URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Aprilie 2015, 10:42

Rozalia Biro vrea ca pacienţii să primească, la externare, copii ale investigaţiilor medicale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Drepturilor Omului, Minorităţi şi Culte şi Comisia de Sănătate Publică din cadrul Senatului României urmează să propună modificarea Legii drepturilor pacientului 46/2003 în aşa fel încât, la externare, pacienţii să primească automat şi copii ale investigaţiilor medicale efectuate în spital. Anunţul a fost făcut, joi, într-o conferinţă de presă de senatorul UDMR Rozalia Biro, membră a primei comisii.

"Vom solicita schimbarea articolului 12, care spune că pacientul are dreptul să solicite şi să primească la externare un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului şi tratamentului primit pe perioada spitalizării. Practic, acesta este biletul de ieşire. Pacientul ar trebui să primească, însă, şi înregistrările investigaţiilor de înaltă performanţă, cum ar fi RMN, CT, angiograf, etc., pentru a putea primi - aşa cum prevede legea - şi o a doua opinie", a spus Rozalia Biro.

Senatorul a arătat că, la ora actuală, pentru a primi la externare copii ale investigaţiilor medicale, pacienţii trebuie să facă o cerere scrisă către managementul unităţii spitaliceşti în care au fost trataţi. "Practica arată că acestea se pot primi după o săptămână, dar şi după două luni. Întrebarea este: ce se întâmplă între timp cu pacientul? Cum poate să meargă să ceară o a doua părere fără să mai plătească o dată investigaţiile?", a mai spus Biro, precizând că modificarea care urmează să fie depusă în Senat prevede acordarea automată a acestor copii la externare.

Necesitatea acestei modificări a fost stabilită în cadrul unei conferinţe pe tema "Drepturile pacienţilor - între teorie şi practică", desfăşurată miercuri în Senat, la care au participat atât parlamentari cât şi specialişti din Ministerul Sănătăţii, CAS, etc.

Potrivit lui Biro, specialiştii în domeniu arată că există disfuncţionalităţi în respectarea drepturilor pacienţilor în România. "Există o inegalitate de şanse între pacienţii din mediul rural şi cei din mediul urban. De asemenea, există dificultatea de accesare a serviciilor medicale de către multe categorii de persoane", a spus senatorul UDMR.

Aceasta a mai prezentat statistici îngrijorătoare. "Cu toate că mortalitatea infantilă în România a scăzut semnificativ - de la 16,7% în 2003, la 8% în 2014 - procentul este totuşi enorm, ţara noastră fiind printre primele din Europa la această categorie. Aproximativ 40% din decesele copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani ar fi putut fi prevenite, pentru că majoritatea lor sunt legate de infecţii respiratorii sau accidente", a prezentat Biro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
No ce-i cu UDMR !!!
Nu a făcut atâtea propuneri bune ca în ultimele două săptămâni, de 25 de ani încoace !!! TVA scăzut la utilităţi, acte medicale la beneficiar, pâine şi slănină pentru flământii lui Ciolannis, strângeri de mână pentru alianţa de la guvernare ... etc, etc ... păcat că unii spun că UDMR nu e la guvernare, în timp ce Delorean spre exemplu este cel mai iubit subprefect maghiar de Bihor de când s-a inventat democraţia prefecturală, iar secretarul de stat Marko este cel mai de încredere văr al parlamentarului care se ascunde după mustaţa honvezilor de la Budapesta !!!
Postat 24 Aprilie 2015, 16:09 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON