URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 08 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
23 Martie 2023, 15:31

Revista Familia, numărul 2/2023, în librării. Un interviu de excepție cu Gabriel Liiceanu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Numărul conține un dialog de excepție între Gabriel Liiceanu și Dan-Liviu Boeriu, un interviu sincer, deschis, cuprinzător (o importantă contribuție avînd, prin modul în care a știut să conducă discuția, intervievatorul) despre morala socială, condiția intelectualului și asumarea pe deplin a existenței: „Pe scurt, meseria de om în lume presupune să-ți asumi până la capăt ceea ce ai gândit până la capăt”, notează – ca un soi de concluzie – Gabriel Liiceanu. 

Plaja întrebărilor și răspunsurilor e una largă, de la istoria GDS și a Editurii Humanitas la ce poți face pentru a supraviețui într-un spațiu cultural și social în care calomnia și minciuna sunt piloni de bază. „Am fost întrebat în câteva rânduri cum am făcut față vreme de trei decenii trăgând după mine atâtea abjecții. Vă puteți imagina cât de plăcută poate fi «convocarea» în fața opiniei publice pentru a da socoteală (ca un pungaș!) pentru ceea ce nu făcuseși niciodată, în timp ce tot ce făcuseși mai bun, mai frumos, mai curat în acești 32 de ani era trecut sub tăcere. Cum se face că o întreagă rețea a denigratorilor căzuți din mantaua Securității a putut mânji sistematic, și nepedepsită vreodată, tot ce era imaculat în noi, invocând «libertatea de exprimare»? Cum de nu mi-am luat niciodată lumea în cap nici înainte de ’90, nici după? Cum de îți poți păstra echilibrul într-o lume populată de criminali în libertate, infractori, escroci, impostori etc. și când, pe deasupra a toate, ești obligat să respiri zilnic cultura urii care te vizează direct? Cum să faci să nu-ți pierzi cumpătul când, la fiecare colț de stradă, riști o înjurătură iscată din impactul «știrilor» concoctate în incubatoarele maculării și urii? Adevărul e că ritualul «celor două minute de ură» zilnice din romanul 1984 al lui George Orwell, pe care noi l-am cunoscut 45 de ani în comunism, supraviețuiește în România ultimilor 33 de ani.”

După o perioadă de tăcere, Marius Miheț revine în Familia cu prima parte dintr-un text mai amplu despre romanul lui Mircea Cărtărescu, Theodoros, pe care, de tot inspirat, îl caracterizează ca: „Decameron bizantin, cu limbaj și expresivitate cum n-am citit de la Fănuș Neagu încoace, Halima valaho-bizantină, fabuloasă Alixăndrie livrescă, replică la Varlaam și Ioasaf, romanul lui Cărtărescu actualizează filonul fantezist din proza noastră, marginalizat de o bună bucată de vreme, spre câștigul realismului”. Celelalte cronici sunt semnate de Andreea Pop (la o carte de Adrian Șchiop), Ioana Cistelecan (despre cel mai recent volum al lui Robert Șerban), Radu Bejan (un text despre Olga Ștefan) întregite de comentariul lui Alexandru Lamba la debutul în proză al Ancăi Mizumschi, cu romanul „Cei care cumpără stele”.

Editorialul, semnat de Miron Beteg, aduce în discuție incapacitatea de a regândi lumea - „Trăim, am putea bănui, angoasa de a regîndi lumea: pricepi atît cît ești capabil să exprimi, evaluezi în funcție de limbajul pe care îl porți cu tine. Cu oricîtă bunăvoință ne-am judeca, încă nu am ieșit din umbra bipolarităților stînga-dreapta, fascism-comunism, conservatorism-progresism, globalism-suveranism” -, alăturându-se rubricilor permanente semnate de Marius Chivu, Al. Cistelecan, Magda Danciu, Florin Ardelean, Alex Moldovan și Mihai Buzea. Mihók Tamás traduce poeme din Péter Demény, rubrica de poezie fiind completată de Radu Vancu, Roxana Ilie și Ioana Miron, în timp ce la proză publică o povestire Sabina Yamamoto și un fragment de roman Tudor Crețu. Nu lipsesc, la secțiunea arte, Cinemascop-ul Irinei-Roxana Georgescu și Discografic-ul lui Andrei Zbîrnea.

Last but not least trebuie precizat că numărul este ilustrat (inclusiv imaginea de copertă) cu fotografii ale unuia dintre cei mai importanți artiști contemporani, Petruț Călinescu, despre a cărui activitate scrie Florin Șipoș.

Revista „Familia” poate fi cumpărată din rețelele naționale ale librăriilor Humanitas, Cărturești și Librarium, de la librăria independentă „La Două Bufnițe” (Timișoara), precum și de la chioșcurile de difuzare a presei din Oradea. De asemenea, pot fi plasate comenzi online pe carturesti.ro și cartepedia.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON