URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2023, 12:50

România scapă de MCV. Iohannis jubilează: O mare reușită

România scapă de MCV. Iohannis jubilează: O mare reușită (sursa foto: Facebook/European Comission)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană a anunțat că închide Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria.

În ultimii 15 ani, reformele făcute de România în justiție și lupta anticorupție au fost monitorizate de oficialii europeni. MCV a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiție și în cel al măsurilor anticorupție, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

„Permiteți-mi să felicit Bulgaria și România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtășim cu toții, la nivelul Uniunii, și ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toți acești ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaștem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare și de verificare. Activitățile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a declarat, vineri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Vicepreședinta pentru valori și transparență Věra Jourová a completat și ea declarațiile: „Mă bucur că astăzi putem face următorul anunț oficial: Bulgaria și România și-au îndeplinit obiectivele de referință stabilite în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare. Hotărârea de care au dat dovadă și colaborarea strânsă cu Comisia de-a lungul anilor au dat roade”.,

Hotnews.ro scrie că cel mai recent raport privind statul de drept în cazul României a fost publicat de Comisia Europeană în luna iulie și arată că deficitul tot mai mare de magistrați generează îngrijorări serioase, dar „România a continuat să aibă o evoluție pozitivă în combaterea corupției”. Cele mai mari probleme sunt semnalate de CE la capitolul privind independența presei.

Anunțul Coisiei Europene l-a făcut pe președintele Klaus Iohannis să aibă o declarație publică, spunând că ridicarea MCV este „o mare reușită” pentru țara noastră, însă nu trebuie ca lupta împotriva corupției să se oprească aici.

„După părerea mea, este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult și intens și în final am reușit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat, este un stat de drept, este un stat cu o justiție funcțională. Totuși, trebuie să subliniez, nu este momentul să încetinim lupta anticorupție. Este momentul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și lupta împotriva evaziunii fiscale. Astăzi, acum, este o zi frumoasă pentru România”, a declarat Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jubila-i-ar creierii "neterminatului" până la ieșirea completă și totală din peisaj.
MCV a avut termen de "închidere" anul 2010, inițial. Apoi s-a prelungit pentru că "popularii" europeni au fost nemulțumiți de rezultatele "colonizării" României până la al doilea mandat al lui Băsescu. Al doilea termen de "încetare" a fost 2014, când tot "popularii" l-au pus președinte pe Johannis. Acesta a mestecat atât de mult rakatul politicii autohtone, de a ajuns în 2016 să câștige detașat puterea PSD-ul și al său "patriot" Dragnea. Așa că, a trebuit să mai "moară oameni" și să fie scandal după scandal în stradă, până la al doilea mandat al actualului "prim-liberal" al țării. Iar asta a trimis România la al treilea termen pentru MCV, spre finalul "colonizării" politice și economice a țării, lucru consființit odată cu ocuparea militară și prezența masivă a unor trupe mai mult sau mai puțin permanente (americane, canadiene, franceze, olandeze, daneze, belgiene, italiene, etc). Așadar a venit și declararea "victoriei" pentru scoaterea MCV din ecuație. Se deschide astfel calea pentru Schengen și apoi Visa Weaver, iar "colonia" este de-acum arvunită precum atâtea alte modele și tipuri de organizări statale, închinate unor "Înalte Porți". Istoric vorbind, o țară milenară ca aceasta nu a fost independentă nici un secol măcar, cumulat de la Scorillo până în zilele noastre.
Postat 17 Septembrie 2023, 09:47 de KP
Foarte important
Este foarte important să nu fi câștigat lupta împotriva anticorupției. În scumpa noastră ptrie pozitia față de reguli și lege este că acestea trebuiesc ocolite, dacă „omul„ este „jmecher„. Spiritul civic al populației este înaltă până la genunchiu broaștei. Pentru acest lucru am spus populație si nu cetățeni.
Postat 15 Septembrie 2023, 19:02 de marginan
Reușită
Am înfrânt, s-a prescris MCV-ul!
Postat 15 Septembrie 2023, 15:40 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON