Rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, orădeanul Adrian Ivan, este acuzat de autoplagiat.
Ziarul Libertatea a dezvăluit, vineri, că șase cărți semnate de Ivan conțin, în total, 832 de pagini comune, pe care Ivan le-a copiat dintr-un volum în altul, prezentându-le ca noutăți și fără să menționeze că le-a mai publicat.
Jurnaliștii bucureșteni au analizat cinci cărți „Perspective teoretice ale construcției europene” (2003), „Uniunea Europeană: proiecte, guvernanță și dezvoltări instituționale” (2007), „Statele Unite ale Europei. Uniunea Europeană între interguvernalism și supranaționalism” (2007), „Sub Zodia «Statelor Unite ale Europei», de la ideea europeană la comunitățile economice europene” (2006) și „Teorii și practici ale integrării europene” (2015), toate semnate de Ivan singur, și un manual pe care l-a scris împreună cu Vasile Vese, coordonatorul său de doctorat, „Istoria integrării europene” (2001). Manualul este sursă pentru trei dintre cărțile pe care Ivan le-a semnat ulterior, scrie Libertatea.
Potrivit articolului citat, Adrian Ivan a recurs la trei metode de autoplagiat: a preluat pasaje „copy-paste”, a folosit sinonime („cu toate acestea” a devenit „totuși”, „pentru că” s-a transformat în „deoarece”) și a „divagat”, adică a inserat în textul-sursă propoziții noi sau chiar câteva pagini.
În nici una din cărțile sale, rectorul Academiei SRI nu a citat volumele anterioare, lăsând impresia că textele sunt noi, chiar dacă au fost publicate anterior.
Potrivit Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, autoplagiatul este „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale aceluiaşi sau aceloraşi autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale”.
„E un flagel care are mai multe forme, iar preluarea cuvânt cu cuvânt sau cu modificări minore denotă intenţia de a înşela, de a induce în eroare”, a explicat, pentru Libertatea, profesorul Marian Popescu, de la Universitatea din București.
În discuția cu jurnaliștii bucureșteni, Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă a spus că nu este o problemă, câtă vreme sunt toate operele lui.
„Eu n-am ascuns niciodată că am continuat idei de la o lucrare la alta. Deci, astea sunt evidente. Adică, nu cred că asta împietează asupra valorii cărţii. De multe ori sunt citate din mine, din foarte multe lucrări pe care le-am făcut”, a declarat el. Când jurnaliștii i-au precizat că nu a citat și nu a marcat în niciun fel pasajele copiate, așa că a autoplagiat, Ivan a închis discuția.
În vârstă de 54 de ani, Adrian Ivan este rector al Academiei SRI și predă la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj. El a fost și coordonatorul de doctorat al fostului ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, despre care jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că a plagiat.
Deși informația asta nu apare în CV-ul său de pe site-ul UBB, Adrian Ivan este orădean de origine și a absolvit Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea. Ulterior, el s-a mutat în Cluj-Napoca.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.