URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Septembrie 2015, 20:21

S-a dovedit din nou. În Oradea, bicicleta bate maşina şi tramvaiul! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea cel mai eficient e să circuli cu bicicleta. Aceasta este concluzia concursului desfăşurat vineri după amiază între bicicletă, autoturism, tramvai şi autobuz, în cadrul Săptămânii Mobilităţii.

"Anul acesta am ales ca finish magazinul Crişul, pentru că această zonă, la această oră a zilei, este punctul cel mai aglomerat din oraş", le-a explicat jurnaliştilor managerul OTL, Csuzi Istvan, organizatorul evenimentului, alături de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transregio.

Startul întrecerii s-a dat vineri la ora 16, din trei puncte distincte ale oraşului: autogara Nufărul, podul CFR din Rogerius şi complexul Velenţa, de unde au pornit deodată câte un biciclist, un autoturism şi un tramvai sau autobuz (din Velenţa).

Primul care a ajuns în piaţeta din faţa magazinului Crişul a fost biciclistul care a pornit de la podul CFR, în 6 minute. "Am ajuns foarte rapid. O parte din traseu am parcurs-o pe pistă, iar alta printre maşini. Îmi place să pedalez, este mai rapid şi în plus e şi gratuit. Consider că este cea mai eficientă modalitate de circulaţie prin oraş. Nu mi s-a părut periculos între maşini", a povestit Kispal Tamas.

Toate mijloacele de transport au ajuns la Crişul în circa 15 minute. La final, bicicleta a ieşit pe locul 1, autoturismul pe 2, iar tramvaiul pe 3.

"Acest concurs, care este deja tradiţional, s-a sfârşit din nou cu acelaşi rezultat: tramvaiul a ieşit pe al treilea loc, demonstrând că, într-adevăr, în Oradea e nevoie să acţionăm pentru prioritizarea tramvaiului. Trebuie să intervenim, să asigurăm cumva cale liberă tramvaiului. Rezultatul mai dovedeşte încă ceva: că bicicleta trebuie integrată în sistemul de transport public local, îşi are rolul în deplasările zilnice ale orădenilor. Uitaţi-vă, din două locaţii din care a sosit, bicicleta a câştigat. A demonstrat că poate fi un mijloc nu numai ecologic, dar şi destul de rapid pentru a putea fi folosit în deplasările noastre", a precizat Csuzi Istvan.

Rezultatul a fost, însă, contestat de către unii de participanţi la concurs, care au spus că bicicliştii au circulat şi pe roşu.

Săptămâna Mobilităţii continuă sâmbătă, când de la ora 9 e programat un semimaraton de ciclism cu pornire de la Hanul Pescarilor, iar în aceeaşi zi de la ora 14.30 cursa "Bicicletelor cochete", dedicată doamnelor şi domnişoarelor.

Pe 20 septembrie se vor face vizite ghidate în oraş cu un autobuz retro ce va pleca din Parcul 1 Decembrie la orele 16 şi la 17.30, iar pe 21 septembrie e programat un tur al centrului istoric pe biciclete, cu plecare la ora 17 din Parcul 1 Decembrie.

În ultima zi a Săptămânii Mobilităţii, orădenii vor putea folosi gratuit bicicletele Centrului I’Velo din Parcul 1 Decembrie, să circule, tot gratuit, cu tramvaiele şi autobuzele între orele 16 şi 20, iar de la ora 18.20 sunt invitaţi la Sustainable Urban Mobility Tour-Critical Mass, pentru a porni pe biciclete, role şi trotinete într-un marş din Parcul Magnoliei până în Piaţa Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
da' pe naiba!
Sunteti niste mincinosi: la cum arata orasul, singurul mijloc rapid de transport este autopasul (adica pe jos - cu conditia sa fii amator de sport extrem). Si daca mai continua santierele, o sa ne luam toti concediu si o sa plecam in Burundi sa vindem mici.
Postat 19 Septembrie 2015, 06:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON