URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2016, 18:28

Recordman la altruism: Un bihorean a donat sânge de 111 ori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean donează sânge de aproape 40 de ani încoace, iar joi a făcut-o pentru a 111-a oară în cadrul unei colecte mobile a Centrului de Transfuzie Sanguină din Oradea. "Este extraordinar gestul dânsului. Este un model de respect faţă de sine şi faţă de viaţă", a spus dr. Olivia Burtă, coordonatorul centrului.

Bărbatul, pe numele său Gheorghe Giurgiu, în vârstă de 57 de ani, a început să doneze sânge în armată, dar s-a oprit pentru câţiva ani, revenind la acest obicei la recomandarea unui medic. "Prima dată am donat în armată, în 1979. Am donat onorific, cu grupa mea. După liberare am avut o perioadă în care nu am mai donat, dar prin ’84 am avut dureri de cap şi un doctor mi-a indicat să merg să donez sânge că e posibil să am circulaţia grea. Aşa am reînceput", a povestit acesta BIHOREANULUI.

Gheorghe Giurgiu zice că o face pentru cei care au nevoie neapărată de sânge, dar şi pentru propria-i sănătate. "Donez când ajunge colecta mobilă la Salonta, dar am şi mers la Oradea când am fost solicitat de la Centrul de Transfuzie", zice bărbatul, care are grupa de sânge A2.

Cei care doresc să ajute pot dona sânge la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din strada Louis Pasteur nr. 30, de luni până vineri între orele 7.30 - 11.30.

Este necesar ca donatorii să fie sănătoşi, să aibă între 18 şi 65 de ani, femeile să aibă între 50 şi 100 de kilograme, iar bărbaţii între 60 şi 120 kilograme. Trebuie, totodată, să fie echilibraţi psiho-emoţional şi bine hidrataţi.

Donatorii trebuie să nu fi consumat alcool, nici grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să aibă un nivel de igienǎ corespunzǎtor şi să aibă tensiunea arterialǎ maximǎ admisǎ 180/100 mmHg. Nu pot dona femeile însărcinate, care alăptează sau sunt în perioada menstruaţiei.

Cei care doresc să afle mai multe detalii despre donarea de sânge pot accesa site-ul www.proviataoradea.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@TDS
Nu se dau bani, se dau bonuri de masa. Toti donatorii primesc. Prin urmare, poti fi si tu "altruist", sa donezi si sa primesti bonuri.
Postat 06 Mai 2016, 08:33 de unul
Circulation
Supertare faza din "84 ! Azi , astia te indoapa cu pastile din prima,daca le spui ca te doare ceva sau undeva... bashca ca te trimite de la unu la altu ,o mie si una de analize ,pina te ia naiba de totului.
Postat 05 Mai 2016, 21:59 de User anonimizat
ACHIM-AS MAI DAR N-AM CUI
Altruistul a incasat si bani ? Parca asa stiu ca se dau parale ! Dar nu stiu daca si in ziua de azi !
Postat 05 Mai 2016, 20:04 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON