URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2015, 12:58

Replică la Cutremurul din Nepal. Cel puţin 2.000 de morţi, între ei, un director Google

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O replică puternică, având magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminică în Nepal, astfel că eforturile de salvare se intensifică în urma seismului, numeroase ţări şi organizaţii internaţionale trimiţând ajutoare. Bilanţul cutremurului puternic produs sâmbătă în Nepal depăşeşte 2000 de morţi, 17 alpinişti, între care un inginer Google, fiind ucişi de avalanşa de pe Muntele Everest.

Potrivit alpinistului român Alex Găvan, care se află în zonă, replica a generat alte trei avalanşe de mici dimensiuni pe Muntele Everest. Replica produsă duminică în Nepal a generat panică, numeroase persoane strigând şi alergând pentru a se adăposti, relatează Associated Press în pagina electronică, citat de Mediafax.

Deocamdată nu se ştie exact starea alpiniştilor români surprinşi pe Everest în timpul avalanşelor de sâmbătă şi duminică.

Potrivit Digi24.ro, bilanţul făcut de autorităţi duminică, la 24 de ore de la cutremurul din Nepal, cu o magnitudine de 7,9, indică cel puţin 2000 de persoane care şi-au pierdut viaţa. Între ei şi un director al companiei Google. Cutremurul a fost atât de puternic încât a provocat o avalanşă pe vârful Everest care s-a lăsat cu 17 morţi şi 61 de răniţi, dintre care 22 în stare gravă.

Între cei decedaţi se află şi Dan Fredinburg, 33 de ani, director executiv al Google. El se afla alături de trei colegi într-o expediţie pe cel mai înalt munte al planetei. Dan Fredinburg a condus mai multe echipe Google pe unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume, unde făcea poze pentru Google Maps.

Ultima fotografie publicată de Dan Fredinburg pe contul său de Facebook a fost cu o zi înainte de avalanşă. S-a pozat la înălţime, în inima muntelui, în timp ce bea un capuccino.

Şase elicoptere au ajuns duminică dimineaţă în baza de la 5.500 de metri altitudine pentru a-i evacua pe alpiniştii care nu mai pot coborî de pe munte. Operaţiunea a fost întârziată din cauza condiţiilor meteo, menţionează Digi24.ro.

Sursa citează mai menţionează că seismul s-a simţit şi în ţările vecine India şi Pakistan, iar martorii povestesc imagini de groază: oameni întinşi pe jos, morţi sau răniţi, clădiri prăbuşite, drumuri rupte şi localităţi izolate.  Mii de oameni au dormit în frig, sub cerul liber, de teama că un nou cutremur s-ar putea produce.

Zeci de clădiri au fost puse la pământ. Printre acestea şi o structură istorică, un turn vechi de peste 200 de ani, aflat pe lista monumentelor UNESCO. Sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. Cei care au reuşit să se salveze s-au desprins cu greu de mormanele de moloz. Cu ochii în lacrimi şi mâinile goale aceştia şi-au căutat printre ruine, rudele şi prietenii. În capitala Kathmandu, străzile s-au transformat în adevărate spitale ambulante.

"Spitalele sunt pline până la refuz. Oamenii sunt trataţi în stradă şi proviziile medicale de bază sunt pe ducă. Apa va fi o problemă mare în Kathmandu. Magazinele deja duceau lipsă de apă îmbuteliată. Chiar şi în condiţii normale, oraşul are mari probleme cu apa", a relatat Ellen Barry, corespondent The New York Times, citată de Digi.

Multe localităţi sunt izolate de lume după ce drumurile s-au distrus. În mai multe zone nu mai există nici electricitate. În zona văii Kathmandu, unde a fost localizat epicentrul trăiesc peste două milioane şi jumătate de oameni.

Seismul de sâmbătă este cel mai puternic produs în Nepal în ultimii 81 de ani. Asemenea seisme sunt rare în regiune, susţin specialiştii. În ultimul secol au avut loc patru mişcări telurice cu o magnitudine mai mare de 6,0 pe Richter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON