URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2018, 17:54

Realități bihorene și europene de la „spargerea lumii”, prezentate la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și la Universitate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoare anticipată, miercuri, pe strada Aurel Lazăr din Oradea! Cu două zile înaintea marcării centenarului semnării actului de independență a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, din 12 octombrie 1918, la Muzeul „Aurel Lazăr” a fost vernisată o expoziție dedicată faptelor din Bihorul toamnei anului 1918 și primăverii anului 1919.

Pentru marcarea celor 100 de ani de la semnarea Declarației de Independență, pe fațada clădirii muzeului au fost amplasate două plăci comemorative. Dezvelite la începutul evenimentului de miercuri, ele prezintă „omagiul nostru semnatarilor Declarației de la Oradea din 12.X.1918 - Aurel Lazăr, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad, Ioan Suciu, Ioan Ciordaș, Gheorghe Crișan, Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Teodor Mihali, Sever Dan, Gheorghe Popoviciu”. Dezvelirea a fost urmată de slujba de sfințire a celor două plăci.

„Un act inovativ”

Expoziția are două părți: una dedicată reprezentanților bihoreni la Alba Iulia, în 1 decembrie 1918, respectiv alta dedicată perioadei până în 20 aprilie 1919, când Armata Română a intrat în Oradea. În cadrul vernisajului, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, a arătat că, prin gestul de a-și „deschide casa” pentru semnarea actului de independență, Aurel Lazăr a „schimbat soarta orădenilor pentru următoarele decenii”. Evenimentul „face parte dintr-o serie, prin care îi omagiem pe cei care au contribuit la Marea Unire”, a punctat Ioan Mang, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Despre proiect a vorbit apoi directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac. „Când am gândit proiectul plăcilor comemorative, nu am băgat de seamă ce impact emoțional va avea. (…) Actul de la Oradea a fost unul tranșant, care spunea fără echivoc că drumul nostru era de despărțire de Imperiul Austro-Ungar”.

Invitat, profesorul Ion Cârja, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația zilei de 12 octombrie în context internațional, subliniind că actul de la Oradea avea un „caracter inovativ”, pentru că „românii renunțau cu fermitate să mai caute soluții la problemele lor în Austro-Ungaria”. Festivitatea s-a încheiat cu depunderea de jerbe și coroane de flori la plăcile comemorative, urmată de defilarea gărzii de onoare.

Război și pace

Ideea din spatele titlului expoziției a venit de la o cruce din Rieni, a unui erou din Primul Război Mondial, dispărut, cum scrie acolo, „la spargerea lumii”. Între piesele expoziției, vizitatorii vor descoperi cele 14 puncte ale președintelui american W. Wilson, credenționalele și listele delegaților bihoreni la Alba Iulia, precum și documente și copii ale unor ziare de epocă. Este proiectat, de asemenea, un film cu imagini de epocă. „Din expoziție veți vedea că lumea rurală, mica istorie, era conectată la ce se întâmpla în lume”, a precizat istoricul Gabriel Moisa.

În finalul evenimentului, câteva zeci de elevi ai liceului ”Aurel Lazăr” au format un lanț uman de la muzeu până la statuia avocatului, unde au pasat din mână în mână o copie a Declarației de Independență.

Expoziția „Bihorul la spargerea lumii” va rămâne permanentă.

Dublă conferință

Evenimentele dedicate zilei de 12 octombrie 1918 au continuat în a doua parte a zilei la Universitatea din Oradea, cu conferințele internaționale „Europa la …spargerea lumii” și „Europa la 100 de ani de la Primul Război Mondial”. Deschiderile au avut loc în biblioteca universitară, respectiv Aula Magna, fiind urmate de prezentări în plen și pe secțiuni. Invitați au fost profesori și istorici din România, Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Franța, precum și din alte state europene.

Conferința „Europa la …spargerea lumii” este organizată de Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie și Academia Română, prin Centrul de Studii Interdisciplinare. Prezentările s-au axat pe generația Unirii, contextul Unirii, atitudinea populației vremii vizavi de Unire ș.a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON