URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Rock Higheghe: Prima ediţie a Oradea Grill Fest & Rock se va ţine cu... muzică populară şi cu organizatorul după gratii

Rock Higheghe: Prima ediţie a Oradea Grill Fest & Rock se va ţine cu... muzică populară şi cu organizatorul după gratii INIŢIATOR LA BULĂU. Nicolae Pop (al doilea din stânga) anunţa cu mândrie luna trecută că organizează, prin Asociaţia Culturală D’Art şi în parteneriat cu Asociaţia Firmelor Bihorene şi cu Primăria, primul campionat judeţean de gătit în aer liber. Între timp, însă, a ajuns după gratii din pricina contrabandei cu ţigări, aşa că nu va mai putea trage, ca alţii, "ţigara de după"...

Sfârşitul lunii mai aduce în Oradea un festival ce se vrea îmbietor. Oradea Grill Fest & Rock, primul campionat judeţean de gătit în aer liber, şi-a "pierdut" iniţiatorul cu câteva săptămâni înainte de începerea evenimentului, fiind trimis după gratii într-un dosar de contrabandă. 

De parcă n-ar fi fost de ajuns acest debut cu stângul, organizatorii festivalului, care îl prezentau dedicat muzicii rock, au decis să înghesuie în program şi un concurs de muzică populară. Ca la barbeque, nu?

În aer... închis

În calendarul evenimentelor private, dar sprijinite de municipalitate anul acesta, a fost inclus în premieră un concurs de gătit în aer liber, Oradea Grill Fest & Rock, programat între 29 şi 31 mai în Şanţul Cetăţii. Festivalul a fost anunţat oficial pe 18 aprilie, printr-o conferinţă de presă, de fostul jurnalist Nicolae Pop, în calitate de iniţiator prin Asociaţia Culturală D’Art, alături de directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) Radu Silaghi şi, din partea Primăriei, de managerul proiectului de revitalizare a Cetăţii, Dumitru Sim.

Oradea Grill Fest & Rock era prezentat ca un festival gastronomico-muzical cu mâncăruri tradiţionale oferite spre vânzare vizitatorilor, odată cu spectacole susţinute exclusiv de trupe rock, precum Miraj, N.O.R. şi Sarmalele Reci. După câteva zile, însă, s-a petrecut o altă premieră: iniţiatorul a ajuns după gratii.

Pe bază de tutun

Pe 29 aprilie, Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final într-un proces declanşat de procurorii DIICOT împotriva unei reţele de contrabandişti de ţigări coordonate de interlopul orădean Romeo Păcurar, şase din cele nouă persoane judecate fiind condamnate la închisoare cu executare.

Între acestea şi Nicolae Pop, redactorul şef al publicaţiei online Informaţia de Bihor, prin firma căruia contrabandiştii scoseseră din ţară două transporturi de ţigări, ascunse între lemne de foc şi dozatoare de apă. Pop a primit o condamnare de 3 ani şi a fost încarcerat la o zi după pronunţarea sentinţei.

Cu un organizator "indisponibil", directorul executiv al AFB, Radu Silaghi, spune că evenimentul nu a fost afectat, însă, deloc. "Se va ţine fără probleme", a promis acesta BIHOREANULUI.

Rock... popular

Între timp, Oradea Grill Fest & Rock s-a transformat, totuşi, într-un amestec ciudat, urmând să "asorteze" rock-ul şi muzica populară. "Am vrut să oferim concerte şi celor care vizitează festivalul în prima parte a zilei, rock-ul fiind programat seara", explică Radu Silaghi, ajuns în postura de organizator principal. Includerea folclorului n-ar fi câtuşi de puţin nepotrivită, spune directorul AFB, chiar dacă noua opţiune contravine chiar denumirii festivalului.

Cert e că, între recitaluri "metalice" şi fum de grătare, Oradea Grill Fest & Rock va include şi concursul "Mândru-i cântecu-n Bihor", ajuns la a 38-a ediţie, organizat până acum de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor şi desfăşurat de regulă în Parcul Bălcescu. "Evenimentul nostru era programat în aceeaşi perioadă şi am considerat că e mai bine să le ţinem în acelaşi loc. Aşa, poţi oferi mai multe activităţi şi avea mai mulţi spectatori. În plus, concursul se potriveşte şi cu un târg de produse tradiţionale inclus în Oradea Grill Fest & Rock", crede Mircea Jacan, directorul CJCPCT Bihor.

Bucătari la întrecere

În perioada 29-31 mai, prima ediţie a campionatului judeţean de gătit în aer liber va reuni firme specializate, restaurante şi firme de catering care vor pregăti, la plită, grătar, ceaun şi proţap, specialităţi din carne de porc, de vită, oaie, capră, iepure, pasăre, peşte şi chiar fructe de mare. Între preparatele cu care vizitatorii vor fi îmbiaţi se numără toroşul, bograciul, guiaşul, fasolea cu ciolan, tocăniţele, ciorbele, supele şi garniturile de tot felul.

În program au fost incluse şi mici spectacole de teatru şi magie, concursuri de gătit pentru amatori, iar în fiecare seară, începând cu ora 19.30, concerte rock: vineri - Jazz Today, Dutka Andras Band şi Pseudonym, sâmbătă - Miraj, Sign Out şi A.G. Weinberger, iar duminică - Acelsziv, N.O.R. şi Sarmalele Reci.

Cât vor aprecia orădenii "tocana" se va vedea în weekend, în Şanţul Cetăţii. Important e să aibă poftă bună şi chef de muzică, rock şi "pop" deopotrivă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON