URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2022, 22:53

Rusia vrea tot mai mult. Ce sancțiuni au anunțat liderii internaționali și cum reacționează Moscova

Rusia vrea tot mai mult. Ce sancțiuni au anunțat liderii internaționali și cum reacționează Moscova Foto: Profimedia / HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marți a fost o nouă zi tensionată în conflictul Rusia - Ucraina. După ce Vladimir Putin a recunoscut independența regiunilor proruse Donețk și Lugansk și ulterior a obținut de la Parlamentul rus acordul de a trimite efectiv soldați în teren, liderii occidentali au anunțat sancțiuni. Între altele, Germania a suspendat autorizația gazoductului Nord Stream 2, iar SUA a anunțat, prin președintele Joe Biden, impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

Gaz „în aer”

Potrivit HotNews.ro, care redă pe larg filmul evenimentelor, cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că procesul de certificare a gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, ținând cont de ultimele acțiuni ale Rusiei: ”Situația s-a schimbat fundamental”, a precizat acesta, după ce luni avertizase că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Replica Rusiei nu a întârziat să apară: ”Ei bine... Bine ați venit în minunata lume nouă în care europenii vor plăti foarte curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz natural!”, a spus fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în urma anunțului german.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a declarat că Kremlinul regretă decizia Berlinului de a suspenda autorizarea gazoductului Nord Stream 2, proiectat să dubleze cantitatea de gaz ce poate fi livrată Germaniei de către Rusia în mod direct, pe sub Marea Baltică, și că speră că decizia este una cu caracter temporar.

„Doar începutul unei invazii în Ucraina”

În același timp, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus marți că „toate indiciile arată că Rusia continuă să planifice un atac la scară largă în Ucraina” și a cerut încă o dată să aleagă calea diplomației.

Poziția sa a fost întărită, marți seară, de președintele SUA, Joe Biden. „Acesta este începutul unei invazii a Rusiei în Ucraina. E o încălcare flagrantă a legilor Națiunilor Unite și este nevoie de un răspuns ferm”, a spus Biden.

Prima tranșă de sancțiuni decisă de SUA

De asemenea, președintele SUA a anunțat impunerea unei "prime tranșe" de sancțiuni pentru Rusia, cea mai dură fiind tăierea posibilității de finanțare de la instituțiile financiare vestice sau de pe piețele de capital.

„Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru Guvernul rus”, a spus el. „Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească”.

Președintele american a mai spus, între altele, că „vor fi sancțiuni și împotriva a două instituții mari - VEB și Banca Militară a Rusiei”. 

Biden a mai precizat că este conștient de „provocările cu care ne confruntăm” și a punctat că orice ar face Rusia în continuare, „suntem pregătiţi să răspundem cu unitate, claritate şi convingere”.

De asemenea, el a spus că SUA sunt "pregătite" să impună Rusiei noi sancțiuni dacă aceasta îşi extinde agresiunea împotriva Ucrainei.

Sancțiuni dispuse de UE

Între cei care au anunțat sancțiuni se numără și Uniunea Europeană, care decis un pachet de sancțiuni votat de cei 27 de miniștri de externe ai statelor membre. 

UE a decis limitarea accesului Rusiei la piețele și serviciile de capital și financiare ale UE, sancționarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independența Republicilor Populare Donețk și Luhansk, dar și sancționarea a 27 de indivizi și entități legale cu rol în sfidarea suveranității teritoriale a Ucrainei.

Ungaria trimite trupe

O altă noutate a zilei a fost că Ungaria va desfăşura trupe în apropierea frontierei ucrainene, parţial ca pregătire pentru activităţi umanitare, a anunţat marţi ministrul ungar al apărării, Tibor Benko.

Asta, după ce premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat într-o convorbire telefonică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de sprijinul Ungariei faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

HotNews.ro mai notează că relaţiile dintre Kiev şi Budapesta au fost tensionate în ultimii ani, guvernul ungar acuzând Ucraina de încălcarea drepturilor minorităţii maghiare, în timp ce guvernul ucrainean acuză Ungaria că sprijină politicile Rusiei.

Reacția președintelui Zelenski

Cât despre președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, acesta a acuzat Rusia de distrugerea eforturilor de pace și a exclus orice concesie teritorială într-un discurs adresat națiunii în primele ore ale zilei de marți.

Zelenskiy a declarat că Ucraina dorește să rezolve criza prin diplomație.

"Dar ne aflăm pe pământul nostru, nu ne temem de nimic și de nimeni, nu datorăm nimic nimănui și nu vom da nimic nimănui”, a adăugat șeful statului ucrainean.

El a cerut organizarea unui summit de urgență al liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței, îndemnându-i în același timp pe aliații Ucrainei să ia măsuri împotriva Rusiei. "Ne așteptăm la pași clari și eficienți de sprijin din partea partenerilor noștri", a declarat Zelenski.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La cât de inteligent și de "pe fază" e Biden în materie tehnologică ...
... ne-a informat că le taie, de acum înainte rușilor, accesul la microcipuri. Adică, la acele mici lucrușoare care au ajuns să fie produse de China, în proporție de 87% din toată producția mondială. Și că urmează să taie și creditările acordate Moscovei de băncile controlate de Beijing. Bașca faptul că zahărul chinezesc nu va mai fi folosit de industria alimentară americană, astfel încât să se șteargă rușii pe bot de băut cu paiul Coca-Cola. Probabil că Biden nu a aflat, după fuga rușinoasă din Afganistan, că se schimbă din mers "noua ordine mondială", iar euro-atlanticii o să mănânce în viitor numai boostere bio.
Postat 23 Februarie 2022, 10:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON