Consilierii locali au aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, contractarea de către Primăria Oradea a unui împrumut de 23 milioare de euro de la Banca Europeană de Investiţii.
Având în vedere faptul că municipalitatea derulează în acest moment mai multe proiecte pe fonduri europene, în valoare totală de 200 milioane euro, care au ca termen de finalizare anul 2015, municipalitatea a fost nevoită să se împrumute pentru a putea suporta cofinanţările necesare acestora.
"Ca beneficiar al unor calificative de rating acordate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, ce reconfirmă perspectiva stabilă a oraşului şi economia în dezvoltare a acestuia, municipiul Oradea se califică pentru contractarea unei finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, instituţie financiară cu rol în sprijinirea obiectivelor Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii, care acordă credite cu dobandă scăzută, sub nivelul celor practicate pe piaţa bancară", se arată într-un comunicat trimis de Primăria Oradea. Dobânda, care nu a fost stabilită cu exactitate deocamdată, va fi sub 3%.
Concret, creditul, care va fi contractat pe 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, va fi folosit pentru asigurarea cofinanţării pentru cinci proiecte europene.
Este vorba despre realizarea primului aquapark din Oradea (Complexul Wellness Termal Nymphaea), valoarea totală a proiectului fiind de 20,3 milioane euro, din care 12,9 milioane euro vor fi asigurate de municipalitate din creditul contractat.
De asemenea, banii vor fi folosiţi şi pentru cofinanţarea proiectelor de amenajare a două pasaje denivelate, unul la intersecţia şoselei de centură cu DN 76 (ieşirea spre Deva), iar celălalt la intersecţia DN 79 (ieşirea spre Arad) cu şoseaua de centură. Primul proiect este în valoare de 5,6 milioane euro, 1 milion reprezentând cofinanţarea asigurată din credite, iar cel de-al doilea 5,8 milioane euro, din care cofinanţare aproape 1,2 milioane euro.
O sumă importantă din credit va fi folosită pentru proiectul de realizare a drumului rapid, numit şi coridorul transfrontalier de legătură Oradea - Biharkeresztes. Proiectul are o valoare totală de 12,5 milioane euro, din care 6,9 milioane euro reprezintă cofinanţarea asigurată de Oradea, prin acest credit.
În fine, aproape 890.000 euro din credit vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectului de revitalizare a Dealului Ciuperca şi transformare a acestuia în grădină publică, valoarea totală a proiectului fiind de 1,7 milioane euro.
Potrivit municipalităţii, chiar şi după obţinerea acestui împrumut, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea se va menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 23,66% în anul 2016, respectiv un alt vârf de 22,28% în anul 2019, când va începe, practic, rambursarea acestei finanţări.
Citiţi pe această temă şi articolul "Bani pentru Piaţa Unirii: Primăria se împrumută cu încă 27 milioane lei"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.