URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2021, 10:17

Raportul ITPF Oradea: Trafic redus cu aproape jumătate la frontiera cu Ungaria, 335 de urmăriţi general prinşi de poliţişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea arată că prin punctele de trecere a frontierei gestionate de inspectorat, mai precis cele din Bihor şi Arad, au tranzitat anul trecut 9.339.740 persoane, cu 46% mai puţine decât în 2019, lucru explicabil prin prisma pandemiei.

Poliţiştii de frontieră au descoperit şi mai multe ilegalităţi şi au prins nu mai puţin de 335 de persoane urmărite general sau internaţional, potrivit raportului transmis marţi de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea. 

ITPF la raport

Rezultatele activităţii de la nivelul ITPF Oradea au fost prezentate în aceeaşi zi în faţa chestorului Marin Bondar, fost şef la inspectoratului, promovat ca adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române. Darea de seamă a fost făcută de comisarul-şef Mihail Cosmin Boldiş, împuternicit în funcţia de inspector-şef al ITPF Oradea după plecarea "la centru" a lui Bondar. 

Acesta a arătat că în 2020 nu li s-a permis intrarea în ţară unui număr de 363 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, au fost depistaţi 335 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente.

Spre Ungaria cu "maps"

În total, în 2020, poliţiştii de frontieră au constatat aproape 6.000 de acte ilegale, din care 5.709 infracţiuni şi 254 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracţiuni de fals/uz de fals.   

În 2020, au fost depistate pe linia migraţiei ilegale peste 4.470 persoane, care au acţionat ilegal în zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei. 

La frontiera "verde" au fost depistaţi 3.370 cetăţeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Se menţine ridicat numărul migranţilor proveniţi din statele generatoare de migranţi din Orientul Mijlociu, însă pentru anul 2020 se observă o creştere semnificativă a numărului de migranţi proveniţi din Afganistan (în special în ultimele luni ale anului) şi Siria.

În multe cazuri, aceştia au luat taxiuri până în apropierea frontierei, iar de acolo au încercat să treacă neobservaţi în Ungaria pe câmp, folosindu-se de aplicaţii de tip "maps" pe telefoanele mobile. 

Totodată, la frontierele cu Ungaria au fost depistate peste 1000 de persoane ascunse în diferite mijloace de transport. "Din punct de vedere al modului de operare, aproximativ 91% din migranţi au fost facilitaţi, fiind ascunşi în compartimentele marfă ale automarfarelor, autoutilitarelor sau microbuzelor, iar cetăţenii terţi nefacilitaţi au fost depistaţi ascunşi în/sub automarfare sau în tren ori au încercat să evite controlul de frontieră", se arată în raportul ITPF.

Ţigări şi maşini

În raport se arată că "activitatea I.T.P.F. Oradea a fost profund marcată în anul 2020 de izbucnirea pandemiei de Covid-19 şi măsurile luate pentru prevenirea şi combaterea efectelor acesteia. Astfel la nivelul instituţiei au fost dispuse masuri pentru fluidizarea  traficului in punctele de frontieră, în contextul  implementării masurilor dispuse la nivel naţional pentru limitarea răspândirii infecţiei cu Sars-Cov 2". 

Din acelaşi raport mai reiese că traficul cu ţigarete de contrabandă este în floare. În 2020, poliţiştii au confiscat peste 700.000 de ţigarete, iar cantitatea totală de tutun găsită este de aproximativ 10 ori mai mare decât în 2019. 

Totodată, poliţiştii de frontieră au depistat şi anul trecut mai multe maşini furate. "La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 53 autovehicule furate în valoare totală de 4,3 milioane lei, fiind întocmite 52 de dosare penale şi cercetate penal 52 persoane, dintre care cetăţeni din România, Polonia, Turcia,  Bulgaria,  Ungaria, 1 cetăţean Germania, 1 cetăţean Italia şi 1 cetăţean Olanda", se arată în informare. 

Dintre acestea, 17 au fost oprite în Borş, inclusiv un BMW 530E de 70.000 de euro. "Din analiza datelor existente, reiese că în majoritatea cazurilor fiind folosită frauda la firmele de asigurări, proprietarii de drept vând autovehiculele către persoane de încredere cu preţuri mai mici decât valoarea lor reală, stabilind un termen de declarare a furtului. De obicei, acel termen este suficient pentru transportarea, revinderea şi ulterior chiar şi înmatricularea acestor autovehicule în alte state", se precizează în raportul ITPF Oradea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON