.000 de euro, din care 80% reprezintă sporurile.
Ministrul a făcut surprinzătorul anunţ într-o emisiune la Digi24. „Venituri de 50.000 de lei în mână, da, sunt. Pe puţin atât”, a declarat Turcan. Întrebată în ce instituţie lucrează angajatul care câştigă lunar o asemenea sumă uriaşă, ministrul a refuzat să spună: „N-aş vrea să încep să spun instituţiile, că ne trezim cu reacţii adverse, în loc să construim o lege a salarizării. E o categorie profesională respectată”.
În schimb, Turcan a explicat că, în acest exemplu pe care l-a oferit, 80% din sumă este venitul record este compus din sporuri. „Sunt instituţii care au nivelul de salarizare la nivelul anului 2022 şi sporuri de 85%”, a spus ministrul, completând că dorinţa sa este să limiteze sporurile la cel mult 20% din salariile publice.
„Să fie acelaşi salariu de bază pentru toate salariile în plată, sporurile să fie la maximum 20% din nivelul salariului de bază, premierul Cîţu consideră chiar că am putea să avem 15%. Să facem o reaşezare a salariilor pe grilă, unele sporuri să fie complet anulate, altele să fie acordate în sumă fixă, cum ar fi sporul pentru condiţii vătămătoare”, a declarat Turcan.
Ministrul a mai spus că aceste salarii uriaşe declanşează şi pensii pe măsură, oferind exemplul celei mai mari pensii publice pe care statul român o plăteşte acum unui fost angajat al Statului, care nu beneficiază de o pensie specială: 39.000 de lei.
Raluca Turcan a mai spus că, prin noua lege a salarizării publice, la care se lucrează acum, în instituţiile publice trebuie să crească salariile mici, arătând că sunt numeroşi angajaţi ai statului plătiţi cu salariul minim pe economie, dar în acelaşi timp să scadă veniturile foarte mari, adesea „stimulate” de foarte multe sporuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.