URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2016, 17:47

Regalul pianelor: Celebra pianistă franţuzoaică Elizabeth Sombart, elevă a lui Sergiu Celibidache, concertează la Festivalul Résonnance din Oradea

Regalul pianelor: Celebra pianistă franţuzoaică Elizabeth Sombart, elevă a lui Sergiu Celibidache, concertează la Festivalul Résonnance din Oradea OASPETE DE RENUME. Elizabeth Sombart a început studiul pianului la 6 ani şi s-a perfecţionat la Londra, Viena, Buenos Aires şi Mainz, unde l-a avut maestru pe renumitul dirijor şi compozitor român Sergiu Celibidache (1912-1996). Pianista a cântat pe marile scene ale lumii şi a fost decorată de guvernul de la Paris, unul dintre cele mai atente la "cavalerii culturii"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzica vindecă. Acesta e mesajul Fundaţiei Résonnance, înfiinţată în 1998 în Elveţia de către pianista Elizabeth Sombart, care şi-a propus să ducă muzica clasică acolo unde ea nu se face auzită, în spitale, cămine de bătrâni şi chiar închisori.

Résonnance, organizaţie prezentă astăzi în şase ţări - Franţa, Italia, Belgia, România, Spania şi Liban - vrea concomitent să descopere, să educe şi să promoveze tinerii pianişti talentaţi. Oradea este inclusă în circuitul Résonnance pentru al doilea an consecutiv, melomanii orădeni fiind invitaţi la un spectacol al cărui cap de afiş este chiar Elizabeth Sombart, dar şi la o conferinţă oferită de filozoful şi teologul Éric de Rus.

Eleva lui Celibidache

Pe 25 şi 26 octombrie, Oradea va avea oaspeţi de seamă, în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Résonnance, organizat de sătmăreanca Lavinia Dragoş, soţia directorului Liceului Greco-Catolic din Oradea, Alexandru Dragoş, cea care conduce filiala Résonnance România. Anul acesta, festivalul cuprinde două evenimente. Primul e un concert de gală programat pe 25 octombrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Regina Maria, cu invitaţi celebri.

În premieră, aici va concerta pianista Elizabeth Sombart, întemeietoarea fundaţiei culturale şi umanitare Résonnance. "Am considerat că publicul orădean merită să o cunoască", spune Lavinia Dragoş. Născută în Strasbourg, Elizabeth Sombart a început să studieze pianul de la vârsta de 6 ani şi a debutat la 11. Ulterior, a părăsit Franţa natală pentru a se perfecţiona cu maeştri precum Bruno Leonardo Gelber la Buenos Aires, Peter Feuchtwanger la Londra, Hilde Langler-Rühl la Viena, şi Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz.

Cvartetul Regal

De-a lungul carierei, Sombart a cântat în câteva dintre cele mai prestigioase săli de concerte din lume, precum Carnegie Hall (New York), Théâtre des Champs-Élysées (París), Wigmore Hall (Londres), Konzertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (Munchen) şi Palau de la Música (Barcelona). În 2006 Ministerul Francez al Afacerilor Externe a ridicat-o la rangul de Cavaler al Ordinului Naţional de Merit, iar în 2008 a primit titlul de Cavaler al Artelor şi Literelor.

De o vreme, Elizabeth Sombart se dedică formării pianiştilor din şcolile înfiinţate prin fundaţia sa în Paris, Lausanne, Roma, Louvain, Beirut şi Bucureşti. La Oradea, renumita pianistă va interpreta Concertul nr. 2 de Frederic Chopin, în versiunea pentru pian şi cvartet de coarde. Alături de ea, pe scenă va urca şi Cvartetul Regal din România, înfiinţat în 2010, format din Radu Chişu (vioara I), Mircea Lazăr (vioara a II-a), Gabriel Silişteanu (violă) şi Octavian Lup (violoncel).

Talent în lumină

Perfecţionându-se continuu, cvartetul a susţinut concerte pe scene importante din ţară, a realizat înregistrări de colinde alături de Alexandru Tomescu şi a fost invitat la ceremonii ale Casei Regale a României, între care învestirea cu titlul de Alteţă Regală a Principelui Nicolae şi jubileul de 90 de ani al Regelui Mihai.

Lavinia DragoșÎn cadrul galei programate la Teatrul Regina Maria, orădenii o vor putea asculta şi pe Lavinia Dragoş (foto), care va interpreta Cvintetul cu pian în la minor al lui A. Dvorak, precum şi recitalul unui tânăr orădean care astfel a primit şansa să-şi arate talentul de faţă cu artişti consacraţi. "Doresc ca acest moment să fie o surpriză pentru cei prezenţi", spune organizatoarea, care păstrează suspansul în privinţa numelui invitatului.

Biletele pentru Gala Résonnance s-au pus în vânzare la agenţia Teatrului şi pe biletmaster.ro, la preţuri cuprinse între 20 şi 35 lei, în funcţie de locul în sală.

În slujba sinelui

Eric De RusFestivalul Résonnance mai programează la Oradea şi o conferinţă pe tema "O viaţă în slujba sinelui", susţinută de francezul Éric de Rus (foto), specialist în filozofie şi teologie, profesor la Centrul Pedagogic Madeleine Daniélou de lângă Paris. Éric de Rus a consacrat două studii gândirii evreicei Edith Stein, convertită la catolicism, care a murit în 1942 în camerele de gazare de la Auschwitz, fiind canonizată în 1998 sub numele de Tereza Benedicta a Crucii, autoare a unor lucrări filozofice şi pedagogice.

"Conferinţa are menirea de a ne introduce în gândirea lui Edith Stein, pornind de la tema interiorităţii persoanei umane şi urmărind marile etape ale itinerariului său. Prin existenţa ei, Edith Stein face mărturie că omul poate accede la cel mai înalt adevăr şi să realizeze vocaţia sa de iubire prin dăruirea de sine", spun organizatorii.

Conferinţa va avea loc pe 26 octombrie, de la ora 19, în Sala Mare a Primăriei, traducerea în limba română fiind asigurată de orădeanul Cătălin Popa, absolvent de Sorbona. Intrarea, fireşte, va fi liberă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON