URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2021, 13:01

Salariu record în sectorul public: Peste 50.000 de lei pe lună, a dezvăluit ministrul Muncii (VIDEO)

Salariu record în sectorul public: Peste 50.000 de lei pe lună, a dezvăluit ministrul Muncii (VIDEO) sursa foto: www.puterea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu e de mirare că mulţi români visează la un job la stat: ministrul Muncii, Raluca Turcan, a dezvăluit că există în sectorul public cel puţin un angajat care are un venit lunar 50.000 de lei, adică peste 10.000 de euro, din care 80% reprezintă sporurile.

Ministrul a făcut surprinzătorul anunţ într-o emisiune la Digi24. „Venituri de 50.000 de lei în mână, da, sunt. Pe puţin atât”, a declarat Turcan. Întrebată în ce instituţie lucrează angajatul care câştigă lunar o asemenea sumă uriaşă, ministrul a refuzat să spună: „N-aş vrea să încep să spun instituţiile, că ne trezim cu reacţii adverse, în loc să construim o lege a salarizării. E o categorie profesională respectată”.

În schimb, Turcan a explicat că, în acest exemplu pe care l-a oferit, 80% din sumă este venitul record este compus din sporuri. „Sunt instituţii care au nivelul de salarizare la nivelul anului 2022 şi sporuri de 85%”, a spus ministrul, completând că dorinţa sa este să limiteze sporurile la cel mult 20% din salariile publice.

„Să fie acelaşi salariu de bază pentru toate salariile în plată, sporurile să fie la maximum 20% din nivelul salariului de bază, premierul Cîţu consideră chiar că am putea să avem 15%. Să facem o reaşezare a salariilor pe grilă, unele sporuri să fie complet anulate, altele să fie acordate în sumă fixă, cum ar fi sporul pentru condiţii vătămătoare”, a declarat Turcan.

Ministrul a mai spus că aceste salarii uriaşe declanşează şi pensii pe măsură, oferind exemplul celei mai mari pensii publice pe care statul român o plăteşte acum unui fost angajat al Statului, care nu beneficiază de o pensie specială: 39.000 de lei.

Raluca Turcan a mai spus că, prin noua lege a salarizării publice, la care se lucrează acum, în instituţiile publice trebuie să crească salariile mici, arătând că sunt numeroşi angajaţi ai statului plătiţi cu salariul minim pe economie, dar în acelaşi timp să scadă veniturile foarte mari, adesea „stimulate” de foarte multe sporuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dragii de ei...
Cum au reformat ei salariile la stat,de la 1 la 12 factor de multiplicare a salariului minim.Ca nu era de ajuns 1...5. Ca tin ei tara pe umerii lor, cu 3 facultati,doua masterate,3 doctorate. Si,pentru ca viata e lunga si grea, au translatat recompensele si in pensii.Gargara goala pnl&psd&usr&udmr.Grila de salarizare de la 1 la 5 salariul minim. Grila de pensii de la 1 la 3 pensia minima.Simplu,fara discutii,fara negocieri.
Postat 21 Martie 2021, 13:52 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON