URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2018, 13:03

România a devenit stat-susţinător al Via Carpatia, autostradă care va trece prin Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma forumului Iniţiativa Celor Trei Mări (3 Seas Initiative Business Forum), ţinut pe 17 şi 18 septembrie la Bucureşti sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis, România a devenit stat susţinător al proiectului Via Carpatia, o autostradă transeuropeană care trece prin Bihor. La forum au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, precum şi prefectul Ioan Mihaiu, susţinători ai proiectului.

Potrivit unei informări transmise de CJ, delegaţia bihoreană a avut "îndrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului României şi ai altor state membre I3S care şi-au exprimat intenţia de a sprijini o dezvoltare cât mai rapidă a componentei de infrastructură rutieră nord-sud". Cum factorii de decizie şi-au exprimat acordul pentru crearea acestui coridor transeuropean, România a devenit stat susţinător al proiectului Via Carpatia. Pasul următor este identificarea instrumentelor de finanţare prin care să se asigure realizarea construcţiei drumului dintre Oradea şi Arad.

Comunicatul cuprinde şi o declaraţie a şefului CJ, Pásztor Sándor: "Am avut iniţiativa de a promulga acest proiect pe agenda naţională a ţării odată cu organizarea conferinţei internaţionale din martie de la Oradea, unde prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene au semnat protocolul de susţinere al proiectului Via Carpatia. Cu această reprezentare comună de susţinere, conducătorii autorităţilor judeţene au reuşit să dea un impuls important acestei tematici, pe care o susţinem ca prioritate".

În luna martie, la Oradea, reprezentanţii judeţelor Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare au semnat un protocol de colaborare care are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii rutiere prin proiectul transeuropean Via Carpatia.

Autostrada "Via Carpatia" este un deziderat prezentat, încă din 2006, de Polonia şi Lituania. Şoseaua ar lega nordul de sudul Europei, din Lituania în Grecia, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

O parte din traseul european se suprapune pe autostrăzi deja construite, însă în ţări precum Slovacia şi România aceste investiţii ar trebui făcute de aici înainte. În 2010, România a aderat la proiectul "Via Carpatia", dar de atunci nu s-a făcut ceva concret în acest sens.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns !?!
Mihaiu și Pasztor vor fi oale și ulcele când se va circula pe autostrada asta care va traversa Bihorul !?! Ăștia nu sunt în stare să se susțină nici pe ei, că azi-mâine nici nu o să mai auzim de ei, cu atât mai puțin să sprijine un asemenea proiect !?! Cu ce și cum să susțină caraghioșii ăștia ceva ?!?
Postat 20 Septembrie 2018, 22:20 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON