URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2012, 10:28

Regulamentul de spaţii verzi rămâne în dezbatere publică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a pregătit câteva modificări la Regulamentul privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din municipiul Oradea şi a Protocolului de transmitere în folosinţă gratuită a terenurilor cu destinaţia de spaţii verzi, schimbări pe care le-a supus dezbaterii publice. Modificările constau în sancţiuni pentru asociaţiile de proprietari care nu-şi îngrijesc spaţiile verzi primite în custodie, dar şi obligaţii pentru cei care primesc aviz pentru tăierea unui copac.

Aceşti orădeni vor fi obligaţi să planteze alţi cinci pomi în locul celui tăiat, puieţii trebuind să aibă minim patru metri înălţime, să nu aibă nicio creangă ruptă, tulpina să aibă o circumferinţă de minim 12 centimetri şi să fie dreaptă şi nedeteriorată.

Circa 30 de orădeni au participat, marţi, la dezbaterea publică a regulamentului, conform unui comunicat de presă transmis de Primărie. De asemenea, la întâlnire au mai fost prezenţi reprezentanţi ai operatorului de salubritate RER şi ai Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea.

Oamenii au ridicat mai multe probleme. În primul rând, s-au declarat nemulţumiţi că cei cinci arbori trebuie să fie fiecare de cel puţin patru metri înălţime. Orădenii au spus că nu vor putea transporta aceşti copaci, însă reprezentanţii municipalităţii i-au asigurat că firmele care vând astfel de pomi au utilajele necesare şi pentru transport.

Orădenii s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că şefii asociaţiilor de proprietari sunt numiţi "gestionarii" spaţiilor verzi din jurul blocurilor, spaţii verzi pe care Primăria le-a predat, în baza unui protocol, asociaţiilor. Acestea au obligaţia de a le îngriji, iar şefii de asociaţie devin răspunzători pentru modul în care arată aceste spaţii. Angajaţii Direcţiei Tehnice le-au spus că şi-au asumat această obligaţie prin protocol, care le dă şi posibilitatea să-şi angajeze o firmă specializată.

În final, orădenii au propus ca speciile de pomi ce pot fi plantaţi în municipiu în locul celui tăiat să fie variate. Iniţial, Primăria dorea să se planteze doar platani, însă orădenii au precizat că trebuie ţinut cont de specificul zonei şi de modul în care se dezvoltă copacul. Drept urmare, de această sugestie se va ţine cont, astfel că orădenii vor putea planta şi copaci din speciile sorbus şi crataegus.

Regulamentul mai rămâne în dezbatere publică pentru o săptămână, orădenii putând trimite sugestii şi propuneri pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro. La finalul lunii februarie, regulamentul va fi supus aprobării Consiliului Local.

Citeşte mai multe despre regulament în articolul "Tai, plăteşti: Orădenii care vor să taie un pom vor planta alţi cinci în loc, pe cheltuiala lor"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
arborii primariei
In fata apartamentului am 30 (treizeci de copaci) unii mai inalti decat blocul. Daca tai unul si trebuie sa mai plantez 5, creste jungla. Anul trecut au venit unii, angajati de primarie , sa numere arborii. S-au minunat de cati au gasit aici. In unele locuri sunt, probabil, prea putini , iar in altele prea multi, dar noi, peste tot, punem 5 in locul unuia.
Postat 03 Februarie 2012, 18:48 de nelu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON