URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2018, 13:03

România a devenit stat-susţinător al Via Carpatia, autostradă care va trece prin Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma forumului Iniţiativa Celor Trei Mări (3 Seas Initiative Business Forum), ţinut pe 17 şi 18 septembrie la Bucureşti sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis, România a devenit stat susţinător al proiectului Via Carpatia, o autostradă transeuropeană care trece prin Bihor. La forum au fost prezenţi şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, precum şi prefectul Ioan Mihaiu, susţinători ai proiectului.

Potrivit unei informări transmise de CJ, delegaţia bihoreană a avut "îndrevederi cu reprezentanţi ai Guvernului României şi ai altor state membre I3S care şi-au exprimat intenţia de a sprijini o dezvoltare cât mai rapidă a componentei de infrastructură rutieră nord-sud". Cum factorii de decizie şi-au exprimat acordul pentru crearea acestui coridor transeuropean, România a devenit stat susţinător al proiectului Via Carpatia. Pasul următor este identificarea instrumentelor de finanţare prin care să se asigure realizarea construcţiei drumului dintre Oradea şi Arad.

Comunicatul cuprinde şi o declaraţie a şefului CJ, Pásztor Sándor: "Am avut iniţiativa de a promulga acest proiect pe agenda naţională a ţării odată cu organizarea conferinţei internaţionale din martie de la Oradea, unde prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene au semnat protocolul de susţinere al proiectului Via Carpatia. Cu această reprezentare comună de susţinere, conducătorii autorităţilor judeţene au reuşit să dea un impuls important acestei tematici, pe care o susţinem ca prioritate".

În luna martie, la Oradea, reprezentanţii judeţelor Bihor, Timiş, Arad şi Satu Mare au semnat un protocol de colaborare care are ca scop sprijinirea dezvoltării infrastructurii rutiere prin proiectul transeuropean Via Carpatia.

Autostrada "Via Carpatia" este un deziderat prezentat, încă din 2006, de Polonia şi Lituania. Şoseaua ar lega nordul de sudul Europei, din Lituania în Grecia, trecând prin Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

O parte din traseul european se suprapune pe autostrăzi deja construite, însă în ţări precum Slovacia şi România aceste investiţii ar trebui făcute de aici înainte. În 2010, România a aderat la proiectul "Via Carpatia", dar de atunci nu s-a făcut ceva concret în acest sens.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns !?!
Mihaiu și Pasztor vor fi oale și ulcele când se va circula pe autostrada asta care va traversa Bihorul !?! Ăștia nu sunt în stare să se susțină nici pe ei, că azi-mâine nici nu o să mai auzim de ei, cu atât mai puțin să sprijine un asemenea proiect !?! Cu ce și cum să susțină caraghioșii ăștia ceva ?!?
Postat 20 Septembrie 2018, 22:20 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON