URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iunie 2015, 13:47

Romsilva: Avem 2,32 milioane ha de pădure certificate, una din cele mai mari suprafeţe din Europa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva spune că 2,32 hectare din fondul forestier pe care îl administrează sunt certificate, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe din Europa, iar certificarea atestă un management responsabil al pădurilor.

Romsilva are în administrare fondul forestier de stat, care în 2014 era de 3,2 milioane de hectare, precum şi 1,08 milioane de hectare din fondul forestier privat, potrivit unui răspuns al regiei la solicitarea Mediafax.

În 2005, Romsilva avea în administrare 4,23 de milioane de hectare care reprezentau pădurile proprietate publică a statului, dar în ultimii 10 ani a fost retrocedată o suprafaţă totală de un milion de hectare de pădure. Dacă în 2005 fuseseră retrocedate 2,15 milioane de hectare de pădure, în 2014 suprafaţa retrocedată a ajuns la 3,18 milioane de hectare.

Pe de altă parte, a crescut suprafaţa pădurilor private administrate de Romsilva, de la 585.468 de hectare în 2005.

Romsilva deţine certificat FSC (Forest Stewardship Council - Consiliul de Administrare Forestieră) pentru management forestier, în cadrul a 215 ocoale silvice (din 323) din subordinea a 28 de direcţii silvice (din 41), situate în diferite zone ale ţării, cu o suprafaţa totală certificată de aproximativ 2,32 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, se arată într-un comunicat al regiei.

Astfel, România este una din ţările cu cele mai mari suprafeţe de păduri certificate în Europa, potrivit Romsilva.

"Preocupările regiei în acest sens au fost iniţiate încă de la începutul anilor 2000, primul certificat fiind obţinut în anul 2002. În acelaşi an, Guvernul României a elaborat Hotărârea nr.1476, prin care sunt aprobate unele măsuri în vederea gospodăririi durabile a pădurilor, accentul fiind pus exact pe certificare. Din acel moment, regia a manifestat un interes crescând pentru activitatea de certificare a managementului forestier, suprafaţa certificată devenind din ce în ce mai mare", se arată în comunicatul citat.

Fiecare certificat emis are o perioadă de valabilitate de cinci ani, însă după emiterea sa au loc anual vizite de monitorizare a modului de respectare a cerinţelor presupuse de acordarea certificatului.

"Certificarea FSC reprezintă o garanţie a modului de gospodărire a pădurilor, care atestă promovarea unui management forestier responsabil din punct de vedere al mediului, benefic din punct de vedere social şi viabil economic. Acestea sunt cele trei laturi ale certificării forestiere, cu beneficii pentru toţi factorii interesaţi în ceea ce înseamnă luarea deciziei în cadrul operaţiunilor forestiere. Practic, luarea deciziilor în cadrul unităţilor de management certificate se face printr-un amplu proces de consultări publice ale factorilor interesaţi, astfel încât soluţia finală să ţină cont de punctele de vedere ale tuturor organizaţiilor care pot fi afectate într-un fel sau altul de activităţile forestiere", mai spun reprezentanţii Romsilva.

Romsilva a recoltat anul trecut 9,07 milioane metri cubi de lemn, în scădere faţă de anii precedenţi când s-au recoltat peste 9,5 milioane de metri cubi sau chiar peste 9,7 milioane de metri cubi (în 2011).

În 2014, regia a efectuat lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de 6.118 hectare, iar în primul semestru al acestui an, pe 4.563 de hectare. În 2011, s-au efectuat lucrări de regenerare pe o suprafaţă de 7.132 de hectare.

(sursa: www.mediafax.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON