URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
29 Septembrie 2023, 14:00

Rectorul Academiei SRI, orădeanul Adrian Ivan, prins că a autoplagiat: Peste 800 de pagini din cărțile sale sunt „reciclate”

Rectorul Academiei SRI, orădeanul Adrian Ivan, prins că a autoplagiat: Peste 800 de pagini din cărțile sale sunt „reciclate” Adrian Ivan, în timpul unei vizite făcute în liceul pe care l-a absolvit, Colegiul Național Mihai Eminescu (foto: arhiva BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, orădeanul Adrian Ivan, este acuzat de autoplagiat.

Ziarul Libertatea a dezvăluit, vineri, că șase cărți semnate de Ivan conțin, în total, 832 de pagini comune, pe care Ivan le-a copiat dintr-un volum în altul, prezentându-le ca noutăți și fără să menționeze că le-a mai publicat.

Jurnaliștii bucureșteni au analizat cinci cărți „Perspective teoretice ale construcției europene” (2003), „Uniunea Europeană: proiecte, guvernanță și dezvoltări instituționale” (2007), „Statele Unite ale Europei. Uniunea Europeană între interguvernalism și supranaționalism” (2007), „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei», de la ideea europeană la comunitățile economice europene” (2006) și „Teorii și practici ale integrării europene” (2015), toate semnate de Ivan singur, și un manual pe care l-a scris împreună cu Vasile Vese, coordonatorul său de doctorat, „Istoria integrării europene” (2001). Manualul este sursă pentru trei dintre cărțile pe care Ivan le-a semnat ulterior, scrie Libertatea.

Potrivit articolului citat, Adrian Ivan a recurs la trei metode de autoplagiat: a preluat pasaje „copy-paste”, a folosit sinonime („cu toate acestea” a devenit „totuși”, „pentru că” s-a transformat în „deoarece”) și a „divagat”, adică a inserat în textul-sursă propoziții noi sau chiar câteva pagini.

În nici una din cărțile sale, rectorul Academiei SRI nu a citat volumele anterioare, lăsând impresia că textele sunt noi, chiar dacă au fost publicate anterior.

Potrivit Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, autoplagiatul este „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale aceluiaşi sau aceloraşi autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”.

„E un flagel care are mai multe forme, iar preluarea cuvânt cu cuvânt sau cu modificări minore denotă intenţia de a înşela, de a induce în eroare”, a explicat, pentru Libertatea, profesorul Marian Popescu, de la Universitatea din București.

În discuția cu jurnaliștii bucureșteni, Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă a spus că nu este o problemă, câtă vreme sunt toate operele lui.

„Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut”, a declarat el. Când jurnaliștii i-au precizat că nu a citat și nu a marcat în niciun fel pasajele copiate, așa că a autoplagiat, Ivan a închis discuția.

În vârstă de 54 de ani, Adrian Ivan este rector al Academiei SRI și predă la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj. El a fost și coordonatorul de doctorat al fostului ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, despre care jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că a plagiat.

Deși informația asta nu apare în CV-ul său de pe site-ul UBB, Adrian Ivan este orădean de origine și a absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea. Ulterior, el s-a mutat în Cluj-Napoca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@marginan
Autoplagierea este o forma de plagiat. A se vedea articolele ELIMIA SERCAN
Postat 29 Septembrie 2023, 17:14 de Christa
greu,,,
Greu cu scoala si cu studiul la unii. Problema este ca se permit astfel de derapaje.
Postat 29 Septembrie 2023, 17:12 de Christa
Hmm...
"Autoplagiere", mi se pare absurd termenul. Mi se pare o contradictie in termeni.
Postat 29 Septembrie 2023, 14:22 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON