URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2023, 13:45

S-a stins actrița orădeană Maria Mierluț, „o strălucitoare stea a păpușăriei românești”

S-a stins actrița orădeană Maria Mierluț, „o strălucitoare stea a păpușăriei românești” foto: Zeno Fodor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-A STINS O STRĂLUCITOARE STEA A PĂPUŞĂRIEI ROMÂNEŞTI

Maria Mierluţ, Mimi pentru prieteni şi colegi, o remarcabilă actriţă şi regizoare a teatrului românesc de păpuşi, ne-a părăsit pentru totdeauna. Urma să împlinească în această vară 84 de ani. O ştiam sănătoasă, plină de viaţă, dar o boală scurtă şi necruţătoare, apărută pe neaşteptate, a învins-o pe luptătoarea hotărâtă şi mereu optimistă.

Am cunoscut-o în 1958, la Oradea, unde Mimi tocmai îşi începuse cariera de actriţă la Teatrul de păpuşi, iar eu, proaspăt absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică am fost angajat secretar literar la Teatrul de Stat. Pentru că în România acelor ani nu exista o şcoală de artă păpuşărească, Mimi învăţa actorie şi regie la Şcoala populară de artă cu Radu Penciulescu, pe atunci tânăr regizor la Oradea, care va deveni unul dintre cei mai mari regizori de teatru din perioada postbelică (cineva l-a numit chiar "Creatorul şcolii româneşti de regie"), iar tainele artei păpuşăreşti i le dezvăluia marele scenograf şi regizor Paul Fux de la Teatrul de păpuşi.

Avea o cultură vastă şi multilaterală. A absolvit cu brio Facultatea de filosofie a Universităţii din Cluj, iar acasă avea o bogată bibliotecă, lecturile ei multiple oferindu-i o viziune amplă şi foarte bogată asupra vieţii. Spectacolele pe care le-a realizat (cele mai multe la actualul Teatru Ariel din Târgu-Mureş) dovedeau o gândire profundă, o analiză exactă şi foarte fină a textului, o fantezie care transpunea ideile în forme artistice clare, bogate şi cuceritoare. "Teatrul de păpuşi este o formă de cunoaştere a lumii şi de autocunoaştere" - mărturisea ea, ţinând să sublinieze că "Păpuşa este inima, esenţa teatrului de păpuşi. Ea este cea care produce miracolul însufleţirii, învierii obiectului amorf şi are o independenţă pe care o impune celorlaţi  parteneri de joc".

A realizat multe spectacole deosebite. Unele dintre ele - cum sunt, de pildă, Ninigra şi Aligru de Nina Cassian, Cartea cu Apolodor de Gellu Naum, Cuconiţele mele dragi de Valentin Silvestru după I. L. Caragiale, Pui de om de Victor Eftimiu, Întâmplări cu Winnie Pooh de A. Al. Milne,Cârligate-mbârligate de Mihai Crişan, Făt-Frumos cel Năsos de Nela Stroescu după I. L. Caragiale, Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum, Făt-Frumos cel Urât de Marin Sorescu, Cenuşăreasa de Smaranda Enache după Fraţii Grimm, Punguţa cu doi bani de I. Gheliuc după Ion Creangă, Fabule?...Fabule! de Smaranda Enache şi propriile ei adaptări după Albă caZăpada de Fraţii Grimm şi Zâna Zorilor de Ioan Slavici - sunt de neuitat pentru toţi iubitorii artei păpuşăreşti. Câteva dintre ele au primit şi importante premii de creaţie, iar ca o încununare a întregii sale cariere artistice, în 2013 i s-a decernat Premiul "Michaela Tonitza Iordache" de excelenţă în animaţia românească.

Avea şi un deosebit talent pedagogic, repetiţiile conduse de ea fiind, pentru actori, veritabile lecţii de măiestrie artistică.

Îndrăgită de toţi colegii şi prietenii pentru bunătatea şi generozitatea sa, pentru convingerea că nu poate exista bucurie mai mare decât a dărui bucurie copiilor, Mimi Mierluţ a fost un artist cu o înaltă vocaţie. Aşa rămâne ea în istoria artei păpuşăreşti din România, ca o stea care, chiar dacă s-a stins pe pământ, va continua să strălucească în amintirea noastră şi pe firmamentul artei româneşti.

ZENO FODOR
Critic de teatru

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON