O replică puternică, având magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminică în Nepal, astfel că eforturile de salvare se intensifică în urma seismului, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare. Bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2000 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.
Potrivit alpinistului român Alex Găvan, care se află în zonă, replica a generat alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest. Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică, citat de Mediafax.
Deocamdată nu se ştie exact starea alpiniştilor români surprinşi pe Everest în timpul avalanşelor de sâmbătă şi duminică.
Potrivit Digi24.ro, bilanţul făcut de autorităţi duminică, la 24 de ore de la cutremurul din Nepal, cu o magnitudine de 7,9, indică cel puţin 2000 de persoane care şi-au pierdut viaţa. Între ei şi un director al companiei Google. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanşă pe vârful Everest care s-a lăsat cu 17 morţi şi 61 de răniţi, dintre care 22 în stare gravă.
Între cei decedaţi se află şi Dan Fredinburg, 33 de ani, director executiv al Google. El se afla alături de trei colegi într-o expediţie pe cel mai înalt munte al planetei. Dan Fredinburg a condus mai multe echipe Google pe unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, unde făcea poze pentru Google Maps.
Ultima fotografie publicată de Dan Fredinburg pe contul său de Facebook a fost cu o zi înainte de avalanşă. S-a pozat la înălţime, în inima muntelui, în timp ce bea un capuccino.
Şase elicoptere au ajuns duminică dimineaţă în baza de la 5.500 de metri altitudine pentru a-i evacua pe alpiniştii care nu mai pot coborî de pe munte. Operaţiunea a fost întârziată din cauza condiţiilor meteo, menţionează Digi24.ro.
Sursa citează mai menţionează că seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan, iar martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate. Mii de oameni au dormit în frig, sub cerul liber, de teama că un nou cutremur s-ar putea produce.
Zeci de clădiri au fost puse la pământ. Printre acestea şi o structură istorică, un turn vechi de peste 200 de ani, aflat pe lista monumentelor UNESCO. Sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. Cei care au reuşit să se salveze s-au desprins cu greu de mormanele de moloz. Cu ochii în lacrimi şi mâinile goale aceştia şi-au căutat printre ruine, rudele şi prietenii. În capitala Kathmandu, străzile s-au transformat în adevărate spitale ambulante.
"Spitalele sunt pline până la refuz. Oamenii sunt trataţi în stradă şi proviziile medicale de bază sunt pe ducă. Apa va fi o problemă mare în Kathmandu. Magazinele deja duceau lipsă de apă îmbuteliată. Chiar şi în condiţii normale, oraşul are mari probleme cu apa", a relatat Ellen Barry, corespondent The New York Times, citată de Digi.
Multe localităţi sunt izolate de lume după ce drumurile s-au distrus. În mai multe zone nu mai există nici electricitate. În zona văii Kathmandu, unde a fost localizat epicentrul trăiesc peste două milioane şi jumătate de oameni.
Seismul de sâmbătă este cel mai puternic produs în Nepal în ultimii 81 de ani. Asemenea seisme sunt rare în regiune, susţin specialiştii. În ultimul secol au avut loc patru mişcări telurice cu o magnitudine mai mare de 6,0 pe Richter.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.